Logitech MX Keys S in MX Anywhere 3S – cenovno ugoden pisarniški duo

Čeprav naša stran praviloma piše o igričarski opremi, kamor spadajo tudi miške in tipkovnice, se vsake toliko lotimo tudi opisovanja bolj pisarniško usmerjene opreme. Pri tej je značilna bolj umirjena estetika, ki je ne prekinjajo RGB lučke ali pa glasna stikala, ki lahko ob burnih igralnih seansah prebudijo tudi medveda iz zimskega spanja.

Logitech je tako za nas pripravil novo in posodobljeno serijo mišk in tipkovnic MX Keys S ter miniaturno MX Anywhere 3S, oba izdelka pa smo preizkušali dober teden ter spodaj zapisali nekaj svojih vtisov. Seveda se da oba izdelka izrabiti tudi za igranje iger, a treba je vzeti v zakup, da sta tole miška in tipkovnica, ki si za glavno nalogo zadata zvišati vašo produktivnost dela, kar dosežeta preko kvalitetnih materialov, udobja in nekaj programskih trikov, ki jih do sedaj še nismo videli.


Ime izdelka: Logitech MX Keys S

  • Povezljivost: Logi Bolt, Bluetooth
  • Stikala: membranska Scissor-Switch
  • Gravura: slovenska
  • Vhodi: USB-C
  • Cena: 119 €
  • Nakup: Big Bang

NAPOVEDNIK


Poglejmo si najprej tipkovnico MX Keys S, ki je v bistvu naslednik tipkovnice MX Keys. Gre za dokaj lahko tipkovnico, ki je na voljo v grafitni ali beli izvedbi. Gre za soliden kos opreme, ki kljub lahkosti ni plastičen, ampak je grajen iz aluminija, medtem ko je zgornji del odet v gumo. Gre za preprosto obliko, ki pa na žalost ne vsebuje prilagodljivih nogic, a je naklon dovolj prijeten, da se bodo udobno počutili tisti, ki imate na mizi radi povsem ploske tipkovnice in tisti, ki imate radi zadevo vsaj malce nagnjeno. Oblikovno je tule Logitech stavil na minimalizem, kar je za pisarniške prostore hudo privlačen dizajn, ki lepo sovpada z moderno obliko pisarne, ki se želi znebiti kablov.

Kompaktna tipkovnica ne zapravlja prostora, vendar pa stvari zaradi tega niso natlačene. Na zgornjem desnem robu najdemo stikalo za vklop ali izklop ter vhod za polnjenje preko vhoda USB-C. Kakšnih dodatnih vhodov za USB-A gor ne boste našli, kar bo morda za koga kritika, a dizajn je zaradi tega bolj celovit in estetski minimalizem v bistvu prekine samo še majhna lučka na zgornjem desnem kotu, ki nam da vedeti, da je zadeva priklopljena.

mx keys s
Minimalističen izgled je čist in kot naročen za sodobne pisarne.

Tipke so lepo razporejene in dajejo lep povratni odziv tipkanja. Tole ni mehanska tipkovnica, saj je Logitech tule uporabil membranska “Scissor-Switch” stikala, ki nam ob tipkanju res ne dajo tistega zadovoljivega klika mehanskih tipkovnic, a zadeva ima zato prednosti drugje. Tipkovnica MX Keys S je namreč izjemno tiha, nizki hod tipk pa nam omogoča hitro poplesavanje prstov po tipkovnici. Tipke so malce vbočene, zaradi česar je pritisk še bolj udoben in morda edina večja pritožba je rahlo upogibanje ne sredini, ki se zgodi če po tipkah udarjate bolj močno, kar se zna zgoditi pri tistih, ki ste že leta vajeni načeloma trših, mehanskih tipkovnic. Moja testna enota je vsebovala velik Enter in slovensko gravuro, tako da so šumniki bili na svojem mestu, ker pa tipkovnica podpira tudi Mace imajo nekatere tipke vgravirane ukaze obeh platform, tako da tipka “alt” vsebuje tudi Macovo gravuro “cmd”.

MX Keys S vsebuje tudi osvetljavo tipkovnice, ki pa ni tipa RGB, ampak se tipke razsvetijo samo v beli svetlobi. Ta se zna samodejno prilagajati, saj na tipkovnici najdemo tudi merilnik okoliške svetlobe, tako da je tipkovnica bolj ali manj razsvetljena glede na to, kje se nahajamo in kako velika je trenutna svetloba v prostoru. Osvetlitev lahko seveda tudi povsem izklopimo, kar se bo poznalo na boljši izkoriščenosti baterije. Ta je že tako odlična: ob enem polnjenju sem tipkovnico lahko nemoteno uporabljal ves teden, Logitech pa pravi, da ob izklopu iluminacije tipkovnica z enim polnjenjem traja celo več mesecev.

mx keys s

Ker je tole brezžična tipkovnica vsebuje tudi svoj standard povezovanja. V paketu dobite še sprejemnik Bolt, a hkrati lahko tipkovnico povežete tudi preko povsem običajne Bluetooth povezave, kar zna priti prav, ko se morda kam selite, tipkovnico vzamete s sabo a sprejemnik pozabite v PC-ju, hkrati pa na ta način prihranite en USB-A vhod, ki je ob današnji brezžičnosti in vseh raznih sprejemnikih dokaj dragocena surovina. Vzemite v obzir, da tipkovnico lahko naenkrat povežemo na tri različne naprave, med katerimi nato lahko preprosto preklapljamo in si tako zvišamo produktivnost.

Tako kot vsako napravo do sedaj boste tudi MX Keys S prilagajali preko programske opreme Logi Options+, ki vam omogoča spreminjanje osvetljave, prilagajanje funkcionalnosti tipk, nadgrajevanje vgrajene programske opreme in prej omenjeno preklapljanje med različnimi napravami. MX Keys S s sabo prinaša še eno hudo zanimivo novost, ki sliši na ime Smart Actions. To je v bistvu zaporedje ukazov, ki jih lahko sprožite preko samo ene tipke, to pa vam zna poenostaviti vsakdanje delo. Če ste ob tem pomislili na makre imate nekako prav, vendar pa nas Smart Actions pri tem peljejo nekoliko dlje.

logitech
Smart Actions zaporedja imajo potencial, da vam poenostavijo delo.

V nastavitvah lahko sprožite tudi zunanje programe in tako lahko v praksi z eno tipko pred začetkom dela sprožite Outlook, Chrome ter zaženete Spotify ali pa morda YouTube video s kakšnim vzpodbudnim posnetkom. Vse to lahko resda delamo na PC-ju že zdaj preko drugih programov, a trik tule je izjemno udoben uporabniški vmesnik, ki zaganjanje takšnih kompliciranih ukazov omogoči tudi tistim, ki so manj vešči računalnikov.

mx keys s
Gravura je slovenska, tipkovnica pa vsebuje tudi veliko Enter tipko in je polne velikosti.

Dodatni bonus dobite, če se v Logi Options+ prijavite s svojim uporabniškim računom, saj lahko nato svoja Smart Actions zaporedja delite z drugimi ali pa si prenesete ideje drugih uporabnikov, shranjena zaporedja pa lahko nato shranite tudi v oblak.

No, dovolj zdaj bodi o tipkovnici, poglejmo si še njenega spremljevalca: miško MX Anywhere 3S.


Ime izdelka: Logitech MX Anywhere 3S

  • Povezljivost: Bluetooth, Bolt (ne pride v paketu)
  • Senzor: Darkfield Sensor
  • DPI: 200 – 8.000
  • Gumbi: 6
  • Vhodi: USB-C
  • Cena: 99,99 €
  • Nakup: Big Bang

NAPOVEDNIK


Tako kot zgoraj opisana tipkovnica, je tudi Anywhere 3S naslednik že izdanega izdelka: v tem primeru je to miška Anywhere 3. Gre za izjemno majhnega mišona, ki ga bodo pozdravili predvsem tisti, ki radi potujete s prenosniki in imate za klikanje z miško skoraj vedno samo omejen prostor.

Anywhere 3S svoje ime ne upraviči samo s svojo miniaturno velikostjo, ampak tudi s svojim dobrim sledenjem kazalca, saj se stvarca dobro obnese povsod: naj bo to lesena miza, namenska podlaga za miško, tkanina kavča ali pa površje hlač – Anywhere 3S je dobro sledil mojim premikom in je bila ob tem tudi natančna, kar gre verjetno na račun senzorja, ki vsebuje ločljivost 8.000 DPI.

mx anywhere 3s
Kljub majhnosti miška vsebuje 6 tipk.

Čeprav je miška majhna, pa ji ne manjka funkcij. Na njej najdemo dva glavna gumba za levi in desni klik, dva stranska gumba, pritisljivo kolesce ter dodatno tipko, ki nam omogoča preklapljanje med DPI-ji. Na sprednji strani se skriva vhod za polnjenje preko kabla USB-C, na spodnji strani pa najdemo stikalo za vklop oziroma izklop ter tipko, ki omogoča preklapljanje med tremi različnimi PC-ji oziroma prenosniki. Miška sicer ne vsebuje svojega lastnega sprejemnika, tako da boste za povezovanje morali uporabiti povezavo Bluetooth. Anywhere 3S lahko povežemo tudi na sprejemnik Bolt, tako da če si denimo tega že lastite ali pa nameravate kupiti kakšen komplet v navezi z zgoraj opisano tipkovnico MX Keys S, potem lahko obe napravi povežete na samo en takšen skupni prejemnik.

MX Anywhere 3S vsebuje izjemno tih desni in levi miškin klik, zaradi česar je zadeva idealna za uporabo v bolj tihih pisarnah. Kolesce MagSpeed je zdaj že sestavni del Logitechovih mišonov in nam omogoča postopno drsenje po straneh, ob hitrejšem vrtenju pa se stopenjsko ustavljanje poslovi in kolesce se začne vrteti brez omejitev, kar je še posebej priročno za kakšne res dolge Excel tabele ali pa če bi radi hitro dosegli dno neke internetne strani.

mx anywhere 3s
Tole ni miška za večje roke, a tudi velikani jo boste znali uporabljati.

Tako kot pri tipkovnici je tudi tule baterija naravnost odlična in spet med svojim testiranjem skozi teden miške ni bilo treba niti enkrat priklopiti na polnjenje. Logitech se hvali, da lahko z enim polnjenjem miško izrabljamo 70 dni in da se ta v eni minuti napolni za 3 ure uporabe. Te številke najbrž držijo, a se verjetno tudi razlikujejo na to, glede na koliko naprav jo imate povezano naenkrat. Kot že rečeno: preklapljate lahko med tremi napravami, a to ni nujno, da so sami PC-ji in prenosniki, saj miška deluje tudi sistemih iPadOS 14, Android 9, Linux in Chrome OS, tako da lahko iz miške resnično naredite večopravilno pošast.

Podobnosti s tipkovnico MX Keys S tule še ni konec, saj lahko tudi na miški Anywhere 3S izrabimo funkcionalnost Smart Actions, tako da lahko z eno tipko sprožimo več ukazov zaporedoma. Seveda je tule ta funkcija malce bolj omejena, saj imamo v bistvu na voljo samo štiri tipke, vseeno pa nam to zna priti prav – še posebej bodo opcijo pozdravili tisti, ki bi iz stranskih gumbov radi potegnili več funkcionalnosti.

mx anywhere 3s
Tako tipkovnica kot tudi miška vsebujeta možnost nastavitev naprednih makrojev Smart Actions.

Tipkovnica Logitech MX Keys S in miška MX Anywhere 3S tako predstavljata lep dvojec napredne pisarniške opreme. Oba izdelka sta tiha, ponujata lep nabor možnosti večopravilnosti, zaradi superiorne baterije pa sta idealna za delo na poti. Prav tako izdelka krasi lepa cena: MX Keys S stane 119 €, kar je v bistvu celo malce manj od predhodnika, za miško MX Anywhere 3S pa boste odšteli za cent manj od 100 €.

Vaša reakcija na recenzijo?

BoriSe
BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže recenzije

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime