Sonic – modri vrag, ki osvaja svet

Ne vem, ali sem kje v zadnjih letih zaznal toliko interakcije med oboževalci in ustvarjalci, kot jo je bilo pred, med in po izdelavi filma Sonic: The Hedgehog. Generacija, ki je odraščala ob igrah tega modrega junaka je bila v nostalgičnem pričakovanju izdelka.


  • Založnik: Paramount Pictures
  • Glavni igralci: Ben Schwartz, James Marsden, Jim Carrey
  • Dolžina: 1 ura in 39 minut
  • Vstopnice: Cineplexx – trenutno v predvajanju

Naslov je obetal veliko in pričakovanja so bila visoka. Potem pa se je zgodilo tisto, kar se je zgodila že ničkolikokrat v človeški zgodovini. Modri vragec je ob prvem dražilniku pogorel na celi črti. Oboževalci sploh nismo prišli do zgodbe, saj nas je odbil že pogled na tega srčkano navihanega junaka. Podoba Sonica je bila, hmm, kako se izraziti? Najboljše, kar najdem je “blaaah.” Skupnost je udarila in udarila je močno. Padale so kritike, norčevanja in jezna sporočila. Epilog? Nekaj še ne videnega. Režiser in studio sta se posula s pepelom in obljubila, da bosta Sonica predelala in upoštevala želje skupnosti. Zamaknili so premiero in namesto novembra nas je Sonic v kina privabil februarja. 

Dodatno delo, ki so ga vložili v izdelek, se je obrestovalo. Modra kepica je požela mnogo odobravanja med oboževalci in Paramount si je zagotovo pridobil veliko naklonjenost. To se je pokazalo tudi ob množičnem obisku kinematografov po svetu in posledično na zaslužkih filma. 

Preden se lotim disekcije samega filma, bi rad navedel še sledeče. Recenzije filmov in posledično končna ocena temelji na več dejavnikih. Filme ocenjujem glede na ciljno občinstvo, produkcijsko zahtevnost, žanr itd. V praksi to pomeni, da komedije ne sodim po istih merilih kot dramo oziroma filmov, ki so namenjeni mlajši publiki ne mešam s tistimi, ki so namenjeni starejšim. Zaradi tega tudi vedno na koncu napišem, komu predlagam dotični film.

Pa se vrnimo nazaj k Sonicu. Filma sem se osebno izredno veselil. Namreč sem član generacije, ki je preigravala Sonic videoigre, hkrati pa je takrat filmski svet osvajal Jim Carrey. Dvojna doza nostalgije v enem filmu. Huraaaa! V kino smo se tokrat odpravili vsi, torej poleg moje malenkosti še otroka in boljša polovica. Tri različne generacije, ki so skupaj uživale v istem filmu in se glasno smejale. Resnici na ljubo je dva sedeža levo od mene sedela gospa, ki bi jih prisodil dobrih petdeset let, ki se je skoraj celoten film smejala tako glasno, da sem se glede svojih izbruhov smeha počutil veliko bolje.

Film je resnično zabaven. Nekaterim zaradi zapletov, drugim zaradi vrhunskega Jima Carreyja, nekateri pa smo se dodobra nasmejali tudi “easter eggom”, ki jih film ponuja na tone. 

Zadeva je tudi sicer vrhunsko posneta. Sam sem bil izredno navdušen nad prevoznim sredstvom Dr. Robotnika (Carrey), namreč v zaspano mestece Green Hill se pripelje z enim res slaboritnim tovornjakom. Tudi sicer Dr. Robotnik uporablja en kup zanimivih naprav in dronov, ter seveda svoje letalo, ki je v filmu precej bolj tehnološko dovršeno. Na drugi strani imamo mladega in ambicioznega policista s podeželja Toma (James Marsden), ki s Sonicom splete iskreno prijateljstvo. Tom v film prinese ravno pravšnjo merico komičnega ventila, hkrati pa mu doda akcijski naboj. Ježek Sonic, kot smo film prevedli v slovenščini elegantno prepleta komičnost z akcijo in predvsem mlajšo občinstvo celoten film drži v suspenzu. 

Prvi del se končna tam, kjer se bo nadaljevanje več kot očitno začelo. Namreč Sonicu z ekipo uspe doktorja spraviti iz Zemlje, kjer pa že kuje svojo zmagoslavno vrnitev in lastno evolucijo, kjer bo po pričakovanjih postal Dr. Eggman. Kdaj točno bo nadaljevanje sledilo še ni jasno. So pa v filmu lepo nakazali, da le to prihaja in v enem od intervjuju je na to namignil tudi Jim Carrey. Upamo samo, da bodo tudi v drugem delu upoštevali mnenja oboževalcev in dostavili še en dober film, v katerem lahko uživa celotna družina. Kot rečeno, film priporočam celotni družini, saj se bodo ob njem nasmejali tako mlajši kot starejši. Definitivno v njem ne pričakujte vrhunskih Oskarja vrednih trenutkov, vas pa bo zagotovo nasmejala Carreyeva, sicer že večkrat videna norčavost.

Zanimivosti:

  • V predelavo Sonicovega videza so vložili še dodatnih pet milijonov dolarjev.
  • Dr. Robotnik je v igrah debelejše postave, Jimova verzija Dr. Robotnika pa prihaja iz stripov, kjer je bolj suhcene postave.
  • Jim Carrey je film posnel, ker je bila njegova hči med odraščanjem velika ljubiteljica Sonica.
  • V filmu najdemo ogromno referenc tako na Sonic igro, kot tudi na popularno kulturo.
  • Jack Black, Ed Helms, Owen Wilson in Jason Segal so bili v izboru za vlogo Toma.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Sonic je odlično odprl leto 2020 in nam ponudil ravno prav odpuljeno družinsko komedijo. Recept za obilo smeha je zagotovljen, ko se na zaslonu pojavi Jim Carrey, ki v filmu marsikomu sproži spomine na njegove kultne komedije v devetdesetih in začetku tisočletja.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Sonic je odlično odprl leto 2020 in nam ponudil ravno prav odpuljeno družinsko komedijo. Recept za obilo smeha je zagotovljen, ko se na zaslonu pojavi Jim Carrey, ki v filmu marsikomu sproži spomine na njegove kultne komedije v devetdesetih in začetku tisočletja. Sonic - modri vrag, ki osvaja svet