Dave Chappelle s svojim kratkim stand-up nastopom zopet razburil internet

Dobro znani, če ne že legendarni komik Dave Chappelle je za oddajo Saturday Night Live pripravil nov stand-up naslov in že samo to dejstvo, da se bo pojavil v tej dobro znani ameriški oddaji, je nekatere gledalce pripravilo do pisanja protestnih pisem. Chappelle namreč ni znan samo po svoji komediji, ampak tudi do svojega kontroverznega pogleda na skupnost LGBTQ, iz katere se je že večkrat pošteno ponorčeval in nikoli opravičil.

Zaradi tega je bil celo enkrat napaden na odru, a jo je takrat dobro odnesel, pošteno pa jih je skupil napadalec, katerega so nato morali odpeljati z rešilcem.

Za njegov novi nastop je bilo tako veliko pričakovanj, a začuda je Chappelle povsem ignoriral skupnost LGBTQ. Vseeno brez kontroverzije ni šlo, saj se je tokrat osredotočil na zadnje polemike, ki se tičejo ameriškega raperja Kanye Westa in košarkarja Kyrie Irvinga.

Kanye je zadnje mesece zopet pošteno stopil v oči javnosti, saj se je začel znašati na Židi in tem praktično napovedal vojno. Besede so bile tako ostre, da je partnerstvo z Westom odpovedal Adidas in tega dejstva se je dotaknil tudi Chappelle, saj je po njegovem mnenju ironično, da se nad Westovimi besedami pritožuje podjetje, ki sta ga leta 1930 ustanovila člana nacistične partije.

Chappelle je sicer med nastopom povedal, da nasprotuje antisemitizmu, a hkrati je nato izjavil, da je v Hollywoodu resnično veliko Židov, a da to spet ne pomeni nič. Iluzija, da Židje nadzorujejo industrijo ni nora, je pa noro to dejstvo povedati naglas.

Nato se je dotaknil tudi dogajanja okoli NBA zvezdnika Irvinga, ki je bil iz lige suspendiran, potem ko je na Twitterju objavil povezavo do filma Hebrew to Negroes: Wake Up Black America. Film je kontroverzen na račun svoje teorije, ki pravi, da se holokavst Židov ni nikoli zares zgodil. Kyrie se je kasneje sicer za svojo objavo opravičil, a je za to potreboval kar nekaj časa. NBA mu je nato naložil še vrsto obveznosti, preden bi bil povabljen nazaj v ligo, to pa je Chappella malce pogrelo in izjavil je, da je tu potegnil črto. Priznal je, da so Židje v zgodovini res trpeli, a da ne moreš zaradi tega okriviti temnopoltih Američanov, čemur je sledila bolj kot ne tišina v studiu.

Chappellov monolog je trajal dobrih 15 minut, a to je bilo dovolj, da je internet zagnal vik in krik. Na popularnem forumu Resetera se je razvila 6 strani dolga tema, tiho pa ni niti Twitter. Kritik Adam Feldman je denimo zapisal, da je Chappellov monolog veliko bolj škodljiv od Westovega obnašanja, saj napelje na normalizacijo antisemitskih izjav. Za Westa namreč vsi verjamejo, da je malce trčen v glavo, medtem ko naj bi Chappell vedno govoril premišljene in težke resnice, kar je za oblikovanje javnega mnenja veliko bolj nevarno.

No, vse ni bilo tako resno in naphano s kontroverzijami. Chappelle je bil namreč tudi povezovalec programa in pripravil je en hudo zabaven skeč, ki je v bistvu parodija serije Zmajeva hiša. Skeč obudi spomine na popularno oddajo Chappelle’s Show, pred kamere pa stopijo stari junaki, kot so Silky Johnson, Tyrone Biggums in Rick James, zabavo pa zaključi Larry Targaryen, ki ga odigra raper Ice-T.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime