Kaj je Stremio in zakaj ga nekateri vidijo kot brezplačno alternativo Netflixa?

Veliko Slovencev je včeraj presenetilo obvestilo, da se njihov naprava nahaja izven domačega okolja, ki ga drži originalni lastnik Netflix računa in da bodo morali za nadaljevanje gledanja kupiti svoj lastni račun. Ta sprememba se je že zgodila povsod drugod po svetu, Evropejci pa smo bili še tisti zadnji, ki jim je bilo onemogočeno deljenje računov.

Netflix je v ZDA in Združenem kraljestvu še ukinil najcenejšo stopnjo naročnine “Basic” in storitve podražil, zato niti ni čudno, da so se ljudje začeli obračati proti alternativam. Te prihajajo iz strani drugih pretočnih servisov, saj Disney+, HBO Max, Amazon Prime in Apple+ še vedno obstajajo, ponujajo deljenje gesel in za naročnino zahtevajo manjši znesek.

Tu so tudi tisti gledalci, ki za gledanje filmov in serij nočejo mesečno odšteti niti evra. Ti so do sedaj lahko uživali v deljenju Netflix računov, ki jim ga je poklonil kakšen dobrosrčen prijatelj, zdaj pa je tega veselja konec. Edina alternativa za te ljudi je tako piratska vsebina, ki smo jih Slovenci bili od vedno zelo naklonjeni. Slab mesec nazaj smo pisali o smrti našega najbolj popularnega torrent portala Partis, ki pa ga je hitro nadomestil alternativni Infire, ta pa je že takoj ob rojstvu zabeležil 13.000 uporabnikov, zdaj pa je ta številka že presegla 40.000.

Tako plačljive kot piratske uporabnike je pod eno streho združil zanimiv program Stremio. Aplikacija obstaja že dlje časa, a je bila dolgo na voljo samo za telefone in PC-je, ustvarjalci pa so letos spočeli tudi verzijo za pametne televizorje, ki jo lahko snamete v Androidovi trgovini Google Store.

Stremio na enem mestu omogoča lažje upravljanje s knjižnico naslovov, ki jih ponujajo različni pretočni servisi, tako da vam za ogled serij in filmov ni treba preklapljati med aplikacijami, ampak na enem mestu izberete želeni naslov in ga zaženete znotraj Stremia. To poenostavi tiste glavobole, ko si želiš ogledati določeno zadevo, a nimaš pojma na katerem pretočnem servisu obstaja. Tako zadevo lahko samo enostavno vtipkaš v iskalnik in že dobiš povezavo do ustreznega servisa, seveda pa boste za vsakega od teh potrebovali aktivno naročnino.

Ima pa Stremio še en alternativen vir uporabe in ravno zaradi tega je zadeva postala tako slavna širom interneta. Aplikacija namreč omogoča dodajanje vtičnikov, ki jih je razvila skupnost, ta pa je hitro iznašla vtičnik, ki omogoča predvajanje torrent vsebine. V praksi to pomeni, da lahko izbirate filme in serije, ki jih vsebujejo tiste najbolj popularne torrent strani in nato te predvajate sproti.

Pretočno predvajanje torrent vsebine sicer ni nič novega, a presenetljivo je, kako je Stremio poenostavil celoten postopek in zanj skupaj spravil še odličen uporabniški vmesnik, ki spominja na nekaj, kar vsebujejo plačljivi servisi. Omogočeno je shranjevanje vsebine v knjižnico, nadaljujete lahko z ogledi točno tam, kjer ste končali, hkrati pa lahko dodajate podnapise in si te celo prilagajate. Vse to se nato celo sinhronizira med različnimi napravami, kar od neke brezplačne aplikacije ne bi pričakoval.

Stremio je na voljo na uradni strani, kjer si program lahko prenesete za PC, za televizorje pa je zadevo najlažje sneti preko vdelane Play Store trgovine, na uradni strani pa najdete tudi povezave do APK-jev. Na iPhonih vsebine ni možno predvajati, si pa lahko snamete aplikacijo Stremio Organizer, ki vam omogoči dodajanje vtičnikov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime