Uradni Twitter profil spremenil svojo sliko v podporo protestom, ki se te dni dogajajo v ZDA

Moramo čestitati letu 2020, saj nas skoraj vsak mesec podraži z neko novo temo, ki dvigne ogromno prahu po celem svetu. Če smo v zadnjih mesecih trepetali zaradi koronavirusa, se bo junij očitno zapisal v zgodovino kot mesec množičnih protestov.

Te dni namreč po ZDA potekajo masovni protesti in izgredi zaradi krute usmrtitve Georga Floyda – temnopoltega človeka, ki ga je ekipa policistov aretirala sredi belega dne, eden izmed njih pa je tipa brez razloga s kolenom v vrat tiščal na tla celih 9 minut, dokler človeku ni zmanjkalo zraka in je na kraju incidenta umrl. K sreči je nekdo celo grdobijo posnel s kamero in ko je posnetek prišel v javnost, je eksplodirala bomba.

Čeprav se je incident zgodil v Minneapolisu, so ljudje začeli protestirati po celem kontinentu. Rasizem je v ZDA že dolgo problematika in zadnja leta se zdi, da v bistvu stvari samo še nazadujejo. Floydova smrt je bila samo še češnjica na torti zaničevanja in rasnega profiliranja, ki jih tamkajšnja policija izvaja nad temnopoltim prebivalstvom.

Skupaj so stopile vse rase, podporo pa so protestom izrekla tudi večja podjetja. Med njimi je pest v dlan dvignil tudi uradni Twitter profil, ki je svojega značilnega modrega vrabca zavila v črno barvo, pod opis pa so pripisali #BlackLiveMatter. Ta hashtag se je na spletu prvič pojavil leta 2013, ko je George Zimmerman ustrelil 17-letnega Trayvona Martina in se izmazal brez kazni. Fraza se je nato zopet pojavila leta 2014, ko sta bila ubita Eric Garner in Michael Brown iz strani policije.

Twitter se je te dni znašel v vročih vodah tudi zaradi svojega kreganja s Trumpom. Ameriški predsednik je namreč na platformo zelo jezen, saj so ti njegove lažne objave označili za neresnične, kar Trumpu seveda ni bilo všeč, zato je pozval k ukinitvi tega in tudi drugih spletnih omrežij.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime