Se legendarni studio Piranha Bytes res zapira?

Na spletu so zaokrožile zaskrbljujoče novice glede prihodnosti legendarnega nemškega studia Piranha Bytes, ki ima pod življenjepisom zapisane trojico iger Gothic, franšizo Risen in dvojec iger ELEX. Razvijalec je bil ustanovljen leta 1997 in je eden od redkih studiev, ki že skoraj tri desetletja deluje znotraj igričarske industrije, zato bi bila njegova izguba pošten udarec ne samo za nostalgike, ampak tudi za vse tiste oboževalce unikatne igralne formule, ki jo zna v takšni ali drugačni obliki dostaviti samo ta nemški studio.

Skrbi so se najprej pojavile na uradnem forumu, kjer je nekdo opazil, da uradna spletna stran razvijalca že od decembra ne deluje tako kot bi morala. Trenutno ob obisku lahko vidimo samo velik logotip, kar sicer ne bi bilo nič posebnega, saj se strani rušijo ves čas. A da je takšna spletna stran mrtva že mesec dni zagotovo niso dobre novice, žal pa to ni edini indikator, da se je studio znašel v težavah.

Piranha Bytes je imela dokaj aktiven YouTube kanal, kjer sta šef studia Björn Pankratz in njegova žena skoraj vsak teden spočela nov video, ki se je lotil raznih tem igričarske industrije. Zadnji video je bil naložen 27. novembra, od takrat pa je kanal mrtev, čeprav je Björn v zadnjem videu povedal, da upa, da se vidimo že v začetku decembra.

Potem je tu še njihov naslednji projekt, ki nosi kodno ime WIKI6, a vsem je jasno, da gre za ELEX 3. Del stroškov razvoja je krila nemška vlada, ki je imela projekt zapisan tudi na svoji strani, a zdaj je zapis WIKI6 od tam izginil, kar bi znalo pomeniti, da je bila igra preklicana in da ni več v aktivnem razvoju.

Zadnji slab znak pa je sam založnik. Piranha Bytes spada pod okrilje založnika THQ Nordic, to pa je podružnica založnika Embracer Group. Slednji se je lani znašel v velikih finančnih težavah, zaradi česar so se začela masivna odpuščanja in preklici iger. Piranha Bytes je sicer majhen studio, ki šteje nekje 30 ljudi, vendar pa njihov zadnji naslov ELEX 2 ni bil kdo ve kakšna finančna uspešnica in studio je kmalu po izidu opustil podporo in delanje posodobitev: aprila 2022 smo dobili beto verzijo za podporo knjižnice DirectX 12 in ta beta še vedno ni bila odpravljena.

Skupno vzeto prihodnost tega razvijalca ni videti preveč svetlo, zato držimo fige, da je spletna stran bila umaknjena samo zaradi prenove in WIKI6 je izginil samo zato, ker bo studio zelo kmalu uradno napovedal ELEX 3.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime