Nek tip toži Amazon, saj naj bi za kovanje serije The Rings of Power ukradli njegove ideje

Ste že kdaj slišali za pisatelja Demetriousa Polychrona? Se nam je kar zdelo da ne, čeprav se tip že leta trudi da bi ga opazili in spoštovali kot priznanega pisatelja fantazije. Demetrious pa se od kolegov malce razlikuje, saj je tip tako veliko oboževalec dela JRR Tolkiena, da kje začel kar pisati svoje knjige, ki pa se dogajajo v njegovem svetu.

Temu se reče “fanficition” in takšna dela prihajajo iz strani oboževalcev, ki bi radi doživeli več avantur iz svetov svojih priljubljenih avtorjev, a se jim včasih ne da čakati, zato spišejo svoje verzije dogodkov. Zadeva je na nek način slična modderjem iz igričarskega sveta in v obeh primerih zaradi takšnih izdelkov nihče ne trpi. Situacija pa se hitro spremeni, če na način tega kopiranja začne nekdo služiti, saj se nato začnejo kršiti avtorske pravice, čemur hitro sledi tožba.

the fellowship of the king

V primeru Demetriousa pa se tu zgodba zakomplicira in v bistvu še meni ni povsem jasna. Demetrious je spisal knjigo z naslovom The Fellowship of The King: The War of The Rings, to leta 2017 celo uspešno registriral na ameriškem uradu za avtorske pravice, nato pa večkrat poskušal konktaktirati Simona Tolkiena, ki trenutno nadzoruje Tolkienovo zapuščino, saj je nekako skušal vzpostaviti sodelovanje, a ta mu ni odgovoril. Nato je najel odvetnika, da bi ta v njegovem imenu kontaktiral Tolkiena, a tudi ta prošnja je bila zavrnjena. Na koncu je celo osebno obiskal dom Simona, mu v nabiralniku pustil kopijo svoje knjige, a tudi na to ni bilo odgovora.

Demetrious je nato kljub temu začel svojo knjigo prodajati na Amazonu, ravno proti njemu in tudi Simonu Tolkienu pa je pred kratkim vložil tožbo, ki za izplačilo zahteva kar 250 milijonov dolarjev. Razlog je Amazonova lastna serija The Rings of Power, ki naj bi kopirala stvari iz njegove knjige. En primer tega je hobbitka Elanor, ki se pojavi v njegovi knjigi in hkrati tudi v seriji. V knjigi je Elanor hčerka Samwisa in Rosie, zato je njeno polno ime Elanor Gamgee Gardner, v seriji pa je to povsem nov lik, ki pač samo nosi ime Elanor. Treba je upoštevati, da si Elanor Gamgee Gardner ni izmislil Demetrious, ampak JRR Tolkien, tako da nimamo pojma, od kje ima zdaj avtor idejo, da je kdorkoli kršil njegove pravice, saj jih je v bistvu sam ukradel.

Vendar pa je bila tožba vložena in nekako dvomimo, da bo Demetrious od nje kaj zaslužil, a če ne drugega, je zaradi pisanja medijev in same tožbe končno dosegel tisto, kar si je želel vsa ta leta: Simon Tolkien ga je končno opazil. Vendar pa ga je morda opazil preveč in nič se ne bi čudili, če bi Demetriousa nekdo udaril s protitožbo, ki bi njega obtožila kraje intelektualne vsebine. Njegova knjiga je bila že umaknjena iz Amazona, na spletni strani Goodreads pa nosi porazno oceno 1,32.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime