Amazon bo v nekaterih trgovinah omogočal plačevanje preko skeniranja dlani

Če ste morda siti tega, da morate na blagajnah trgovin zgubljati čas z iskanjem kartic ali bankovcev, potem je morda napočil čas, da se preselite v ZDA. Amazon je namreč že nekaj časa nazaj izgruntal tehnologijo Amazon One, ta pa stranki omogoča plačevanje nakupljenih dobrin s preprostim skeniranjem dlani.

Zadeva se morda sliši kot nekaj iz znanstvenofantastičnih filmov, a Amazon One je še kako resničen in podjetje je zdaj to tehnologijo razširilo na 65 trgovin trgovske verige Whole Foods, ki je za zdaj na voljo samo v ZDA, Kanadi in Združenem kraljestvu.

Amazon One je za uporabo povsem preprost. Za registracijo najprej stranka obišče terminal ali kiosk, kjer pusti svoj odtis dlani, tega pa nato poveže s svojim računom, ki mora vsebovati še podatke o kreditni kartici in telefonsko številko. Ko je vse to enkrat opravljeno, se lahko začne nakupovanje, pri blagajni pa za plačilo enostavno na skener nastavite svojo dlan in postopek nakupa je zaključen.

V trgovinah Whole Foods bo še vedno treba počakati v vrsti, a v Amazonovih lastnih trgovinah, ki vsebuje še tehnologijo “Just Walk Out”, dobrine preprosto naberete v košarico in se odpravite proti izhodu, kjer nato samo še poskenirate dlan, preden se za vami zaprejo vrata.

Seveda takšna tehnologija s sabo potegne tudi cel kup skrbi glede varnosti in poseganja v zasebnost. Amazon pravi, da se odtisi dlani ne hranijo v kioskih, ampak so podatki šifrirani in odposlani na posebne strežnike, kjer nato živijo v oblaku in so uporabljeni samo za primere identifikacije ob nakupu.

A po drugi strani so povsem upravičene skrbi glede Amazonovega vohunjenja za strankami. Od nas so pridobili že cel kup podatkov glede spletnega nakupovanja, zdaj pa so pridobili vstop tudi v naše domove, pa naj bo to preko pametne pomočnice Alexe ali pa zvoncev s kamero Ring, preko nakupa podjetja iRobot pa bodo kmalu dobili tudi podatke glede oblike naše dnevne sobe.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime