Home Novice So ohišja za 30€ zanič? (Test ohišja – Inter-Tech Thunder)

So ohišja za 30€ zanič? (Test ohišja – Inter-Tech Thunder)

0
So ohišja za 30€ zanič? (Test ohišja – Inter-Tech Thunder)

Redkokdaj me kakšna stvar po eni strani izjemno navduši, a se že v naslednjem trenutku navdušenje spremeni v neznosno jezo. To je uspelo cenovnežu, ki sliši na ime Thunder. Gre za eno izmed cenovno ugodnejših stilskih ohišij podjetja Inter-Tech.

Inter-Tech je nemško podjetje, ki je na trgu prisotno od leta 1996. V glavnem se ukvarjajo z dizajnom in prodajo računalniških komponent, njihov repertoar pa vsebuje vse od ohišij pa do napajalnikov. V slovenskih računalniških krogih so pred leti “zasloveli” s serijo napajalnikov Energon, ampak stvari se v poslu lahko hitro obrnejo. Na tem mestu se jim moram zahvaliti, saj so mi v test poslali nekaj izdelkov (ohišje, katero bomo testirali sem sicer kupil z lastnim denarjem), njihove teste pa boš lahko na spletišču prečesal tekom meseca.

Vsako leto napoči kakšen trenutek, ko je potrebno za mlajše sokrvnike pripraviti kakšno presenečenje. To je tudi botrovalo mojemu sprehodu med cenovno ugodna ohišja. Veliko uporabnikov namreč ni pripravljenih odšteti obilnejšega kupčka denarcev za nujno zlo, ki k sami zmogljivosti neposredno naj ne bi doprineslo ničesar.

Če pri dražjih ohišjih te težave načeloma ni mogoče zaznati, pa je pri cenejših izjemno težko priti do dejanskih izkušenj uporabnikov ali Bog ne daj testov. Tako smo mnogokrat prisiljeni v improvizacijo in učenje iz izkušenj, kjer: “malo denarja, malo muzike” izkusimo še prepogosto.

Kdo ima najlepšega?

Med brskanjem po spletni trgovini Eigre.si je moj pogled pritegnilo najcenejše ohišje z možnostjo vpogleda v notranjost in precej stilsko modro LED osvetljavo. Že pregovorno na spletu nisem zasledil skorajda nobenega deljenja izkušenj. Zakaj potem ne bi pretegnil prstov ter ga testiral sam? Čeravno je od mojega zadnjega opismenjevanja ohišij, kjer smo si ogledali Cooler Master MasterCase Pro 6 preteklo že kar nekaj vode, najverjetneje dovolj za napolnitev že pred tisočletji usahlega Panonskega morja, je napočil čas za svež opis.

Kaj sploh počnem tukaj?

Nikoli nisem veljal za pristaša najcenejših ohišij, ker za moje potrebe preprosto nudijo premalo funkcionalnosti. Navadno namreč v polletju vsaj desetič vlečem iz njega črevesja in drobovino ter vstavljam sveže komponente ter se ob tem počutim kot Dr. Frankenstein. Tu se zna kvaliteta in premišljena izdelava še kako poznati.

Specifikacije:

Proizvajalec:INTER-TECH
Tip ohišja:Midi ATX
Podpora za matične plošče:Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
Notranja vgradna mesta 8,89cm (3,5″):2
Notranja vgradna mesta 6,35cm (2,5″):2
Število razširitvenih mest:7
Priključki:Spredaj:
1x USB 3.0
2x USB 2.0
Mikrofon, slušalke
Napajalnik:brez
Ventilator:Spredaj: možnost vgradnje 2x 120 mm
Zadaj: priložen 1x 120 mm (standarden, LED moder, 6-pin in Molex konektor)
Dimenzije (ŠxVxG) v mm:425 x 195 x 410 mm (V x Š x D)
Barva:črna
Največja kompatibilnost:Največja dolžina grafične kartice: 330 mm
Največja višina procesorskega hladilnika: 160 mm
Garancija24 mesecev
Masa:3,06 kg

Video


Ohišje samo je namreč komponenta, ki je najmanj podvržena zobu časa. To ga naredi popolnoma uporabnega tudi skozi dve ali več vnovičnih sestav tekom mnogih let. Po eni strani bi uporabnikom zlahka svetoval, da kupijo kaj kakovostnejšega, vendarle bi s tem tudi širil zanko zavajanja. Morda pa sam ne potrebuješ dragega ohišja in dodatne cekine raje nameniš v zmogljivejše komponente.

Velikokrat se pojavi tudi debilen dizajn, namenjen resnično osnovnim uporabnikom ob uporabi cenenih komponent in brez možnosti urejanja kablov. A vseeno razumem njihov obstoj. Kot pri vseh ostalih rečeh se tudi tukaj najde mesto znanj, a vseeno vseh ohišij ne gre metati v isti koš. Zlasti v zadnjih letih je viden trend, kjer mora vsak proizvajalec svoje vstopno “gaming” ohišje tržiti pod 50€, kot to velja tudi za Thunder.

Slišim grom?

Kaj torej lahko napišem o Inter-Tech Thunder? Prvi vtisi zagotovo niso najboljši, saj je prispel v ne kaj preveč impresivni kartonasti škatli, iz katere je vsebina bila komaj razvidna. Na njej so nahajajo redke vrstice, a tu se vse skupaj tudi konča, kot tudi njegov čas v začasnem prenosnem domovanju. Ob puljenju “otročička” iz mame škatle me ni niti malo presenetila lahkotna teža, med cenejšimi ohišji že uveljavljena praksa.

Kljub temu, da so že po teži razvidni določeni kompromisi pri sestavi, je ohišje vseeno uspelo pritegniti moj pogled. Po videzu definitivno izstopa iz povprečja – ob pogledu od daleč ne bi niti malo slutil, da sem zanj odštel zgolj 30€.

Se pa to še kako pozna pri rokovanju. Akrilna stranica, ki omogoča pogled v notranjost, je izjemno lahka in pričakovane meh kakovosti. Ob neprevidnosti bodo praske stalnica, saj se pojavijo že ob najmanjšem grdem pogledu, deluje pa tudi kot pravcati magnet za prah.

Pritrjena je s štirimi kovinskimi vijaki, obdanimi s plastiko. Na stični površini ne premore gume. Pred pričetkom vijačenjem je niti ne moreš natakniti, kar bo ob večkraten snemanju in natikanju rezultiralo v trumi okoliških “risov”.

Namesto jutranjega ogledala.

Tudi prednji okrasni pokrov je v celoti plastičen. S sivo barvo in vertikalnimi risi so snovalci želeli doseči efekt brušenega aluminija, vendar iluzija izpuhti ob podrobnejšem bližnjem pogledu ali seveda dotiku. Pokrov je zgolj vizualno razdeljen na dva dela, med katerima poteka zatemnjen pas. Tu se bohoti devet modrih led diod, nadzorovanih preko gumba na zgornji nadzorni plošči. V kolikor boš spredaj želel namestiti RGB ventilator, bo efekt precej opeharjen in do izraza prišel samo ob pogledu s strani.

Za prednjo stranico lahko skriješ kar 3, žal pa to najbolj smiselno ni.

Na zgornjem delu najdemo površino z gumbi in USB ter avdio priklopi. Položaj je lahko dostopen, vsaj v kolikor računalnika nimaš utesnjenega pod mizo. Kakorkoli, tam je moč najti suhoparno selekcijo 2x USB 2.0 in 1x USB 3.0 priključkov, zraven pa se seveda nahajajo še stikala za vklop, reset ter nadzor (izklop ali vklop) LED osvetljave. Standardno zraven prideta še 3.5mm vtiča za slušalke in mikrofon. Manjšo pripombo imam samo glede stikala za LED, ki ob pritisku obstane v za prst nedosegljivemu položaju. Takrat je v roka potrebno vzeti dolg in tanek pripomoček ;).

Priklopov zlepa ne zmanjka.

Kljub relativno skopim meram Thunder podpira tako ATX, mATX in ITX osnovne plošče. Ohišje je sicer nekoliko manjše od klasičnih ATX dimenzij in tako ne premore na tone prostora.

Napajalni del ohišja so popredalčkali ločeno, v skladu s trendi zadnjih let. Osebno mi je tovrstna postavitev super, vsaj če je izvedena dobro, saj je kablovje pri cenejših ohišjih po njegovi zaslugi lažje skriti. Sicer izgubiš možnost poljubne namestitve napajalnika, saj mora biti obrnjen navzdol, pa tudi pri pasivno hlajenih napajalnikih se zna pojaviti pregrevanje, v kolikor vanje nimaš obrnjenega kakšnega ventilatorja.

Pri napajalniku so pustili tudi manjši izrez z vidnim poljem, k čimer je po vsej verjetnosti prispevala lastna Argus serije RGB napajalnikov. Doma trenutno žal ne premorem nobenega RGB napajalnika, s katerim bi preizkusil kombinirano osvetljavo.

Presneto, zapleto, kaj naj tu not dam, če je velik, masiven brž vrzi ga vstran.

Tristo kosmatih medvedov!

Krščen Matiček, presneti potencialni prejemnik batin, kdo izmed biserov je sprejel odločitev, da bo prostor za napajalnik tako skop. Nadstandardno dolgega 1250W Chieftec Navitas preprosto nisem mogel namestiti, še več, zmanjkalo je debelih 5cm. Resda je omenjen napajalnik nestandardnih mer in masivne konstrukcije, a tudi pri standardnih merah so se pojavile določene težave. Vajo sem namreč ponovil s Chieftec 135 1000W. Z nekaj truda in izrazito mrkega vzdušja mi ga je sicer uspelo namestiti, a je takoj za tem nastopil problem. Napajalnik je modularen, prostora pa za dobre 3cm, kjer v režo komajda spravim enega izmed prstov.

Bi moral modularno kablovje priključiti pred namestitvijo? Presneto da ne, prostora je preprosto premalo in napajalnika z že priklopljenimi modularnimi kabli ni mogoče spraviti skozi odprtino.

Po minutah zajebancije mi je končno uspelo s srečnim potiskom priklopiti sata priključek, potreben za diskovje. Napajalnik je s tem zapisal svojo usodo, kjer se je z ohišjem za vedno povezal. Le kdo pri zdravi pameti bi ga poizkušal iztakniti iz pločevine? Težavi se boš ognil, v kolikor imaš napajalec s fiksnimi kabli in maksimalno standardnih ATX dimenzij, kjer velja, krajše je boljše?

Razlog za zamere tiči v nastavkih za diske, ki so umeščeni na sredini napajalnega prostora. Ni manjkalo dosti, da bi se lotil njihove totalne eliminacije, a so me od poteze nekoliko odvrnili neti, ki bi terjali sveder in električni vrtalnik. Kako je do tega sploh lahko prišlo? Slabo načrtovanje in nizek budget, kakopak.

Ko notri spraviš kar 3 🙂 .

Odločili so se namreč napraviti več prostora v sprednjem delu, kjer so pustili prostor za namestitev dodatnega ventilatorja. Tako je možno tu namestiti do tri 120mm ventilatorje, dovolj prostora pa je tudi za morebiten vodni hladilnik od 120mm do 240mm. Učinek morebitnih sprednjih ventilatorjev je vprašljiv zaradi zaprtega sistema na vseh straneh z izjemo manjše reže na samem dnu.

Majhna in tesna sesalka zraku, edina luknja na prednji strani je tu.

Kar se tiče diskovnega prostora, napajalni prostor premore tri mesta za 3.5 inčne diske. SSD-ji imajo namestitveno mesto na vezni plošči, kamor je mogoče namestiti 2×2.5mm enoti. Ujezila me je tudi odsotnost navojev, kar je časovno najbolj potratno pri premeščanju nastavkov za matično ploščo, kot tudi izbokline na nasprotni strani.
Dobro no, saj vsi vemo, da so m.2 bolj praktična izbira.

Za odvajanje toplote je priložen že nameščen 120mm ventilator z drsnim ležajem in modrimi LED diodami. Nič vrednega nadaljnje diskusije. Ni najtišji, niti najglasnejši, poskrbi pa za povprečen pretok zraka. Priklopiti ga je mogoče preko molex ali klasičnega 3 pinskega priklopa.

Po zaslugi navzven ukrivljene zadnje stranice je prostora za ureditev kablovja proti pričakovanjem dovolj, kar me je pozitivno presenetilo. Ne me razumeti napak, nikakor ne gre za izjemno prostorno ohišje, zgolj to, da je kable mogoče skriti in speljati urejeno, brez težavnega zapiranja stranice.

Reže za kablovje so postavljene razumno, kar omogoči delno zakritje kablov pred radovednimi očmi. Na zadnjem delu se za osnovno ploščo znajde tudi tista za 4/8 pinske procesorske priključke. Za njeno izrabo definitivno poskrbi pred namestitvijo same plošče, potrebni bodo flat kabli.

Prostora za grafično kartico je dovolj, celo preveč. Brez težav bi vanj spravil debelinke, ki presegajo 300mm. Do težav z najdaljšimi karticami bi lahko prišlo zgolj ob montaži vodnega hladilnika, ki bi odščipnil dodatnih 5cm.

Enega hladnega prosim

Zaradi zaprtosti in izjemno redkih odprtin, me je izjemno zanimal sam hladilni potencial. Za preizkus sem odigral 1h seanso igre Middle Earth: Shadow od Mordor.

Sistem
Procesor: Intel i5 8400 2,8GHZ~3,8GHz
Osnovna plošča: MSI Bazooka B360M 1151
Pomnilnik: 2x4GB CL16 2666MHz
Grafična kartica: RTX 2070 GDDR6 Palit Dual
Napajalnik: 1000W Chieftec
Disk: SSD 128GB M.2
Ohišje: Intel-Tech Thunder

Na začetku se moraš zavedati, da sta tako i5 8400, kot tudi RTX 2070 toplotno zahtevni komponenti in znatno segrejeta ohišje. A temperature so ostale v varnih mejah. Grafična kartica je dosegla 72C pri frekvenci 1715-1755MHz, procesor pa se je ustavil na 75C. Delež krivde pripade tovarniškemu hladilniku, ki ne premore hladilne sredice, ki bi vztrajneje kljubovala omejenemu pretoku zraka. Z vgradnjo dodatnega cenovno ugodnega ventilatorja se je situacija nekoliko izboljšala. Grafična je dosegala 1815-1850MHz pri 69C, procesor pa se je ustavil še stopničko nižje pri 75C. Nakup dodatnega ventilatorja se nedvomno izplača.

A funkcionalno so snovalci delo opravili dobro, z izjemo misli na vgradnjo napajalnika. Ohišje zaradi slednjega priporočam vsem lastnikom napajalnikov standardnih velikosti, po možnosti brez modularnega kablovja, ostalim pa zgolj, če ste sposobni improvizacije. V skrajni sili je sicer možno z uporabo električnega vijačnika odstraniti kletko za diske, a to je manj kot optimalna odločitev.

Razsodba

(+) Ugodna cena

(+) Moderen izgled z atraktivno osvetljavo in vpogledom v notranjost

(+) Soliden prostor za odvečno kablovje

(+) Prostornosti za komponente je dovolj, z eno izjemo…

(+) Možnost namestitve do 4 ventilatorjev in vodnega hlajenja

(+/-) Pločevina je izjemno tanka in kvaliteta izdelave priteče ceni

(-) Akrilna stranica je magnet za odtise in praske

(-) V prostor za napajalnik ne bi spravil niti svojega korenjaka

(-) Dotok zraka ni najboljši

(-) Vprašljiv učinek dodatnih ventilatorjev za prednjo stranico (razen enega)

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime