SteelSeries Apex Pro Mini – majhna tipkovnica, z velikimi ambicijami

TKL tipkovnice so dokaj nova pogruntavščina, ki je namenjena predvsem igričarjem. Manjše tipkovnice običajnemu uporabniku namreč niso ravno smiselne. Navsezadnje, zakaj bi se odrekel numeričnemu delu tipkovnice in zraven še odsekal F1-F12 vrstico, razen če se nahajaš na neki resnično mali mizi, kjer šteje vsak centimeter.

Vendar pa igralci za TKL zadeve še kako radi poprimejo, pa čeprav imajo večje mize. Lahko jih denimo vrtijo v vse smeri, kar prav pride predvsem vsem tistim e-športnim prvakom, ki tipkovnico zavrtijo skoraj povsem navpično. Poleg tega nekateri ljubijo prenosljivost, saj takšne zadeve lahko zlahka pospraviš v torbo in s sabo vzameš kamorkoli.

Vseeno pa vsake toliko TKL uporabniki pogrešijo lastnosti večje tipkovnice, saj te preprosto vsebujejo več tipk za opravljanje dodatnih funkcij. Ravno to zagato poskušajo rešiti nove SteelSeries tipkovnice Apex Pro Mini, ki poskušajo v enem izdelku ponuditi najboljše iz obeh svetov.


Specifikacije

Ime: SteelSeries Apex Pro Mini

Barva: Črna

Dimenzije: 293 x 103 x 40 mm

Teža: 610 g

Stikala: OmniPoint 2.0

Priklop: USB-A v USB-C

Število tipk: 61

Cena: 200 €

Nakup: uradna stran


VIDEO RECENZIJA


Kot vse naše opise izdelkov, bomo tudi tega začeli najprej z razpakiranjem. Paket je odet v prepoznavno SteelSeriesovo kombinacijo oranžne in črne barve, znotraj škatle pa najdemo tipkovnico, skrito v vrečkici, navodila in en USB-C v USB-A kabel. Apex Pro Mini si lahko privoščite tudi v brezžični izvedbi, a na naš test je prispela žičnata verzija.

Če morda nikoli še niste prej videli TKL tipkovnice, potem vas zna velikost Apex Pro Mini-ja hudo presenetiti. Sam s TKL-om nimam prevelikih izkušenj in med testiranjem sem se do sedaj pozabaval samo s tipkovnico UVI Pride Mini, a ta je imela še smerne tipke in celotno F1-F12 vrstico. Mini Pro nima nič od tega in vsebuje samo tiste glavne tipke, kar iz tipkovnice naredi resnično miniaturno zadevo, ki bi jo lahko pospravil v malce večji skejterski žep.

apex pro mini
Tipkovnica je resda majhna, a s premeteno zasnovo omogoči lastnosti polne tipkovnice.

Čeprav je zadeva majhna, SteelSeries ni škrtaril pri kvaliteti. Tipkovnica je na voljo v črni barvi, zadnja stran je zgrajena iz aluminija, same tipke pa so dvojno brizgane, tipa PBT. Vsebujejo malce bolj grobo teksturo, tako da je občutek ob tipkanju prijeten, obenem pa bolj potni prsti ne bodo drsali po površini.

Zadnja stran vsebuje še dve nogici, ki omogočata nekam majhen 4 mm dvig tipkovnice, tam pa najdemo tudi skrit silikonski predel, v katerem se skrije pinceta za odstranjevanje tipk, kar je presneto priročno, če boste kdaj kakšno tipko zaželeli zamenjati ali pa opraviti spomladansko čiščenje.

Do sedaj je Apex Pro Mini slišati kot povsem navadna TKL tipkovnica, a nismo še omenili glavne zvezde predstave. Mini Pro namreč vsebuje napredna stikala Omnipoint 2.0, ta pa vsebujejo napredno funkcijo dvojnega aktiviranja.

Omnipoint stikala so pomembna zaradi dveh faktorjev. Prvi nam omogoča prilagajanje točke aktivacije za vsako tipko posebej in ta je res širok. Nastavimo ga lahko med 0,2 in 3,8 mm, kar pomeni, da lahko tipko aktiviramo že s čisto rahlim dotikom ali pa za aktivacijo nastavimo polni pritisk. Preko tega si lahko ustvarite res svojo izkušnjo tipkanja, ki je namenjena obema taboroma: tistim, ki obožujete tipkanje z nizkim hodom in vsem tistim, ki radi tapkate kot pravi strojepisci.

apex pro mini
Stikala OmniPoint 2.0 so dejansko eden od večjih napredkov v svetu tipkovnic in bi jih lahko označili tudi za revolucionarne.

Drugi pomemben faktor je dvojno aktiviranje. Vsaki tipki namreč lahko dodelimo dve funkciji: ena se sproži ob delnem pritisku tipke, spet druga se aktivira ko je tipka pritisnjena do konca. Zadeva je hudo uporabna za igranje iger in v praksi boste lahko na navadno tipkovnico prenesli funkcije, ki smo jih do sedaj lahko doživeli samo preko igralnih ploščkov. Enostaven praktičen primer takšne uporabe je tiščanje tipke W za sprehajanje v kakšni tretjeosebni igri. Z delnim pritiskom W-ja bo naš lik začel hoditi, ko pa zadevo pritisnemo do konca, začne lik tekati. To je samo en enostaven primer takšne uporabe in zagotovo bo skupnost skozi čas izbrskala še cel kup priročnih trikov, kot je denimo poteg granate ob delnem pritisku tipke in met te, ko tipko izpustimo.

Čeprav je zadeva primarno namenjena igranju iger, jo lahko izkoristimo tudi pri običajnem delu za računalnikom. Bližnjice dvojne aktivacije nam pridejo prav tudi za makroje in kombinacij je toliko, kot vam dopušča domišljija, vse skupaj pa privede do tega, da boste z dobrimi nastavitvami dobili vse funkcije polne tipkovnice v veliko manjšem paketu. Seveda bo vse to vsebovalo kar nekaj privajanja, a če želite v enem paketu imeti najboljše iz obeh svetov, potem vam Apex Pro Mini to zdaj omogoča.

apex pro mini
Pinceta za odstranjevanje tipk je priročna skrita kar v tipkovnico.

Za prilagajanje vseh funkcij boste uporabljali programsko opremo SteelSeries GG, ta pa vam poleg nastavljanja točk aktivacije omogoča tudi igranje z RGB osvetlitvijo. Na voljo je standardna izbira RGB valovanj, osvetlitev pa lahko nastavite čisto za vsako tipko posebej.

Apex Pro Mini je skorajda idealna tipkovnica, a vsebuje nekaj pomanjkljivosti. Kot prvo je tule razporeditev tipk, saj je v Slovenija na voljo samo v UK verziji. To pomeni, da se boste morali posloviti od šumnikov, tipka Enter pa je zaradi hranjenja s prostorom manjše velikosti. Drugi problem je cena, saj Apex Pro Mini v žičnati verziji v Sloveniji zase zahteva kar 220 €, za brezžičnost pa boste morali primakniti kar 280 €. Apex Pro Mini je resda kvalitetna zadeva, ki vsebuje napredno tehnologijo Omnipoint 2.0, a vseeno govorimo o TKL tipkovnici, ki bi morala načeloma vsebovati precej manjšo cenovno postavko.

apex pro mini
RGB osvetlitev je naravnost čudovita.

Po drugi strani pa Apex Pro Mini dostavi nekaj, česar druge tipkovnice ta hip preprosto ne omogočajo. Stopnja prilagajanja je neverjetna in če se vam da malce ponuditi znotraj programske opreme GG, potem si znate ustvariti izkušnjo dela in igranja, zaradi katere se morda nikoli več ne boste želeli vrniti na tipkovnice brez dvojne aktivacije.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime