Ameriška centralna banka potrdila: družina iz filma Sam doma je bila presneto premožna

Gledanje dvojca filmov Sam doma je vsaj v našem domu postala vsakoletna tradicija, ki jo osebno izvajam že od mladih let. Predvsem prvi film sem si ogledal že neštetokrat in zanimivo je videti, kako se je moje dojemanje filma spremenilo skozi leta. Kot mulo sem bil očaran nad magično pripovedjo fanta, ki je ostal sam in se je lahko samo preko svoje iznajdljivosti rešil izpod krempljev “Mokrih banditov”, zraven pa sem še pokal po šivih zaradi neverjetne fizične komedije igralca Daniela Sterna, ki me zna nasmejati še danes.

Kot odrasel pa sem se ob gledanju filma začel spraševati druge stvari, kot so kako presneto si je lahko družina McCalister lahko privoščila tako veliko hišo in za povrh še potovanje v Francijo in to kar v 1. razredu letala.

Na eno od teh vprašanj nam odgovori že sam film, saj mama Kate lažnemu policistu Harryju razkrije, da je potovanje v bistvu plačal brat njenega moža, ki si je želel božič preživeti z družino, zato je plačal za vse njihove vstopnice.

Drugo vprašanje pa je pred kratkim dopolnil članek iz spletne strani The New York Times, ki se je posvetovala iz ekonomistov ameriške centralne banke Federal Reserve, ti pa so malce bolj podrobno pregledali finančno situacijo družine McCalister.

In ti ekonomisti so povedali tisto, kar smo vsi sumili: McCalisterjevi so bili presneto premožni. A glede na izračune so imeli več denarja, kot pa smo si predstavljali, saj naj bi si takšno hišo leta 1990 lahko privoščilo samo gospodinjstvo z dohodkom 305.000 $, kar bi v letu 2022 zneslo okoli 665.000 dolarjev.

Takšen prihodek bi družino McCalister postavilo med 1 % najbolj premožnih familij v Čikagu in stvari se do danes niso bistveno spremenile, saj je ta hiša, ki resnično obstaja, danes ocenjena na 2,4 milijona dolarjev, kar si spet lahko privošči samo tisti 1 % najbolj bogatih ljudi tega mesta.

Še vedno pa ni razrešeno vprašanje, ki se nanaša na zaposlitev staršev in od kje oba črpata takšne zaloge denarcev. Dolgo že prevladuje teorija, da je Kevinov oče imel povezave z mafijo, kar naj bi jim omogočilo tako razkošno življenje in potovanje na Florido v Sam doma 2, ki jo je tokrat v celoti plačala glava družine.

Glede mame je situacija bolj skrivnostna, a smo leta 1991 dobili knjigo Home Alone, ki je spisal Todd Strasser, ki je v sebi namignila, da je mama Kate modna oblikovalka. Avtor je sicer kasneje v intervjuju povedal, da njegov material ni čisto uraden in ga ustvarjalci filma niso v celoti odobrili, a po drugi strani bi njen poklic lepo pojasnil, od kje je imel Kevin v prvem filmu dostop do takšnega številka lutk s katerimi je nato preko plesa senc roparja prepričal, da se v hiši nahaja polna hiša ljudi.

Seveda so vse to samo teorije, ki verjetno ne bodo nikoli dobile čisto pravega uradnega odgovora, saj je bil prvotni namen teh filmov ustvariti božično komedijo, to pa je ustvarjalcem vsekakor uspelo. Prvi film je od svojega rojstva dalje postal naravnost legendaren in se je letos celo uvrstil v ameriški Narodni filmski register, ki je zbirka filmov, izbranih za ohranitev od katerih je vsak izbran zaradi svojih zgodovinskih, kulturnih in estetskih prispevkov. Poleg filma Sam doma se je v filmski register uvrstilo še 24 drugih filmov: med njimi se je znašla tudi Predbožična mora režiserja Tima Burtona.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime