Na spletu se je pojavila prototipna verzija Shreka

Je res originalni Shrek danes star že več kot 20 let? Čas res neusmiljeno teče naprej in kar težko verjamemo, da je od te odlične animiranke, ki je spočela ogromno nadaljevanj in je naredila kar precejšnjo revolucijo na področju animiranih filmov, minilo že dve desetletji, saj je animacija še danes videti dobro in jo je v bistvu šele zdaj začel nažirati zob časa.

Razlog za dolgoživost je tudi neverjetno glasovno podajanje, a bolj malo ljudi, da so bile originalne ideje za Shreka malce drugačne, kot pa smo jih dobili na koncu. Zgodba ohlapno sledi predlogi knjige Shrek, ki jo je leta 1990 spisal William Stieg, ideja o animiranem filmu pa je začela nastajati sredi devetdesetih.

Iz teh časov prihaja tudi testna verzija prvega filma, ki je bila zasnovana povsem drugače in jo je na YouTube naložil The Zoom Art Studio, nakar je nekdo obdelal posnetek in izboljšal zvok, finalni rezultat pa si lahko ogledate zgoraj.

Pol minute dolgi video pokaže Shreka med sprehajanjem po ulici, nakar ga zasači nek ropar, a njegova namera ne gre po načrtih, zato se ga zeleni oger hitro odkriža. Shrek je v tej testni verziji videti precej bolj groteskno kot pa ga je nato leta 2001 poustvaril DreamWorks in ta njegova grozovita pojava se verjetno ne bi dobro obnesla pri mlajšem občinstvu za katere je bil film primarno targetiran, čeprav so ga potem ob izidu pozdravili tudi starejši. Kljub arhaični podobi pa lahko iz posnetka že začutimo nekaj DNK-ja, ki je nato napajal tudi končni film: tule je za ščepec temnega humorja, v ozadju pa slišimo pesem I Got You od Jamesa Browna in vsi vemo, da je prvega Shreka odlikovala tudi odlična glasbena podlaga.

Zanimiv pogled v alternativno zgodovino je tole, a to ni edina sprememba, ki je bila originalno načrtovana za ta risani film. Za vlogo Shreka je bil namreč najprej vpoklican igralec Chris Farley, a je ta nato leta 1997 tragično umrl, nakar je njegovo delo prevzel Michael Myers, ta pa je s svojim odličnim škotskim naglasom iz Shreka naredil legendo, ki je še dolgo ne bomo pozabili.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime