Novo poročilo o Activisionu razkrilo, da je direktor vedel za seksualno nadlegovanje in asistentki zagrozil s smrtjo

Activision Blizzard ima te dni cel kup problemov in zamiki njihovih iger so trenutno njihova najmanjša težava. Proti založniku in razvijalcu je bila poleti vložena obsežna tožba iz strani Kalifornije, saj naj bi založnik gojil kulturo, ki je podpirala seksualno nadlegovanje in izkoriščanje žensk in vsake toliko na površje priplavajo nove umazane podrobnosti.

V tožbi se je zdelo, da so se največje težave dogajale v Blizzardu, a novo poročilo iz Wall Street Journala razkriva, da niso bili gnili samo delavci, ampak celotno podjetje, skupaj z direktorjem Bobbyjem Kotickom.

Novo poročilo pravi, da naj bi Kotick vedel za seksualno nadlegovanje in naj bi tega podpiral. Tudi proti Bobbyju naj bi bilo več pritožb zaradi neprimernega obnašanja, a vse te zadeve je pometel pod preprogo povsem tiho in zelo verjetno z velikimi podkupninami. Najbolj sporen dogodek iz njegove zgodovine sega v leto 2006, ko je Bobby eni od asistentk, ki se je pritožila zaradi njegovega obnašanja, na telefonu pustil zvočno sporočilo, ki je vsebovalo grožnjo s smrtjo. Asistentka se je zopet pritožila in Bobby je zadevo poravnal izven sodišča.

Poročilo tudi pravi, da je Kotick igral pomembno vlogo pri obravnavanju Dana Buntinga – vodje razvijalca Treyarcha, ki ga je leta 2017 ena od zaposlenih obtožila seksualnega nadlegovanja. Leta 2019 je bila sprožena notranja preiskava, ki je priporočila odpustitev Dana, a Bobby se je osebno vmešal in preprečil njegovo izgubo službe. Bunting je na koncu zaradi preiskave Wall Street Journala vseeno zapustil Activision.

Pri tej celotni zadevi je zelo pomembno, kaj je Bobby vedel in kaj je nato sporočil članom upravnega odbora. Ti so na začetku preiskave povedali, da jih je Bobby redno obveščal o vsem dogajanju znotraj pisarn, poročilo pa pravi, da jih je povsem presenetilo poročilo o delavki, ki je naredila samomor, potem ko so po pisarnah zaokrožile slike njene vagine.

Dobili smo tudi nekaj informacij glede slavnega e-mail sporočila, ki ga je kmalu po vloženi tožbi vsem delavcem razposlala ena od vodij Frances Townsend. Ta je zapisala, da so vse obtožbe skoraj popolna laž in da nimajo nobene veze z realnostjo, saj sama ni zaznala takšne sovražne delavne klime. To elektronsko sporočilo je nabralo kup kritik iz strani njenih sodelavk in tudi Bobby ga je takrat označil za brezčutnega. Frances je kasneje podala svojo odpoved, poročilo pa pravi, da ji je pismo narekoval prav Bobby in ji nato ukazal, da tega razpošlje naprej, le da se pod njega podpiše Frances.

Poročilo je tudi razkrilo zanimivo pogodbo, ki jo ima Kotick sklenjeno z Activisionom. Bobby letno zasluži 155 milijonov dolarjev plače, a če ga Activision Blizzard odpusti zaradi nekega utemeljenega razloga, potem bo za odpravnino prejel več kot 260 milijonov dolarjev “nagrade”.

Activision Blizzard se je na Wall Street članek že odzval. Upravni odbor naj bi v popolnosti stal za Kotickom, ta pa je zaposlenim tudi poslal video, ki je vsem povedal, da je članek netočen in da si je od vedno prizadeval za udobno delovno klimo, kjer ne obstaja nobena toleranca do izkoriščanja delavcev.

Vendar pa so to očitno samo prazne besede. Vse od vložene tožbe naj bi kadrovski oddelek v Activisionu prejel kar 500 novih obtožb, ki se tičejo seksualnega nadlegovanja, izkoriščanja in neenakopravne plače žensk v primerjavi z moškimi.

Poročilo nariše tudi novo sliko glede menjave vodij znotraj Blizzarda. V začetku avgusta se je iz mesta predsednika poslovil J. Allen Brack, zamenjala pa sta ga Jen Oneal in Mike Ybarra. Jen je na tem položaju vztrajala samo nekaj mesecev, saj je v začetku novembra najavila, da zapušča podjetje in se podaja novim izzivom naproti. Zdaj se je pokazal resničen razlog za njen odhod, saj je septembra poslala Activision odvetniku e-poštno sporočilo in v njem najavila, da zapušča podjetje, saj je jasno, da se Activision Blizzard ne bo nikoli spremenil in da je bila tudi sama seksualno nadlegovana in da je imela pri svoji vodstveni poziciji manjšo plačo kot pa Mike Ybarra.

Zanimivo bo videti razplet te cele odisejade in skoraj zagotovo se Bobby ne bo mogel več obdržati na svojem položaju. Vsi Activision Blizzard zaposleni so za danes napovedali zapuščanje pisarn v namen masovnega protesta, ki bo zahteval odstranitev Bobbyja iz čela podjetja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime