PlayStation 5 kontroler uradno razkrit – tu so vse zadnje uradne informacije

Včeraj smo končno, po vseh ugibanjih, govoricah in neuradnih slikah, ki so ušle na splet, končno dobili prvo pravo sliko PlayStation 5 konzole. No, v bistvu gre tokrat samo za kontroler, vendar že to je veliko, saj je Sony vendarle uradno pokazal fizični produkt, namesto da je o svoji konzoli samo predaval in kazal grafe.

Novi kontroler se imenuje DualSense in je vizualno precej drugačen proti svojemu predhodniku. DualSense izgleda nekoliko večji in bolj mesnat in oblika je začela že rahlo spominjati na Xbox-ov izdelek. Sony se je tudi odločil zamenjati barvo in prvič od PlayStation 1 dni, kontroler ne bo ovit v popolno črnino.

Direktna primerjava obeh novih kontrolerjev.

Poglejmo si zadevo iz bolj tehnične smeri. Gumbi so večidel ostali na standardnih mestih, vrača se tudi sredinska sledilna ploščica. Ta je sedaj osvetljena, saj so Sonyjevi inženirji tisto lučko iz zadnje strani PlayStation 4 kontrolerja sedaj preselili na sprednji del. Škoda, saj je bivša zasnova prišla prav kot improvizirana luč, medtem ko si sedel v temi, je pa zadeva logična. Nekateri razvijalci so v preteklosti to lučko uporabljali kot igralni element: če ste recimo v igri nosili polno zdravje, je luč svetila zeleno, če ste se približevali smrti pa rdeče. Zdaj, ko se vir svetlobe na sprednji strani, bo igralec lažje videl, v kakšnem stanju je njegov igralni karakter, brez da bi v igri uporabljal uporabniški vmesnik.

DualSense je seveda brezžičen, za napajanje pa bo tokrat skrbel vhod USB-C. Sony pravi, da so veliko delali na vzdržljivosti baterije, ki naj bi bila tokrat daljša v primerjavi s predhodnikom, USB-C pa bo poskrbel tudi za hitrejše polnjenje. Na sprednji strani se je pojavil nov gumb “Create”, ki je zamenjava gumba “Share”. Preko njega bomo lahko zajemali slike in posnetke iz iger, deljenje teh pa naj bi bilo tokrat lažje in bolj inovativno. V kontroler je že vgrajen mikrofon, tako da bodo lahko sedaj igralci samo priklopili slušalke in že se bodo lahko pogovarjali s soigralci. Nič več izgovorov “Nimam mikrofona” v večigralskih obračunih!

Morda največja novost je “Haptic Feedback”, ki naj bi zamenjalo vibriranje iz prejšnjega kontrolerja. Tako bomo med dirkanjem dobili realističen občutek, da se peljemo skozi neravno pot, zaletavanje pa bo dalo spet drugačen, bolj grob povratni učinek. Ta tehnologija je bila vgrajena tudi v sprožilce, ki bodo tokrat nudili odpor. Tako bomo denimo pri napenjanju puščice čutili napetost, ki se bo sprostila, ko bomo puščico izstrelili.

Več si lahko preberete na uradnem PlayStation 5 blogu. Zanimivo bo videti, če bo ta barvna shema vplivala tudi na barvo same konzole, ki zna biti tokrat prvič bela. PlayStation 5 izide decembra 2020, zadnje govorice pa kažejo, da bo nova konzola veljala okoli 450 – 500 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime