Lies of P po dolgem času postala nova igra, ki se je znebila zaščite Denuvo

Razvijalcu Neowiz, ki se je podpisal pod odlično soulslike izkušnjo Lies of P, se je nekaj dni nazaj pripetila neljuba napaka. Na Steam so namreč po nesreči naložili kopijo igre Lies of P, ki v sebi ni vsebovala DRM zaščite Denuvo, ki so jo nato spletni pirati hitro zagrabili in ji zlomili edino preostalo Steamovo zaščito, vendar pa je ta za krekerje mačji kašelj.

Studio se je nato odločil naložiti novo posodobitev preko katere so tudi uradno odstranili Denuvo, kar je v bistvu tudi logična poteza. Lies of P je namreč izšel septembra lani tako da je tisto svojo glavno prodajo že dal za sabo, zaščita Denuvo pa ni poceni in jo je smiselno vzdrževati bolj v začetnih tednih prodaja, splača pa se jo imeti tudi kasneje, ko ima igra planirane večje posodobitve. V tem primeru namreč velja pravilo, da četudi pirati zlomijo zaščito Denuvo, je ta z novo posodobitvijo obnovljena, pirati pa so takrat prikrajšani za izkušnjo, ki nosi boljšo optimizacijo ali pa dodatno vsebino.

To je sicer redek žarek upanja v vojni med pirati in podjetjem Irdeto, ki uspešno trži svojo DRM rešitev Denuvo že nekaj let in so jo zdaj že praktično zmagali. Že leta 2022 smo zapisali, da se igričarskim piratom ne piše dobro, saj je seznam iger, ki ji ščiti Denuvo, vsako leto čedalje bolj rasel, piratske skupine pa izzivu preprosto niso bile več dorasle. Do konca leta 2023 je v bistvu ostala samo še ena oseba, ki je znala zaobiti to zaščito, zdaj pa je tudi ta izginila neznanokam.

[Crack Watch] Games
byu/EssenseOfMagic inCrackWatch

Ta oseba, za katero mnogi sumijo, da je v bistvu skupina programerjev, se je imenovala Empress in v intervjuju za spletno stran Wired se je predstavila kot 23-letno dekle, ki ji je lomljenje DRM zaščite življenjska naloga. Empress se je podpisala pod cel kup zlomljenih Denuvo naslovov, vendar pa so tudi njeni “izidi” že lani začeli pešati. Nakar se je okoli te osebe razvilo bizarno kultno gibanje, za svoje “kreke” pa je Empress začela zaračunavati in to kar po 500 dolarjev za eno igro.

Julija lani je Empress zaobšla zaščito igre Dead Island 2, to pa je tudi njen zadnji takšen dosežek. Svoje sledilce je zabavala preko svojega uradnega Telegram kanala, ta pa je septembra lani nenadoma popolnoma utihnil in trenutno nihče ne ve, kam je izginila slavna borka proti PC DRM zaščiti, čeprav ugibanj ne manjka. Nekateri pravijo, da se je samo za nekaj časa potuhnila, saj je ločena krekerska skupina Skidrow javno razkrila, da se za imenom Empress skriva še en slavni heker Voksi, ki se je poprej že srečal z roko zakona in je bil na prostosti samo pogojno, zdaj po tem razkritju pa je bil aretiran. Drugi špekulirajo, da je bil Empress v bistvu moški in to ruskih korenin, ki je bil zdaj poslan na ukrajinsko fronto, tam pa je doživel svoj tragičen konec. Tretji upajo, da se bo Empress zdaj zdaj vrnila in v enem dnevu v obtok poslala ducate zlomljenih iger in s tem poslal strah v kosti založnikom in podjetju Irdeto.

A splošno gledano so na področju PC Denuvo piratstva stvari zdaj na točki, da so spletni pirati začeli čakati, da založniki sami sčasoma odstranijo zaščito, kot je bilo to v primeru igre Lies of P. Tisti bolj iznajdljivi so začeli PC igre s to zaščito poganjati preko emulatorjev konzole Nintendo Switch, a tudi tem so dnevi šteti, saj se namerava Denuvo preseliti tudi tja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime