Zdaj naj bi nakupu Activisiona iz strani Microsofta nasprotovala še EU

Jutri bo minilo točno eno leto, odkar smo poročali, da je Microsoft kupil založnika Activision Blizzard in pod svojo roko dobil cel kup franšiz in licenc, ki mu bodo lepo obogatile knjižnico iger. Kupčija je bila vredna 70 milijard iger, Microsoft pa je preko te poteze lepo pokazal, da je trg AAA iger rezerviran samo še za največje igralce in da tudi titanski založniki, kot je Activision Blizzard, niso varni pred prevzemi.

Od te napredne šahovske poteze je minilo eno leto, a kupčija še vedno visi v zraku. To ni krivda Microsofta, ki bi z velikim veseljem zadevo čimprej zaključil, ampak je zasluga raznih regulatorjev, ki jim nakup Activisiona ni preveč všeč. Najglasnejši je bil Sony, ki je zaradi kupčije zagnal vik in krik ter s tem Microsoft obtožil, da želi z nakupom pomembe franšize Call of Duty ustvariti monopol in njegove pritožbe so dobile odziv, saj so prevzem Activisiona začeli pozorno pregledovati tudi drugi.

Reuters poroča, da naj bi zdaj glas dvignila tudi Evropska unija, ki bo uradno podala seznam skrbi, ki jih ima glede dotične kupčije. Microsoft naj bi že delal na temu, da zadostil njihovim zahtevam, saj s tem upa, da se bo skrajšal čas za obdelavo odobritve nakupa, a EU želi še pred tem podati svojo uradno poda svojo obtožnico.

Evropska unija še vedno ni odločena, ali bi ameriškemu gigantu prižgala zeleno luč za nakup, bo pa svojo odločitev podala enkrat do 11. aprila.

Microsoft pa nima težav samo na evropskih tleh, ampak tudi doma. Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je namreč prejšnji mesec najavila tožbo, ki bi Microsoftu preprečila nakup Activisiona. Od takrat med FTC-jem in Microsoftom ni bilo kakšnih pametnejših pogajanj, tako da zna zadeva romati na sodišče, ki je že rezervirano za avgust.

Kupčiji sicer ne nasprotujejo povsod, saj so v njo privolile države Brazilija, Savdska Arabija in Srbija, a zadržani so tisti največji trgi kot so ZDA, EU in tudi Združeno kraljestvo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. Kaj če bi raje počakali, da pridejo uradno informacije ter da bo tega konec kot pa da poročate nekaj, kaj sploh ne razumete? Dogaja se en izmed največjih tehnoloških nakupov v zelo velikem trgu, logično je, da hočejo stvari met uradno in ne prek nekih dogovorov…

    • Ma to ti je Boris, raje bo vzel nek vir govoric, s tem, da je 100 reddit objav na to temo in najpopularnejši odgovor vedno po navadi dobro opiše zadevo in pojasni kaj se v realnosti dogaja. Samo, da je Microsoft = bad, in navija, da bo deal, ki bi realno bil dober za gaming sceno in za fane starega Blizzarda, padel. Če bi pa Sony kupoval, pa bi bila novica ziher: “Kako si EU, UK in USA drznejo poskusit ustaviti nakup, to ni pravično, do največjega tekmeca v tej kategoriji!!!”

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime