Oboževalski predelavi iger Resident Evil Remake in Code Veronica preklicani iz strani Capcoma

V začetku tega leta smo pisali o dveh pogumnih modderskih podvigih, ki sta želela v moderno preobleko predelati tisti čisto prvi Resident Evil, hkrati pa bi v novejši grafiki lahko gledali tudi igro Code Veronica. Oba projekta sta za sabo imela že kar nekaj predelane kode v pogonu Unity, modderji pa so želeli obe igre preobraziti v tretjeosebne igralne mehanike, s katerimi se ponašata uradni predelavi drugega in tretjega dela.

Žal od vsega tega ne bo nič, saj sta bila oba projekta preklicana, razvijalec pa je s spleta umaknil vse do sedaj izdane igralne posnetke, ukinil uradno spletno stran in na svojem Discord kanalu zapisal, da je poteza sicer žalostna, a da je založnik Capcom zagrozil z odvetniki in da je bila to edina preostala poteza, če se ne bi želeli zateči k pravdanju po sodiščih.

Modderji sicer niso želeli točno opredeliti, kaj je botrovalo ukinitvi projekta. Na Discordu so dokaj samovšečno zapisali, da jim je Capcom sprva poslal prijazno pismo glede avtorskih pravic, a naj bi bilo ekipi za kršenje tega vseeno. Nato je prispelo še drugo, malce bolj kruto pismo, ki je zahtevalo ukinitev obeh projektov in izbris spletne strani.

Capcom sicer ni takšen, da bi redno grozil modderjem, saj so denimo dovolili izdajo dolgoletne modifikacije Resident Evil 4 HD, leta nazaj pa so resda ukinili projekt, ki je nameraval predelati Resident Evil 2, a to samo zato, ker so sami delali na svoji predelavi, modderje pa so takrat povabili na ogled svojih pisarn in se z njimi celo posvetovali glede uradne predelave.

Tu pa je slika malce drugačna in to bržkone na račun tega, da so razvijalci pri teh dveh projektih za svoje delo pobirali donacije iz strani skupnosti. Ko se enkrat začne na račun tuje licence služiti denar, pričakovano zapojejo odvetniki in čeprav modderji pravijo, da to ni botrovalo ukinitvi projekta, jim glede na njihovo obnašanje preko Discorda malce bolj težko verjamemo na besedo.

Modderji so na koncu še dostavili, da zahteve iz strani Capcoma še ne pomenijo, da založnik sam dela na uradnih predelavah teh iger, zase pa so zapisali, da že delajo na svojih originalnih naslovih, saj so iz dela na teh dveh projektih ven potegnili kar nekaj pomembnih učnih lekcij.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime