Logitech G413 SE – mehansko igranje za nizko ceno

Logitechova ponudba periferije je res presneto obsežna in če si želiš pod roke prijeti ali pa na uhlje navesiti kvalitetno opremo, potem boš pri Logitechu zagotovo našel nekaj zase. A ti visokokvalitetni izdelki zahtevajo svojo ceno in to dobesedno, saj boš za takšne zadeve odštel najmanj 100 € in čeprav ta kvaliteta opravičuje svoj cenovni izdatek, vseeno vsi takšnih evrov niso pripravljeni odšteti.

Ravno zato se je Logitech odločil malce prenoviti svojo budgetno ponudbo in v test nam je poslal tipkovnico G413 SE, ki jo lahko gledamo v polni ali pa TKL izvedbi. Gre za prenovo izdelka iz leta 2017, le da je Logitech tokrat še malce znižal ceno, kar je vsekakor dobrodošlo. Vseeno pa sem se ob igranju z G413 SE začel spraševati, ali je morda Logitech šel malce predaleč in končnemu izdelku odrezal malce preveč funkcij.


SPECIFIKACIJE

Ime: Logitech G413 SE

Barva: Črna

Dimenzije: 435 × 127 × 36,3 mmm

Teža: 780 g

Tipke: Romer-G Brown

Priklop: USB-A

Sila proženja: 50 g

Cena: 79,99 €

Nakup: Logitech G413 SELogitech G413 SE TKL


VIDEO RECENZIJA


Če ste se že kdaj srečali z Logitechovo serijo izdelkov G, potem presenečenj pri odpakiranju ne boste doživeli. Vse kar boste našli znotraj je ena nalepka z Logitechovim logotipom, kratka navodila za vse funkcijske tipke in seveda samo tipkovnico, ki je zavita v prozorno plastiko.

Ko enkrat zadevo primemo v roko vas bo navdušila konkretna teža tipkovnice, ki gre na račun aluminijskega okvirja. To je pri meni vedno plus, saj sem alergičen na plastična ohišja, ki se navadno hitro razmajejo, razbarvajo ali pa ob kakšnem nerodnem padcu celo počijo.

Tipkovnica je na voljo v polni in skrajšani, TKL izvedbi.

G413 SE deluje vizualno povsem preprosto. Izdelek je na voljo samo v črni barvi in na sebi ne vsebuje kakšnih okraskov, razen logotipa na zgornji desni strani. Tipkovnica je drugače en soliden kos, ki na zadnji strani vsebuje dve blazinici in dve nogici za prilagajanje višine. Kabel je neodstranljiv in presenečen sem bil, da je ta povsem plastičen, saj v letu 2022 praktično vsak izdelek, tudi tisti bolj budgetni, nosi pleten kabel, ki ga lažje zvijemo in ni tako podvržen poškodbam. No, je pa vsaj njegova dolžina dovolj velika, da tipkovnico zlahka priključite na PC, ki se nahaja pod mizo.

Skratka, sama oblika ni nič nenavadnega in je v bistvu standard standardov, tako da se raje preselimo na najbolj zanimiv del te in vsake tipkovnice: tipke.

Manjka prilagajanje preko programske opreme.

G413 SE vsebuje mehanske tipke tipa Long Hua, ki pri tipkanju dajejo zadovoljiv povratni učinek, a se precej razlikujejo od Logitechovih lastnih stikal Romer G-Brown, ki krasijo ostalo Logitechovo periferijo igralnih tipkovnic. Same tipke so rahlo ukrivljene in so za pritisk malce težje od Cherry MX-Brown stikal, a imajo dokaj kratki, 4mm hod, tako da je zadeva dovolj hitra in odzivna za vse vaše naloge, kamor lahko prištejemo tudi igranje iger. Ni pa tole tiha tipkovnica, saj Romer-G Brown stikala ob pritiskanju kar pošteno zadonijo, tako da niso primerna za sobe, ki si jih delite še s kom drugim, ki bi ob vašem tapkanju dobil skrhane živce.

Same tipke so tipa PBT, kar vsekakor pripomore k vzdržljivosti, ampak niso dvakrat brizgane, po domače “double shottane”, tako da bi se na odpornosti naredilo še več, a spet je tule treba upoštevati ceno, ki je ravno zaradi tega nekoliko nižja.

Za klikanje pri tipkanju skrbijo Romer G-Brown stikala.

Tipkovnica ne vsebuje nobenih dodatnih tipk za večpredstavnost, a funkcije lahko sprožamo skozi vrsto bližnjic na v vrstici F1-F12 tipk. Tule vam bodo prav prišla prej omenjena spisana navodila, žal pa kakšno dodatno prilagajanje iz strani uporabnika ni omogočeno.

G413 SE namreč ne podpira nobene programske opreme, kar zna marsikoga razočarati. Zadeva je na tem področju res okrnjena, saj ozadna osvetlitev podpira le belo barvo in RGB kombinacije niso možne. Zaradi tega se lahko poslovite tudi od makro kombinacij, kar je za mehansko tipkovnico res čudno in bi prej kaj takega pričakoval pri najcenejših membranskih tipkovnicah.

Poskrbljeno je bilo za slovensko gravuro.

Dobra novica je vsaj to, da G413 SE vsebuje slovensko gravuro in anti-ghost tehnologijo, tako da lahko istočasno pritisnete 6 tipk, brez da bi ob tem trpeli zvočne signale.

Logitech G413 SE je resnično tip izdelka pri katerem nimamo res veliko za povedati. Tipkovnica bo s svojo ceno 80 € primerna za vse tiste, ki ste bili od vedno radovedni glede mehanske tehnologije, a v te vode nikoli prej niste namočili prste. Če vam je dovolj samo dober občutek tipkanja in so vam kakšne dodatne funkcije tipa RGB osvetlitev in makro nastavitve odvečne, potem zna biti G413 SE ravno pravi za vas.

Možnost izbire med TKL in polno velikostjo je še en dodaten bonus, ki bo prav prišel vsem tistim, ki ste s prostorom na mizi bolj omejeni, ohišje iz brušenega aluminija pa vam v rokah pusti občutek kvalitete, teža pa je dovolj velika, da se tipkovnica ne bo premikala tudi ob bolj divjih igralnih seansah.

Vaša reakcija na članek?

Sveže novice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne novice

Več