Embracer Group naj bi razmišljal o prodaji Gearboxa

Švedski gigantski založnik Embracer Group je v zadnjih letih mrzlično kupoval razvijalce, licence in cele založnike kot nekakšen otrok, ki se je prvič dokopal do kreditne kartice in ugotovil, da lahko nabavi cel kup stvari, za odplačevanje teh stvari pa se bo sekiral enkrat v prihodnosti, ki je še daleč stran. No, ta prihodnost je Embracer s polno silo udarila že maja, saj je takrat v zadnji minuti propadla kupčija, ki so jo nameravali skleniti s Savdsko Arabijo in Švedi so bili ujeti s spuščenimi hlačami.

Zavladalo je stanje panike, saj si je Embracer nabral ogromno dolga, zaradi česar se je začela večja rekonstrukcija poslovnega modela. Igre, ki so bile v razvoju ali pa so tega nameravale začeti, so bile preklicane, začela pa so se tudi odpuščanja in zaprtja studiev. Med temi nesrečneži se je našel tudi razvijalec Volition, avtor franšize Saints Row, ki je moral praktično preko noči zapreti svoja vrata, zdaj pa je v nevarnosti tudi njegov založnik Gearbox Entertainment.

Gearbox je bil sprva zgolj razvijalec, ki je spočel serijo prvoosebnih streljačin Borderlands, kasneje pa je skočil tudi v založniške vode, kot tak pa je bil leta 2021 kupljen iz strani Embracerja in to za 1,3 milijarde dolarjev. Gearbox je najbolj vreden ravno zaradi Borderlandsa, saj se vsak del te franšize vedno dobro proda in je celo tako uspešna, da je spočela ločeno serijo fantazijskih naslovov Tiny Tina’s Wonderlands.

Zaradi tega bi si človek mislil, da si Embracer vsekakor želi stvar obdržati pod svojo streho, a temu očitno ni tako. Reuters poroča, da naj bi Švedi razmišljali o prodaji založnika in vseh njegovih licenc, za kupčijo pa so že zatipali trije zunanji založniki. Kdo to so poročilo ne razkriva, a zagotovo jih ni malo, ki bi si za dobre denarce pridobili Borderlands pod svojo streho.

Ločeno poročilo iz strani Bloomberga pravi, da so zaposleni pri Gearboxu včeraj prejeli e-poštno sporočilo glede potencialne prodaje, a kakšnih konkretnih načrtov zaenkrat ni. Stvari so zaenkrat v zraku, tako da lahko Gearbox še vedno ostane del Embracerja, je prenesen k nekomu drugemu, čisto možno pa je tudi, da bo Gearbox zopet postal samostojen založnik.

Ta razplet dogodkov nakazuje to, da je situacija pri Embracerju bolj resna kot pa smo sprva predvideli, jasno pa je tudi to, da če je v nevarnosti Gearbox, potem ni varen nihče. Švedski založnik si je skozi leta pridobil kup talentiranih razvijalcev, kot so denimo Gunfire Games, ki so spočeli odlični Remnant 2, Alkimia Software pa trenutno dela na vzpodbudni predelavi legendarnega Gothica.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime