Seks scen je v modernih filmih za 40 % manj kot pa nekoč

Hollywood danes in dve desetletji nazaj sta dve različni entiteti, saj se je vmes spremenil okus gledalcev in če smo takrat uživali v trilogiji fantazijske povesti Gospodar prstanov, nam danes v kinih pridno servirajo Marvelove izdelke. Spremenile so se tudi že obstoječe franšize, ki so preživele dve dekade sprememb in marsikak starejši gledalec bi vam znal pripomniti kako pikro okoli sprememb glede Vojne zvezd.

Pripetila pa se je še ena sprememba, ki je bolj neopazna, a jo lahko izluščimo iz zanimivega novega poročila spletne strani Stephen Follows. Raziskava je vzela pod drobnogled 250 filmov, ki so vsako leto od leta 2000 na blagajnah zaslužili največ, pri teh pa se je primerjalo število seks scen, ki so bile 20 let nazaj praktično neločljiv del vsakega filma.

hollywood

In rezultati so presenetljivi, saj nam novodobni Hollywoodski izdelki na velikih platnih servirajo za kar okoli 40 % manj seksualno obarvane vsebine kot pa je bilo to v navadi dve dekadi nazaj. Raziskava je nato to številko razdelila v posamične žanre in največji upad preganjanja parov pod rjuhami so doživeli akcijski filmi, ki dandanes pokažejo za 70 % manj seks scen, medtem ko so najmanjši upad pričakovano zabeležili romantični izdelki, a tudi tam je žgočih scen manj za nezanemarljivih 20 %.

Hollywood ali pa njegovi gledalci postaja bolj puritanski, saj je raziskava zabeležila še eno zanimivo statistiko: filmov, ki nimajo brez seksualne vsebine sploh, je v primerjavi z letom 2000 za 28 % več, tako da v bistvu dandanes nimamo samo manj seks scen, ampak tudi manj filmov, ki nam takšno vsebino sploh servirajo.

seks scene

Razlogov za takšno spremembo Hollywoodske vsebine je lahko več. Vsak studio raje izda film brez takšne žgečkljive vsebine, saj ta izdelek nato dobi nižjo oznako zahtevane starosti gledalca, kar pomeni, da lahko film doseže tudi mladoletne gledalce, s tem pa se zna zvišati tudi potencialni zaslužek na blagajni.

A morda “krivda” ne leži samo na ustvarjalcih filmov, ampak tudi na sami publiki. Obsežna tema na forumu Resetera je mnenja razdelila na tiste, ki so jim seks scene v filmih povsem odveč in največkrat samo upočasnijo tempo filma in tiste, ki jih štejejo za sestavni del oblikovanja osebnosti nastopajočih. Nekje na sredini se nahajajo tisti, ki nimajo nič proti zaljubljenosti dveh likov in seks scenam, a preferirajo kadre, kjer je seks zgolj nakazan, nakar se dogajanje preseli naprej.

hollywood

Razlogi pa lahko tičijo tudi drugod, saj se pojavlja čedalje več poročil, da slavnim igralcem med simuliranjem seksa ni preveč udobno in ravno zaradi tega se je na snemalnih odrih pojavila služba “koordinatorja intime”. Zna pa tudi biti, da generaciji Z preprosto ni do gledanja takšne vsebine v filmih, kjer seks ne igra centralne vloge, saj je dandanes pornografska vsebina dostopna preko enega klika oziroma na napravah kot so telefoni, ki dve desetletji nazaj preprosto niso bili zmožni predvajanja takšne vsebine. To tezo podpira tudi dejstvo, da je zgolj seksualna vsebina zabeležila tak upad, medtem ko je nasilje in preklinjanje v filmih danes nekako na isti ravni kot nekoč.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime