Steam dvignil priporočene cene iger v Evropi

Podražitve takšnih in drugačnih izdelkov se te dni dogajajo povsod in pri tem ne bo izvzeta niti igričarska industrija, ki cen ne bo dvignila samo na področju strojne opreme, ampak nas čakajo podražitve tudi pri igrah. Grafične kartice RTX 4090 te dni stanejo celo premoženje in celo za bolj napreden igralni plošček Sony zahteva več kot 200 €.

Igre so že postale dražje. Najprej se je znaten premika zgodil na ekosistemu PlayStationa 5, saj je treba tam za AAA naslove odšteti kar 80 € in to samo za osnovno kopijo igre. Spremembi je nato sledil tudi PC in na Steamu za visokoproračunsko igro ni treba odšteti več 60 €, ampak kar 70 €, medtem ko nekateri zahtevajo celo 80 €.

A zdi se, da se podražitve tule ne bodo ustavile. Valve, lastnik trgovine Steam, je včeraj objavil nov seznam priporočenih cen za različne trge in valute, podražitve pa so konkretne in za nekatere države preprosto nore. Valve je vse skupaj razložil na svojem blogu, medtem ko je spletna stran SteamDB pripravila priročno tabelo, ki primerja stare in nove priporočene cene.

Steam vedno priporoča cene glede na ameriški dolar in zato razpredelnica kaže primerjavo cen za novejši naslov, ki stane 60 $. Hudo je pri temu nastradal turški trg, saj je priporočena cena 92 lir skočila kar na 510, kar je podražitev za kar 454 %. Še huje se je zgodilo Argentincem, saj so igre prej prodajale po priporočeni ceni 649,99 pesosov, zdaj pa je ta cena 3.800 pesosov, kar je povišanje za 485 %.

Ob vseh teh procentih smo jo Evropejci odnesli kar dobro, saj so se igre v evrih podražile samo za 18 % in če je bila prej priporočena cena 49,99 €, je ta zdaj 58,99 €.

Kaj torej to pomeni v praksi? Kot prvo je jasno, da so te priporočene cene samo nekakšen vodič in tudi Valve je zapisal, da samo sledi trenutnemu trendu vrednosti posameznih valut, za končno ceno pa se odloča vsak založnik posebej. A vsak uporabnik Steama vam bo znal povedati, da založniki starih priporočenih cen niso preveč upoštevali in 60 $ je pomenilo preprosto 60 €. Zdaj, ko je ta priporočena cena 60 €, pa nemara lahko pričakujemo še dodatni dvig cene za približno 10 €. Če bodo založniki sledili temu trendu, potem bomo za novejše naslove odštevali po 70, 80 ali pa celo 90 €, seveda pa bo nato treba še dodatno dokupiti kakšno sezonsko prepustnico.

Zanimivo bo videti, koliko bodo založniki sledili tem novim smernicam, a zna se zgoditi, da bo z igrami naphano leto 2023 postalo tudi presneto drago za igranje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime