Hollywood se je po 50 letih opravičil za neslavni dogodek na Oskarjih

Podelitev Oskarjev se je letos ljudem vtisnila v spomin zaradi slavne klofute, ki jo je na odru Will Smith podelil komiku Chrisu Rocku, a to niti približno ni edini takšen spodrsljaj dogodka, ki poskuša ameriške elitne igralce prikazati v najlepši luči.

Marsikdo se namreč še vedno spomni podelitve nagrad iz leta 1973, ko je v kategoriji najboljših igralcev prvo mesto zavzel Marlon Brando s svojim legendarnim nastopom v filmu Boter. A svojega zlatega kipca ni želel prevzeti in tako je namesto sebe na oder poslal ameriško staroselko Sacheen Littlefeather, predstavnico plemena Apačijev, ki je svoj nastop na odru izkoristila za kritiko Hollywoodske elite. Slednja je namreč Indijance dolga leta izkoriščala in jih poniževala, Brando in Littlefeather pa sta želela na Oskarjih opozoriti na ameriško zaničevanje staroselcev.

Občinstvo nad njenimi besedami ni bilo navdušeno in med njenim govorom lahko slišimo veliko neodobravanja. Littlefeather je kasneje povedala, da so igralca Johna Wayna morali celo fizično zadržati, saj je želel skočiti na oder in Indijanko nasilno odstraniti.

Littlefeather je imela za svoj govor striktna navodila. Brando ji je naročil, da se zlatega kipca ne sme dotakniti, producent podelitve Howar Koch pa ji je zabičal, da njen govor ne sme biti daljši od 60 sekund, saj jo bo drugače dal aretirati.

Po skoraj 50 letih pa se je Akademija zdaj končno odločila uradno opravičiti. 75-letna Sacheen je bila povabljena na prav poseben dogodek v Academy Museumu, ta večer pa bo posvečen samo njej. Novico o tem je prva poročala spletna stran The Hollywood Reporter, za njo pa je Sacheen povedala, da je nad povabilom naravnost šokirana in da si ni nikoli mislila, da bo to kdaj doživela.

Dogodek si bo moč ogledati preko spletnih rezervacij, ta poseben večer pa se bo odvil 17. septembra.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime