Nekomu je dejansko uspelo Portal predelati za konzolo Nintendo 64

Raznoraznih predelav smo danes že vajeni, saj nam razvijalci še kako radi postrežejo stare igre v novi grafični preobleki, takšni projekti pa niso tuji niti modderski skupnosti. Tudi ta namreč rada prenese starejše igre v novejše pogone, zaradi česar smo dobili impresivne projekte, kot je denimo Black Mesa, ki je po več kot desetletju prenesla celotno igro Half-Life 1 v pogon Source, ki je napajal drugi del.

Modderji pa se radi spravijo tudi v predelave, ki gredo v drugo smer. Tem se neuradno reče “demake” in eden najbolj znanih primerov je predelava igre Bloodborne, ki jo lahko na PC-ju igramo v slogu grafičnih iger iz konzole PlayStation 1. Modder James Lambert pa se je odločil skočiti še v večjo nostalgično preteklost, zato že nekaj let dela na predelavi legendarne igre Portal za konzolo Nintendo 64.

Na to konzolo imam tudi sam tople spomine, saj je bila davnega leta 1997 to moja prva konzola sploh in na njej sem po cele dneve preigraval revolucionarnega Maria 64. Nintendo 64 je sicer med svojim obstojem bil deležen kar nekaj upravičenih kritik, ki so se zadevale predvsem njegovega nerodnega kontrolerja, a kljub temu je ta konzola še vedno lep vir nostalgije za marsikoga in med njimi se je znašel tudi Lambert.

Temu je zdaj uspelo očitno v celoti prenesti izkušnjo igre Portal na to antično konzolo in verjetno se boste strinjali z mano, da je mod presneto impresiven. Poganja ga namreč dejanska konzola Nintendo 64 in ne nek emulator in čeprav je grafična podoba razumljivo osiromašena, so stopnje takoj prepoznavne, Labmertu pa je uspelo predelati čuda stvari: stopnje, rdeče-modri portali in celo glasovno podajanje zvesto sledi izvirniku, na začetku pa uzremo celo uvodno sekvenco, ki nas postavi v kletko, skupaj z bučnim radiem.

Portal 64 sicer še ni povsem dokončan, saj Lambert namerava popraviti še kup hroščev in dodati stvari kot je denimo tresenje igralnega ploščka. Projekt lahko spremljate na GitHubu in ga lahko tudi sami prenesete ter se spravite v igranje, a stvar za inštalacijo ni tako preprosta, tako da boste potrebovali nekaj znanja iz Linuxa – vsa navodila so na voljo na GitHubu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime