Sony priznal poraz in z Microsoftom podpisal pogodbo glede franšize Call of Duty

Saga Microsoftovega nakupa založnika Activision Blizzarda se očitno vendarle približuje h koncu. Sklenjena pogodba je bila prvič najavljena januarja lani, Microsoft pa je takrat na široko odprl denarnico, saj naj bi bila kupčija vredna naravnost neverjetnih 70 milijard dolarjev. Vendar pa je bila kupčija daleč od zaključene, saj je najprej jezik stegnil Sony, ki mu niti približno ni bilo všeč, da bi Microsoft dobil ekskluzivno pravico do franšize Call of Duty, po bobnih pa je tolkel tako glasno, da so se nato v kreganje vpletli tudi regulatorji, ki jih je zaskrbel monopol.

Pogodba je bila najbolj v nevarnosti, ko jo je organ za konkurenco in trge znotraj Združenega kraljestva blokiral, a nato je kupčijo odobrila Evropska unija, Microsoft pa je prejšnji teden na sodišču premagal tudi ameriško komisijo FTC. Nakar so Angleži nakazali, da so se morda voljni zopet pogajati, kar je dober pokazatelj, da je pogodba praktično pred tem, da je dokončno sklenjena.

Spremembo v vetru je zaznal tudi Sony, ki mu zdaj ni ostalo drugega kot pa da po več kot letu kreganja vendarle sprejme usodo in podpiše pogodbo z Microsoftom, ki se je zaobljubil, da bo Call of Duty še naprej na voljo na Sonyjevih sistemih PlayStation. Microsoft je nato v ločeni izjavi za spletno stran The Verge potrdil, da bomo Call of Duty na PlayStationu igrali še nadaljnjih 10 let, a ta pogodba velja samo za CoD in ne tudi za ostale licence, ki si jih lasti Activision Blizzard.

Sony se morda zdi v tej bitki poraženec, a tožarjenje je vendarle prineslo nekaj rezultatov. Microsoftova originalna ponudba je CoD na PlayStationu obljubljala samo za tri leta, tako da si je Sony pridobil nekaj manevrirnega prostora in zdaj imajo na voljo eno desetletje, da nekako izgruntajo svoj lastni Call of Duty, pri čemur jim bo nedvomno pomagalo partnerstvo z Bungijem.

Sony pa je hkrati tudi zbudil pozornost regulatorjev, ki bodo zdaj bolj skrbno gledali pod Microsoftove prste. Ta je namreč s svojo neskončno zalogo denarja začel goltati zunanje založnike kot za stavo: leta 2020 je kot za šalo pod sabo spravil celotno Bethesdo, nato pa oči usmeril še proti Activision Blizzardu, tako da mu je morda Sony s tem malce pristrigel krila.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime