Založnik Versus Evil zapira svoja vrata

Leto 2023 se počasi premika proti koncu, a žal za božične praznike vsi niso pod smrečico prejeli zajeten kupček darilc. Namesto tega so določeni zaposleni znotraj igričarske industrije dobili glavobole, saj so založniki te zadnje dni izkoristili za masivna odpuščanja, ki jim letos kar ni videti konca.

Od nas se je tokrat poslovil ne razvijalec, ampak kar sam založnik. Gre za družbo Versus Evil, ki se je v svoji preteklosti lotila manjših indie naslovov, ki pa so zaradi svoje kvalitete kasneje dobili globalno prepoznavnost. Med njihovimi najbolj slavnimi projekti je RPG igra Pillars of Eternity 2: Deadfire izpod razvijalca Obsidian Entertainment in celotna trilogija vikinško obarvanih avantur The Banner Saga izpod razvijalca Stoic Studio. Zanimivo, da sta oba ta studia zdaj stopila v partnerstvo z Microsoftom: Obsidian je bil naravnost kupljen, Stoic Studio pa je stopil v partnerstvo in zdaj za njih izdeluje novo igro Towerborne.

Versus Evil je žalostno novico sporočil preko X-a, kjer je zapisal, da po desetletju izdelave kvalitetnih indie naslovov na žalost zdaj zapirajo svoja vrata. Službo je izgubilo 13 ljudi, odločitev glede zapiranje založniške hiše pa ni bila njihova, ampak je prišla od njihovega lastnika tinyBuild, ki je Versus Evil kupil samo dve leti nazaj. To hkrati tudi niso edina odpuščanja, ki jih je v tem mesecu sprožil tinyBuild: v začetku decembra je zaprl razvijalca Hakjak Studios, ki je pred tem razvil igro Guts and Glory in je bil sredi dela na novem projektu Pigeon Simulator.

Leto 2023 je izrodilo celo poplavo iger, a je bilo hkrati tudi naravnost kruto do raznih razvijalcev in založnikov, saj so odpuščanja prihajala iz vseh smeri, nekateri pa so svoja vrata zapirali preprosto zaradi prevelike izmučenosti. Po nekaterih ocenah naj bi v 2023 službo izgubilo okoli 9.000 ljudi, kar se bo zagotovo poznalo na tempu razvoja prihajajočih naslovov v naslednjem letu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime