Netflixov “true crime” dokumentarec obtožen kazanja slik, ki jih je ustvarila umetna inteligenca

Gledanje dokumentarcev, ki imajo za vodilno štorijalno nit raznorazne umore, je pri nekaterih že dolgo navada in stvar je sčasoma postala tako popularna, da smo na televizorjih lahko ugledali prav poseben kanal Investigation Discovery, ki je nato po cel dan vrtel zaigrane dokumentarce, ki so se napajali iz resničnega življenja.

Žanr “true crime” pa se je zares rodil šele takrat, ko so za takšno vsebino poprijeli pretočni servisi in iz tega se je rodilo nekaj res impresivnih izdelkov, kot so Dear Zachary, The Staircase, The Imposter, The Evil Genius in The Jinx, nakar smo dobili tudi mini serije, ki so se lotile najbolj slavnih serijskih morilcev iz ameriške zgodovine.

Pri tej vsebini prednjači predvsem Netflix, ki kar ne more zadostiti potrebam gledalcev, odvisnih od tega žanra, saj ti neprestano zahtevajo nove zanimive primere. Netflix tem ljudem rad ustreže, saj produkcija teh stvari ni draga in nase privleče ogromno gledalcev in s tem tudi naročnin, a problem je, da včasih preprosto ne obstaja dovolj zanimivih kriminalnih podvigov, ki bi imeli tudi dovolj veliko zalogo arhivskih posnetkov.

Zdaj so se pojavile informacije, da naj bi ta pretočni servis začel sekati ovinke in je za pridobitev dodatnih slik novega dokumentarca What Jennifer Did uporabil algoritme umetne inteligence, ki je nato generirala povsem nove slike, te pa v resničnem življenju niso nikoli obstajale.

netflix

Spletna stran Futurism je opazila, da dokumentarec v vsaj dveh kadrih vsebuje sliko, ki jo je zagotovo ustvarila umetna inteligenca. Zgodba se vrti okoli ženske Jennifer Pan, obtožena najema morilcev, ki so nato ubili njena starša, zaradi tega pa je bila kasneje obsojena na doživljenjsko bivanje znotraj zapora. Pozorne oči Futurisma so opazile, da ima Jennifer v enem kadru čudna ušesa, luknjo v obrazu in zelo dolg sprednji zob, kar so tipične pomanjkljivosti slik, ki jih spočne umetna inteligenca. V enem od drugih kadrov lahko zopet vidimo Jennifer, ta pa ima tokrat povsem zmaličeni dlani, v ozadju pa se predmeti spajajo med sabo, kar je zopet dober znak, da je bila tule vpletena umetna pamet.

netflix

Ustvarjanje takšnih slik v dokumentarcev, ki se bavijo s primeri iz resničnega življenja je vsekakor kontroverzno početje, saj zna hitro pripeljati do spremembe mnenja splošne javnosti in njihove percepcije obsojenega. To je še posebej nevarno v tem primeru: Jennifer trenutno čaka na ponovno sojenje, saj naj originalni sodnik poroti ni predstavil dovolj širokega nabora opcij glede tega kaj točno se je zgodilo tistega usodnega večera leta 2010 v Kanadi, ki je mesto Ontario pretresel do kosti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime