Tehnologija AR očal je bolj izpopolnjena, kot pa smo mislili

VR tehnologija se je zdaj zasidrala med nami in jasno je, da to ni muha enodnevnica in zato ne bo šla po poti 3D televizorjev. Je pa tudi ta serija izdelkov šla skozi nekaj večjih sprememb, saj smo najprej težka očala povezovali na zmogljive PC-je, nakar je podjetje Meta prišlo na pametno idejo, da bi bilo morda dobro takšno stvar uporabljati brez kablov in povsem samostojno.

Evolucija pa se ni zaključila niti tule, zato se je začelo razmišljati o mešanju iger in dela, zaradi česar se je rodila ločena veja tehnologije AR, ki poskuša uporabniku pred oči pričarati virtualne elemente, a te hkrati spariti z resnično okolico ter s tem dvigniti produktivnost. Začelo se je delati na tanjšanju in lajšanju očal in sam sem še vedno zagovornik teze, da bo VR oziroma AR zares zaživel šele takrat, ko bo velikost zreducirana na premere navadnih sončnih očal. Ta moja prihodnost je zdaj že takorekoč pred vrati, saj so se na trgu že začeli pojavljati AR izdelki, ki so ravno takšnih dimenzij, enega od teh pa nam je na test posodilo podjetje Lenovo, ki mu je nadelo preprosto ime Legion Glasses.


  • Ime izdelka: Lenovo Legion Glasses
  • Zaslon: Micro-OLED
  • Frekvenca osveževanja: 60 Hz
  • Dimenzije: 55 x 79 x 50 mm
  • Teža: 96 g
  • Povezljivost: USB-C 3.2
  • Nakup: Mimovrste

Lenovo sicer ni pionir takšne tehnologije, saj ga je na trg prehitelo podjetje Xreal, vendar pa je še vedno dovolj zgoden, da je svoj izdelek predstavil v času, ko se tehnologija takšnih AR očal še ukvarja s porodnimi krči, tako da vsi še delajo na izboljšavah ter se učijo na preteklih napakah.

Legion Glasses dobimo v priročni torbici, zraven pa se v paketu nahajajo še krpica za brisanje stekel, dodatni nastavki za držanje očal ter priročni merilnik dioptrije stekel, saj seveda sama očala nimajo vgrajene univerzalne dioptrije, ki bi bila perfektna za vse. Za vse tiste, ki ste bolj slabovidni in nosite očala, je tako skorajda nujen dodaten nakup leč s pravilno dioptrijo. Alternativno si lahko preko posebnega nastavka Legion Glasses oddaljite od svojih korekcijskih očal, vendar pa morate potem nositi par očal naenkrat, kar hitro postane utrujajoče.

lenovo legion glasses
V polnem paketu prejmemo nekaj nastavkov za očala, krpice za brisanje in priročno torbico, ko želimo očala vzeti na pot oziroma jih pospraviti na varno.

Očala Legion Glasses sicer niso preveč težka, a niso niti tako peresno lahka, da jih med uporabo ne bi čutili na nosu. Tehtajo 96 gramov in so na voljo zgolj v fini črni barvi, vizualno pa so odspredaj videti kot povsem navadna sončna očala. Ta iluzija je sicer prekinjena, če vas kdo pogleda od strani, saj vsebujejo presneto debele leče, zaradi česar stojijo malce dlje od nosa, na ta račun pa vam bodo vedno pred oči zahajali elementi zunanje okolice.

Legion Glasses so malce debelejša očala, ki ob strani vsebujejo napis Lenovo, ob robovih stranic pa vsebujejo po en par gumbov na vsaki strani. Z enim delom nadzorujemo glasnost, z drugim pa dvigamo ali nižamo svetlobo gledane slike – z daljšim pritiskom enega od gumbov nato očala tudi ugasnemo. Kakšnih drugih pokazateljev očala ne vsebujejo – prisotna ni niti ena lučka, ki bi nam povedala, da je stvar prižgana, kar gre morda na račun čaranja iluzije, da so to povsem navadni sončni špegli.

Jasno je, da želi Lenovo ta očala spariti s svojo prenosno napravo Legion Go, zato sem jo na tem izdelku tudi preizkusil. Namestitev je preprosta: preko kabla, ki ga iz očal ne moremo odstraniti, Legion Glasses vtaknemo v prost vhod USB-C, nakar počakamo nekaj sekund in pred nami se izriše magija.

Stvar je tako preprosta, da sem bil ob vsej tej enostavnosti bil najprej malce presenečen. Zaslon Legion Go-ja se ugasne in pred očmi dobimo projekcijo, ki je prikazana na dveh mini OLED zaslončkih in slika je naravnost odlična. Barve so žive in ločljivost je neverjetna – ne samo za igranje iger, ampak tudi za potencialno delo, saj lahko zlahka razberete besedilo znotraj brskalnika oziroma Excel razpredelnic.

Osebno sem se raje vrgel v preigravanje iger, zato sem si na Legion Go naložil predelavo trilogij iger Grand Theft Auto: The Trilogy ter užival v obujanju spominov sredi pisane okolice igre Vice City. Vse je delovalo brez zapletov in naletel nisem na nobeno kakšno nepotrebno zatikanje. Nakar sem skočil na YouTube in si ogledal par posnetkov Dončića, kasneje pa sem zagnal še aplikacijo Netflix ter se že v tretje spravil v gledanje serije BoJack Horseman.

lenovo legion glasses
Na vsaki strani najdemo po en par gumbov, stranice pa vsebujejo tudi presenetljivo glasne zvočnike.

S tem sem si hkrati odgovoril na moje vprašanje, ki se mi je porodilo, še preden sem Legion Glasses sploh dobil na test: zakaj bi kdo sploh imel? In dlje ko sem očala testiral, več sem imel razlogov za njihovo izrabo. Včasih bi se človek rad preprosto ulegel, a vseeno užival v igranju iger in ravno za te namene je priročen Legion Go, saj ta omogoča celo odstranitev kontrolerjev, tako da je igranje še lažje in bolj sproščujoče. Zna se celo zgoditi, da je televizor v dnevni sobi zaseden in namesto da se lomiš na stolu pred monitorjem, se zdaj lahko udobno namestiš na kavč ter si ustvariš svoje virtualno platno. Ker so očala lahka jih lahko vzameš tudi na pot in sprehodi lahko zdaj dobijo še virtualne elemente – le pazite, da vas ob tem kje ne ujame dež.

Legion Glasses lahko izkoristite tudi za potovanja in dolge vožnje na avtobusu ali letalu lahko zdaj postanejo močno bolj sproščujoče. Zavrtite si lahko tudi kakšno glasbo ali ASMR, saj očala vsebujejo presenetljivo zmogljive zvočnike, seveda pa si lahko vedno na izbrano napravo priklopite ločene slušalke, saj ni vedno pametno motiti vseh tistih, ki stojijo okoli vas.

lenovo legion glasses
Nad splošno uporabnostjo teh očal sem bil presenečen in izkušnja je bila veliko boljša kot pa sem pričakoval.

Legion Glasses se največ oglašuje v spregi z napravo Legion Go, a brez skrbi ga lahko uporabljamo tudi na celi vrsti drugih naprav. Brez problema ga lahko povežemo na Android telefone in podprt je tudi iOS, a le na novejši generaciji iPhone 14, ki vsebuje USC-C vhod, medtem ko bo treba za starejše verzije nekje stakniti pretvornik. Deluje tudi na PC-ju in prenosnikih, nobenih težav pa mi ni povzročal niti priklop na prenosni Steam Deck.

Očala sicer vsebujejo svoje minuse. Prikazana slika je resda lepa, vendar pa je ob robovih malce zamegljena. Na splošno imaš med uporabo še vedno občutek, da gledaš v sliko skozi nekakšen tunel, očala pa ne vsebujejo opcije da bi okoliško sliko iz “resničnega življenja” potemnil in se tako bolj osredotočil na gledano sliko. Prav tako ne bi imel nič proti višji frekvenci osveževanja, saj ta tule znaša samo 60 Hz, kar zna hitro utruditi oči vseh tistih, ki ste navajeni na višje frekvence.

A na splošno gledano so me očala Legion Glasses presenetila in mi dala vedeti, da je treba biti na AR tehnologijo in z njimi povezanimi sončnimi očali treba biti še hudo pozoren. Za tale košček tehnologije je pri nas treba odšteti 450 €, kar je manj od konkurence XReal, ki svojih izdelkov v Sloveniji sploh še ne ponuja.

Vaša reakcija na članek?

Sveže novice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne novice

Več