Zadnji dodatek za Horizon: Forbidden West obtožen “wokeizma”

Ko si kakšen večji naslov na strani Metacritic prisluži ekstremno nizke ocene iz strani igralcev, to lahko pomeni samo tri stvari: bodisi je igra res zanič, kar bodo nato nakazale tudi ocene kritikov; igra je katastrofalno optimizirana; igra vsebuje vsebino, ki je najverjetneje razkurila vse tiste, ki jim gibanje LGBTQ ne diši preveč.

Slednje velja za igro Horizon: Forbidden West, ki nas v najnovejšem dodatku Burning Shores zapelje v raziskovanje post-apokaliptične okolice Los Angelesa, Aloy pa se bo tam morala soočiti z novimi nevarnostmi. Dodatek je bil spočet samo za konzolo PlayStation 5, saj je razvijalec Guerrilla Games poskušal malce eksperimentirati s tehnologijo, to pa so najbolj nazorno postorili z novim sistemom hudo realističnih oblakov.

Kljub temu, da se recenzije igre iz strani kritikov gibljejo pri visokih ocenah, pa to niti približno ne velja za mnenja nekaterih igralcev. Na Metacriticu je skupna ocena kritikov 82, pri igralcih pa je od skupno 1.131 kritik obveljala povprečna ocena 3,3.

Razlog za nizko številko tokrat ni slaba optimizacija, ampak dejstvo, da je Guerrilla Games zapeljal glavni lik Aloy v smer, ki nekaterim ni všeč. Tule sledijo kratki kvarniki, ki pa za igralce te franšize ne bi smeli biti preveč presenetljivi.

Aloy namreč lahko v dodatku dobi svojo prvo romanco, to pa postane Seyka – pripadnica ljudstva Quen, ki je, tako kot Aloy, ženska, ki zna poskrbeti sama zase, a vsebuje tudi nežnejšo plat. Je eden od večjih likov tega dodatka in je tudi prva oseba, s katero se lahko Aloy romantično zaplete. To se zgodi povsem na koncu dodatka kot nekakšen epilog in igralec ima pri temu celo izbiro: bodisi se odloči za poljub ali pa Aloy ostane profesionalna do konca in se od Seyke samo poslovi kot vsakega drugega lika, ki je med igranjem za kratek čas prečkal pot.

Kljub temu, da je ta razplet opcijski, pa to nekaterih igralcev na Metacriticu ni pomirilo. Eni razvijalca obtožujejo “wokeizma”, drugi pravijo, da je ta poljub bil povsem nepotreben in da Guerrilla Games na silo poskuša spremeniti že vzpostavljen lik. Tretji pravijo, da je vse skupaj krivda Sonyja, ki želi po Ellie iz The Last of Us zdaj že drugo virtualno osebo spremeniti v lezbijko.

Metacritic pri teh recenzijah bolj redko poseže v brisanje in vprašanje ostaja, koliko od teh negativnih ocen prihaja iz strani ljudi, ki so dodatek sploh kdaj zagnali, saj lahko vsak napiše karkoli, Metacritic pa ne zahteva nobene prave verifikacije, a nekateri so se začeli spraševati, če bi morda spletna stran morala vseeno začeti s kakšnim večjim nadzorom, ki bi vsaj malce zaustavil takšne trende recenzijskega bombardiranja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime