Wikipedia bo ukinila kripto donacije

Wikimedia Foundation, organizacija, ki stoji za vrsto neprofitnih projektov, med katere spada tudi spletni enciklopedija Wikipedia, je sporočila, da ukinja sprejemanje donacij preko kriptovalut. Odločitev je posledica urednikov Wikipedie, ki so z glasovi 232 za in 94 izglasovali nasprotovanje podpori kriptovalut.

Pobudo za glasovanje je podala urednica GorillaWarefare oziroma Molly White, ki je spisala obsežen predlog, v njem pa je zapisala vse slabosti in nevarnosti kriptovalut. Te je označila za ekstremno nevarne investicije, dotaknila pa se je tudi njihove energetske požrešnosti, saj kopanje nekaterih kriptovalut pokuri več elektrike kot pa cele države.

Predlog je bil odprt za komentarje in tega se je udeležilo okoli 400 članov skupnosti, kjer je bilo predlogu veliko podpore, našlo pa se je tudi nekaj nasprotnikov. Slednji so opozarjali, da kripto omogoča bolj varna in hitrejša nakazila in da lahko v donacijah sodelujejo države pod opresivnimi režimi, ki navadnim transakcijam preko banke niso preveč naklonjeni. Prav tako so nekateri omenili dejstvo, da niso vse kriptovalute tako pogoltne do elektrike, ki se zanašajo na delovanje “proof-of-stake”, na katerega naj bi kmalu prešel tudi Ethereum.

Kljub tem ugovorom pa se je Wikimedia odločila upoštevati rezultat glasovanja, zato so v uradnem zapisu naznanili ukinitev BitPay računa, kar bo onemogočilo donacije preko kripta, ki jih je Wikipedia sprejemala vse od leta 2014.

Ukinitev kripta Wikimedio ne bo preveč bolela. Organizacija je razkrila, da je leta 2021 preko kripta prejela dobrih 130k dolarjev donacij, a to predstavlja samo 0,08 % vseh prejetih donacij.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime