Arctic Freezer 34 eSports DUO – Recenzija hladilnika | Hladilnik za eŠportnike?

Verjamem, da mi podjetja Arctic po seriji testov ni več potrebno ponovno predstavljati. Nemško podjetje me je nedavno znova kontaktiralo in mi v test ponudilo enega izmed mikavnejših CPU hladilnikov Arctic Freezer 34 eSports Duo. Le kako bi jih lahko zavrnil. Omenjen hladilnik namreč ob atraktivnem videzu zaznamuje tudi nizka cena, saj stane dobrih 40€, kar ga naredi dosegljivega široki beri kupcev.

Če stran spremljaš redno, morda še pomniš preizkus par hladilnikov tega proizvajalca, med drugim tudi predhodnika Freezer 33 eSports Edition, ki smo ga na strani obdelali dobro leto nazaj in cenovno ugodnejšega Alpine 12 za pičlih 12€.


Specifikacije

Odvodne cevi: Direkten stik Ø6mm x 4
Hladilna rebra: Aluminijasta rebra x 54, širine: 0.4 mm
Termalna pasta: Paketek z MX-4
Ventilator: 2x 120 mm, 200 – 2,100 RPM (PWM), 0 db način pod 5% PWM
Ležaj: Fluid Dynamic Bearing
Glasnost: 0.5 Sone (@ 2,100 RPM)
Tok / Voltaža: 0.13A /12V DC
TDP: do 210 Watts
Dimenzije: 124(D) x 103(Š) x 157(V)mm
Teža: 847 g
Podprta podnožja:
Intel ® 2066*, 2011-3 *, 115x, AMD AM4
*podpora odvisna od osnovne plošče


Video test


Uvodnik

Nikakor nisem želel izpustiti priložnosti za preizkus naslednika priljubljenega eSports 33 Duo, sploh glede na dejstvo, da so mi ga proizvajalci prijazno ponudili na test. Takrat sem prejel enačico z enim ventilatorjem bele barve, tokrat pa me je pričakalo presenečenje – različica DUO z dvema ventilatorjema, oblečenima v rdeče-črno.

Zraven omenjene rdeče je hladilnik možno dobiti tudi v zeleni, rumeni in beli varianti.

Embalaža je dejansko izjemno podobna predhodniku, le nekoliko višja. Na vrhu se nahaja logotip in napis Carbon Neutral oziroma znak za nevtralne emisije. Zeleno kakopak.

Še vedno so vsi lastniki deležni 10 letne garancije, kar je velik plus iz moje strani. Že res, da hladilniki z izjemo ventilatorjev, ne vsebujejo električnega vezja in mehanskih premičnih delov, zaredi česar do okvar praviloma ne prihaja, a lepo je videti garancijo, da bo hladilnik deloval premnogo let.

Ves paket je v barvah ventilatorja in hladilnika oblečen v rdeče-črno barvno paleto. Na naslovni strani najdeš sliko produkta, na zadnji pa nekaj informacij o sami vsebini in uporabljenih tehnologijah.

Seveda se ni mogoče ogniti samim specifikacijam. Tukaj izveš vse bistvene podatke, s katerimi te želi Freezer 34 Duo premamiti v nakup. Na dnu je naveden skupek sestavnih delov, ki se nahajajo v notranjosti paketa.

Glavnina dogajanja se prične s samim odprtjem in prvim vpogledom v notranjost. Morda me je nekoliko razočarala zgolj sama zaščita. Ob straneh ni mogoče najti penaste ali kartonaste zaščite, ki bi hladilnik varovala med transportom.

Tako sem imel manjšo težavo tudi sam, ko se je znotraj, navidezno brezhibne embalaže, nahajal hladilnik z rahlo vizualno poškodbo hladilnih reber, a na srečo je njegov nadomestek prispel nepoškodovan.

Izgled in dizajn

Obseg z nameščenima ventilatorjema hladilnika je precejšen (103mm) in prav slednja omejujeta negativne vplive na hladilna rebra. Kakorkoli, z nekajminutno čarovnijo izvijača, so bila poškodovana rebra kolikor toliko poravnana.

Arctic je v prenovljeni seriji uporabil izboljšane ventilatorje BioniX-P. Še dodatna izboljšava že tako izvrstnih BioniX, ki zraven drugih sprememb tokrat vsebujejo tudi pasiven način . Če me videz ne vara je sam hladilnik nekoliko višji in težji. Specifikacije so opažanju pritrdile, a sprememba tokrat pomeni tudi podporo za višje pomnilniške palčke.

Meri 124mm x 157mm x 103mm (88mm brez dodatnega ventilatorja). Namesto 49 0,5mm širokih aluminijastih hladilnih reber, jih je tokrat 54. Zaradi večjega števila so nekoliko ožja z 0,4mm.

Število odvodnih cevi je ostalo enako in se ustavi pri 4. Le te potekajo po celotni, preko stične površine, za direkten stik s procesorjem. Teža je nekoliko nižja z 847g oz. 627g z enim ventilatorjem.

Dizajn nikakor ne da slutiti, da tokratni testiranec stane 40€. Za to ceno nosi presenetljivo dovršen videz in razen nekoliko slabšega, minimalističnega pakiranja zaenkrat ne morem odbiti nobene točke.

A smo že naleteli na rahlo razočaranje. Nekoliko sem presenečen nad bornim številom dodatkov. A v tem cenovnem razredu pri hladilniku dobre izgradnji je njihova odsotnost smiselna in jo dejansko razumem, sploh glede na zelenost.

Tako boš ob nakupu prejel zgolj skupek vijakov za pritrditev, navodila in termalno pasto. Že pri predhodniku Arctic Freezer 33 sem imel nekaj pripomb čez pasto v vrečki. Dosti raje bi videl manjšo tubo, saj količina termalne paste zadošča za 2-3 nanose. Že standardno je k hladilnikom dodana Arctic MX-4, ki je odlična silikonska pasta s toplotno prevodnostjo 8.5 W/(mK) in viskoznostjo 870.

Kakorkoli, dodatki izpolnijo svojo poslanstvo, tako, da se prestaviva na samo namestitev. Tudi tukaj se od predhodnika ni spremenilo kaj dosti.

Najprej bo potrebno sneti oba ventilatorja, ki sta na hladilnik pripeta s po dvema sponkama. Zaradi dobre upogljivosti težav ne bi smel imeti nihče, čeprav je malenkost nadležno ob vsaki namestitvi potrebno snemati oba ventilatorja.

Čeprav nekateri preizkuševalci težijo za zapleteno namestitvijo, sam nisem imel nikakršnih težav. Vzela mi je dobrih 15 minut, e-navodila so sicer dovolj podrobna, a kljub temu bi si za prihranek kakšne minute želel tudi fizična. Razumem usmerjenost v zeleno, ki je tudi razlog za njihovo odsotnost.

Test

Metodologija testiranja

Napredek pri specifikacijah je viden, kako pa se bo hladilnik obnesel med samim testiranjem? V naših testih nikakor ne bo imel lahkega dela. preizkusili ga bomo predvsem na procesorju i5 9600K, ki ga bomo poizkusili tudi naviti. S svojo ceno bi lahko postal dobra kombinacija za potencialne kupce.

Med vsakim testiranjem izdelkov poizkušam izključiti vse dejavnike, ki bi lahko vplivali na rezultat. Seveda se merilne napake dogajajo, zaradi tega sem v teste dodal tri ponovitve testiranja pod enakimi pogoji. Pri hladilnikih sicer večjih težav pri tovrstnih testih ni. Vsakokrat bom vedno dopisal pogoje, v katerih je bil test izveden.

Tokrat bom hladilnike preizkušal pri sobni temperaturi 20C. Sicer bi lahko uporabil uporabil ΔT – delta T temperature, kjer bi od izmerjene vrednosti odštel sobno temperaturo, ampak zaradi lažje predstave pa tudi primerjave meritev se za ta korak nisem odločil. Vsi rezultati so prirejeni za sobno temperaturo 20C.

Test sestavlja 5 zaporednih zagonov Cinebench 15, Blender (rendiranje BMW), Corona in 30 minutno igranje igre Outward-a. Da test ne bi bil osamljen in da bi bil bolje dojemljiv sem vključil še dodatne hladilnike. Tako so se na mizi znašli Arctic Freezer 33 eSports One, Arctic 12 in tovarniška rešitev podjetja Intel.

Izbira ni najbolj posrečena, ampak mi je zaradi zapletov preprosto zmanjkalo časa, da bi v test vključil kakšen hladilnik več.

Testni sistem:
Procesor: Intel i5 9600k ~ 5,0GHz 1,31V, Intel i7 8700K
Plošča: Asus Apex X Z370, MSI MEG Z390 Goodlike
Ram: G.Skill 2x16GB 3000MHz CL16
Napajalnik: Chieftec 1250W Gold
Grafična kartica: Zotac RTX 2070 8GB
Ohišje: Odprt “bench table”
Disk: Samsung 512GB NVME SSD

Rezultati

Na tovarniških nastavitvah so temperature med igranjem Outward pridno ostale pod 70. Največji preskok je bil opazen pri najmanjšem številu obratov, kar jasno kaže na premajhen pretok zraka, saj ventilator ni sposoben ohlajati aluminijastih hladilnih reber.

Ob navitju ventilatorja BioniX-P pri 645 RPM oziroma 20% nista sposobna učinkovito hladiti razgretih aluminijastih reber navitega i5 9600K. Pretok zraka je ubog, zaradi česar so stopinje dosegle število 87. S pohitritvijo vrtenja ventilatorjev se je temperatura znižala pod 70C.

Pri dveh zaporednih Cinebench15 testih smo ponovno zapazili podobne rezultate. Izrazit odklon je ponovno videti pri 645RPM. Takoj, ko BioniX-P ventilatorja presežeta magično mejo 1000 obratov, se stopinje znatno znižajo. Optimalna nastavitev je tudi tukaj 65% oz. 1500RPM.

Na navitju lahko ponovno opazimo podoben vzorec, le da so stopinje zrasle nekoliko višje.

Najzahtevnejši test, kjer smo pognali rendiranje BMW scene je povzročilo najvišje temperature, kjer je ob navitem procesorju ob omejenem ventilatorju skoraj dosegel 100C. Pričakovano je temperatura ob višjih vrtljajih ostala dosti nižja.

V naslednjih testih sem namesto i5 9600k uporabil i7 8700.

Corona je eno izmed bolj priljubljenih orodij za preizkušanje procesorjev. V njem sem Arctic Freeter 34 eSports Duo primerjal s Freezer 33 e-Sports One, Alpine 12 in t.i. “Shitty” privzeto hladilno rešitvijo.

Naj že na tem mestu povem, da so fantje pri Intelu utrgani, ko zraven 100W procesorja priložijo hladilnik, ki niti na tovarniških nastavitvah ne more preprečiti znatnega gretja in nižanja boost frekvenc. Kakopak, na koncu dneva je lažje identični hladilnik priložiti tako Celeronom kot i7 z več kot 70W višjo porabo.

Dovolj o Intelovi vprašljivi poslovni praksi. Freezer 34 eSports Duo prinaša kar 5C izboljšanje rezultatov napram predhodnika. Tudi če odvzameva 2C, ki pritečeta dodatnemu ventilatorju, še vedno govoriva o 3C nižjih temperaturah.

Test je z zadnjimi vzdihljaji opravil tudi Arctic Alpine 12, vendar so se stopinje neprijetno približale magični številki 100.

V Cinebench15 je stituacija podobna. Intelov tovarniški hladilnik, ki je priložen procesorju, ob nakupu mu seveda ni kos, vsi ostali so test prestali.

Če te zanima razlika med ceneno kirajsko termalno pasto iz Ebay-a in MX-4 je le ta v naših testih nanesla za 4C.

Dodaten ventilator sicer doprinese k samemu znižanju temperature, ampak razlika ni ravno bajna. Vedeti moraš, da je bil test opravljen v idealnih pogojih izven ohišja in se v ohišju s slabim pretokom zraka učinek dodatnega ventilatorja zna še dodatno poznati.

Če si ob pogledu na rezultat pomislil, zakaj raje ne bi kupil različice z enim ventilatorjem in prihranil, se odgovor izriše ob obisku prve spletne trgovine, razlika v ceni namreč znaša zgolj 2€, zaradi česar je različica z 2 ventilatorjema preprosto boljši nakup.

Kot lahko vidiš se je Arctic Freezer 34 eSport Duo obnesel dobro. Ne morem reči, da so me rezultati presenetili, saj sem bil nenazadnje izjemno zadovoljen z dosežki njegovega predhodnika. Vseeno so doseženi rezultati odlični in mnogokrat z njimi preseže tudi višje cenovnike.

Lahko bi rekel, da je idealen partner za 9600k, i7 8700 in vse obstoječe AM4 Ryzen procesorje. Sapa mu začne pohajati šele ob navitem 9900k, kar pa velja tudi za veliko večino vodnih hladilnikov na trgu. Arctic je z njihovo prenovljeno različico nedvomno napravil lep korak naprej.

Razsodba

(+) Privlačna cena
(+) Preprosta namestitev
(+) Zlahka ohladi navitega 9600k
(+) Primeren za različne barvne ambiente
(+) Kakovostna ventilatorja
(+) 10 letna garancija
(+) Kompatibilen z višjimi rami
(+/-) Termalna pasta MX4 je super, nekoliko manj priložena vrečka
(+/-) Navit 9900k mu je zakrivil kakšen siv las
(+/-) Odsotnost fizičnih navodil za manj spretne
(-) Razmeroma slabo zaščitena embalaža
(-) Pogrešam kak dodatek

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Arctic Freezer 34 eSport Duo je nedvomno impresiven hladilnik, zlasti za zahtevano ceno. Omogoča dovolj velik hladilen potencial, da ga je mogoče namestiti na navite i5 in i7 sisteme, šele pri i9 mu začne primanjkovati sape. Za 40€ boš težko prejel več, zato hladilnik brez zadržka priporočam vsem iskalcem kakovostnega zračnega hlajenja.

Sveže recenzije

Več

9 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Arctic Freezer 34 eSport Duo je nedvomno impresiven hladilnik, zlasti za zahtevano ceno. Omogoča dovolj velik hladilen potencial, da ga je mogoče namestiti na navite i5 in i7 sisteme, šele pri i9 mu začne primanjkovati sape. Za 40€ boš težko prejel več, zato hladilnik brez zadržka priporočam vsem iskalcem kakovostnega zračnega hlajenja.Arctic Freezer 34 eSports DUO - Recenzija hladilnika | Hladilnik za eŠportnike?