Riot ponuja 100.000 dolarjev nagrade, če lahko dokažete ranljivost njihove nove zaščite Vanguard

Valorant je trenutno najbolj vroča tema v igričarskih krogih in to ne samo zaradi svoje težko pridobljive beta različice.

Igra namreč vsebuje napredno zaščito proti goljufivcem, ki se je je zadnje dni oprijel ljubkovalni nadimek Vanguard. Šlo naj bi za najbolj napredno zaščito vseh časov, ki naj bi zaprla poskuse hekerjev in PC večigralske spopade naredila enakopravne za vse.

Vendar so igralci ugotovili, da Vanguard za svoje delovanje morda zahteva preveč. Deluje namreč ločeno od igre Valorant in je v pogonu tudi takrat, ko igra ni prižgana. Prav tako Vanguard gonilnik teče s povišanimi privilegiji in je sistemska datoteka, ki je ne gre zapreti kar tako, saj boste ob njeni ugasnitvi primorani v ponovni zagon celotnega sistema.

Gonilnik zaščite ves čas nabira podatke o uporabniku in te pošilja nazaj Riotu. Zaradi tega je seveda nastal vik in krik glede posegov v zasebnost, a razvijalec se zagovarja, da gonilnik nabira samo kritične informacije, ki jih potrebuje za delovanje in da Riot ne dobi nobenih zasebnih podatkov uporabnika.

Seveda je na igralcu, če razvijalcu dejansko verjame in strahovi se še vedno niso pomirili. Nekateri pravijo, da je to grob poseg v zasebnost in da igranje Valoranta trenutno ni varno, drugi pa so mnenja, da je to edina prava učinkovita zaščita pred hekerji, saj vas drugače čaka Call of Duty Warzone situacija.

Riot očitno v svojo rešitev polaga veliko upov in je prepričan o njenem brezhibnem delovanju. Vanguardu zaupajo celo toliko, da bodo hekerje, ki bodo prelisičili njihov kernel gonilnik, nagradili s pošteno denarno nagrado.

Na spletni strani HackerOne so tako objavili izziv vsem hekerjem in goljufivcem, ki bi se radi spopadli z njihovim požarnim zidom. Nagrade so različne in se razlikujejo na stopnjo vdora. Če vam denimo uspe zlomiti gonilnik in se preko njega dokopati do občutljivih zasebnih podatkov, boste v žep pospravili 25.000 $. Za 100 jurjev pa boste morali izvršiti kodo na kernel stopnji preko napada na mrežo, brez da bi vmes posredoval uporabnik oz. žrtev.

Riot sicer že dolgo časa nudi takšne nagrade na HackerOne in skozi leta so podelili že več kot 2 milijona zelencev. Edina razlika pri Vanguardu je to, da malce pomirijo trenutne razburkane vode ter da igralce pripravijo na dejstvo, da bo ta zaščita našla pot tudi v League of Legends.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime