Po vseh teh letih je Beležnica dobila možnost preverjanja črkovanja

Microsoft je z zadnjo izdajo Oken Windows 11 začel spreminjati tudi delovanje aplikacij, ki so med nami že od pamtiveka. Ta prenova bo zahtevala tudi svoja žrtvovanja na področju urejevalniku dokumentov, saj se bo od nas kmalu poslovil program WordPad, medtem ko bo Notepad oziroma Beležnica poskušala prevzeti vse njegovo delo, zato pridobiva na novih funkcijah.

Ena od svežih pridobitev Beležnice je preverjanje črkovanja pravopisnih napak, kar je funkcija, ki jo danes vsebuje praktično vsaka stvar v katero lahko uporabnik vtipka nekaj besedila. A Beležnica je bila vedno malce drugačna od konkurence, saj je navadno služila kot priročen prostor kamor smo nekam skopirali besedilo, nakar smo urejanje tega naredili v kakšnem bolj naprednem programu kot je Microsoftov lastni Word.

Preverjanje črkovanja je zdaj že na voljo tudi v slovenski verziji Windows 11 in v bistvu deluje tako kot drugod. Besede s pravopisno napako so podčrtane rdeče, vključena pa je tudi možnost samopopravkov. Preverjanje črkovanja je sicer samodejno izključeno za besede, ki se nahajajo znotraj kode, kar je dobra novica, saj marsikdo Beležnico rad uporabi tudi za hitro tipkanje kode.

Te stvari lahko dodatno prilagajamo in to pod možnostjo Uredi > Pisava. Tam lahko preverjanje črkovanja vklopimo/izklopimo za določen tip datotek, izklopimo pa lahko tudi možnost samopopravkov.

Beležnica je v zadnjih posodobitvah pridobila kar nekaj novih lastnosti. Dobila je denimo možnost zavihkov, nastavljanja pisave in izbiro barve ozadja. Microsoft je notri celo skril manjše šaljive dobrote: če v programu zgoraj desno z miško potegnete kolesce, ki nam drugače ob kliku ponudi nastavitve, se to zavrti, Microsoft pa nikoli ni ponudil razloga za to funkcijo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime