Microsoft pri promociji Xboxa podelil sliko, ki jo je ustvarila umetna inteligenca

Izkoriščanje umetne inteligence za ustvarjanje promocijskih slik je vroča tema in morda je takšno početje upravičeno za neka manjša podjetja ali pa dogodke, ki preprosto nimajo denarcev, da bi za takšne stvaritve plačali prave umetnike. Vendar pa stvar postane neupravičena, ko se je začnejo posluževati večja imena, ki imajo pod palcem zagotovo dovolj cekina, da bi nekoga najele za ustvarjanje promocijskih slik, a raje zaženejo DALL-E, saj tako prihranijo tistih nekaj evrov, vendar pa si nato v zameno nakopljejo zvrhan kupček slabe volje splošne javnosti.

Pri takšnem početju je bil nedolgo nazaj zasačen Ubisoft, po njegovih stopinjah pa je šel tudi Microsoft, ki je na svojem X profilu ID@Xbox podelil sliko, ki bi morala proslavljati neodvisne ustvarjalce, zraven pa pripisal vprašanje glede najljubšega indie naslova svojih sledilcev.

xbox

Pozorne oči njegovih sledilcev pa so brž opazile določene nepravilnosti pri pripeti sliki. Na prvi pogled ta ni videti nič kaj preveč posebnega, a če stvar pogledamo od blizu lahko naletimo na tipične nepravilnosti umetne inteligence, saj ta pri svojih stvaritvah še vedno doda kup bizarnih podrobnosti. Te so na zgornji sliki opazne že od daleč: otroci na sankah držijo neke vrvi, ki ne peljejo nikamor, nekdo iz strani v sneg moli ribiško palico, desna punčka ima obraz izmaličen kot tisti ubožci, ki so v filmu Krog obsojeni na smrt, možakar, ki pa sedi na črki D in v roki drži kontroler pa sploh nima zgornje ustnice.

Na zgornji X račun se je seveda hitro usul plaz negativnih kritik in Microsoft je hitro uklonil pritisku in zadevo pobrisal, vendar pa je bila škoda že storjena. V tem primeru je vse skupaj dokaj hinavsko: objava bi morala promovirati neodvisni duh ustvarjalcev indie iger, a slika je bila ustvarjena preko umetne inteligence, a ta je v bistvu največji sovražnik samostojnih umetnikov in je ravno pri tej objavi kruh iz ust izmaknila nekemu umetniku, ki bi moral biti drugače za takšno stvaritev plačan.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

7 KOMENTARJI

  1. Mislim, pa kaj? Saj faking imajo svojo umetno intelegenco v BIngu za to? Prav tako pa se tukaj spravljate na enga faking navadnega človeka, ki skrbi za social media strani in mora poskrbeti za aktivnost. Mislim, na take malenkosti se spravlja nekdo, ki v življenju ni nikoli bil zadolžen za nekaj skrbeti… Mislim 1x se vsi jočete kako ni moralno, da ti delavci delajo toliko nadur in da je osebje nemoralno in ne vem kaj a po drugi strani pa se jočete ko ni vse tipi topi. Sedaj pa bo ta delavec lepo poslušal in “kaznovan” od nadrajenih, ker pač community mora bit dickish kot vedno.

    • Govoriš v absolutizmih, ki za takšno podjetje nimajo smisla. Ni tule samo opcija a ali opcija b: kaj če bi denimo izbral možnost, kjer bi eno najbogatejših podjetij človeku, ki skrbi za družbena omrežja omogočilo tistih nekaj sto evrov proračuna, ki bi nato omogočil slike iz rok človeškega ustvarjalca? Glede nadur pa ta pritožba tule nima smisla, saj je Microsoft eno redkih podjetij ki na ta način ne izkorišča svojih delavcev. Torej po tvoje je najbolje da smo vsi pridno tiho in pustimo, da večje firme delajo kar hočejo?

      • Govorimo tudi o podjetju, ki je vložilo 10 miljard v umetno intelegenco, ki razvija svojo itd. To pa je vse vredu? A ko pa uporabijo to v kaj so vložili pa kaj razvijajo pa je vse narobe? Čestitke. Zakaj se potem po tvoji logiki ne spravljaš na vsa podjetja, ki uporabljajo umetno intelegenco, zakaj se ne spravljamo na razvijalce grafičnih kartic? 24ur in drugi slo. mediji uporabljajo umetno intelegenco pa je vse super a nekdo ki pa jo ustvarja pa ne sme, pa daj Boris, pa kaj maš ti to za eno logiko?

        • Ne razumem zakaj vse mečeš v isti koš. Ljudje so razburjeni, ker jih je strah, da bodo poklici kot so grafični dizajnerji, 3D oblikovalci in podobno postali poklici preteklosti in ne zaradi obstoja umetne inteligence na splošno. Za izrisovanje promocijske slike lahko uporabiš človeka, bolj težko pa bo nekdo na kalkulatorju preračunaval algoritme, ki jih grafična kartica izrabi pri preračunavanju DLSS-a. In sem že zapisal, da mi gredo umetnopametni voditelji na jetra in to tule: https://hop.si/2023/12/23/v-sloveniji-smo-dobili-prvo-tv-voditeljico-ki-jo-poganja-umetna-inteligenca/.

          In seveda lahko umetno inteligenco izrablja tudi Microsoft, a gre se za način, ki ga izrablja. Primer: copilot v Windowsih, ki ti avtomatsko naredi povzetek nekega sestanka ali pa odstrani ozadje kakšne slike. Nenazadnje se jo lahko izrabi tudi za ustvarjanje iger oziroma za avtomatizacijo nekaterih delov pri ustvarjanju odprtega sveta, ki ga nato dopolni človeška roka.

  2. Boris, govoriš kot da podjetje ni zaposlilo umetnika, da jim naredi sliko, predidevam da si naredil kako raziskavo na to? Uporaba AIja gor ali doj. Ampak najlažje je vedno takoj nekaj izpostavit pa nič raziskat/povprašat. Potem pa mediji nič krivi, ko se izkaže da obtožen ni bil nič kriv (Razne X oseba obtožena posilstva, izgubili celotno kariero potem pa nedolžni….). Pa ne rečt, da nekdo, ki je bil zaposlen oz. naročen za to, tega ne bi naredil. Je že bilo ogromno situacij, ko je X umetnik uporabil sliko drugega umetnika pa samo malo filtre spremenil. In ko je tist en navaden delavec prijel to sliko njegovo delo ni, da bo iskal vsako podrobnost če je slučajno PLAČAN umetnik uporabil AI.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime