Artemis Fowl – visokoproračunska nesreča

Recenzijo filma Artemis Fowl bi rad v naprej obrazložil. Namreč hitri švrk očesa na portalih IMDb in Rotten Tomatoes kaže izredno nizke ocene. Da portalom ni vedno za verjeti verjetno vemo vsi, a kljub temu povprečni uporabnik interneta vseeno rad pogleda ocene filmov in si s tem naredi vsaj približno sliko o kvaliteti izdelka. Dogaja pa se, da so te ocene včasih precej nerealne, saj oboževalci namerno dajejo nizke ocene izdelkom, ki so se jim tako ali drugače zamerili. Artemis Fowl je eden teh izdelkov. IMDb mu ponuja oceno 4.1 od 10 (16000+ ocen), Rotten Tomatoes pa celo 9 procentov na Tomatometer (156 ocen). S čim se je film tako zameril gledalcem?


  • Založnik: Disney
  • Glavni igralci: Ferdia Shaw, Lara McDonnell, Colin Farrell
  • Dolžina: 95 minut
  • IMDbTukaj

Črna obleka, očala in vesoljsko orožje. Artemis Fowl izgleda kot podmladek Man in Black. Foto: Imdb

Naj začnem takole: film smo si ogledali družinsko brez kakršnega predznanja ali vedenja o njem. Več o tem, kakšen se nam je zdel razložim v nadaljevanju. V tem trenutku je predvsem pomembno, da smo si ga ogledali brez znanja, da gre serijo knjig irskega avtorja Eoina Colferja. Izdelava filma po predlogi knjige ima že dolgo brado in nenazadnje jim je to uspelo, tako da je marca Artemis Fowl dobil svoj filmski prvenec. Ta je bil že od začetka ustvarjen pod nesrečno zvezdo, saj je trajalo mnogo let, preden so ga sploh začeli snemati, več o tem si lahko preberete tukaj. Film bi moral v kinematografih svojo pot začeti marca, a načrte jim je preprečila epidemija, zato so se pri Disneyju odločili, da ga lansirajo kar na svojem pretočnem servisu, a žal tam ne more upravičiti 125 milijonov proračuna, ki ga je imel. Zadnji žebelj v krsti pa so mu zabili gledalci, ki so ob ogledu ostali ravnodušni oziroma celo jezni, saj naj bi bil film poln napak in je naredil veliko krivico knjigi. To ni prvič, da so si ustvarjalci filmov vzeli malo kreativne svobode, saj je logično, da je celotno knjigo težko zapakirati v en sam film, a pri Artemis Fowlu naj bi si vzeli precej več odmikanja od originalne ideje in film naredili totalno nerazpoznaven po mnenju oboževalcev knjig. Tako je torej visokoproračunski Artemis Fowl na ocenjevalnih portalih pristal na samem dnu. 

Kot rečeno, pred samim ogledom filma nisem poznal zgodb in knjig o tem junaku, zato bo moja ocena temeljila na ogledu samega filma in se zna razlikovati od prej omenjenih ocen. Sama zgodba filma je točno to, kar bi človek pričakoval od mladinskega filma. Rdeča nit je dvanajstletni deček Artemis Fowl, igra ga novinec v svetu igranja Ferdia Shaw, je zaradi svoje super inteligence precej zdolgočasen in kar malce nadut. Njegov oče Artemis Fowl starejši, ki ga je upodobil Colin Farrell, ga že od malih nog uči o irskih bajkah in legendah. Tako ima mlajši Fowl pri svojih rosnih dvanajstih letih poleg ogromnega znanja matematike, fizike in ostalih šolskih predmetov tudi neverjetno znanje o vilah, trolih, škratih in ostalih magičnih bitjih. Ko njegovega očeta ugrabi zlobna vila, se Artemis zave, da so vse zgodbe o mističnih bitjih resnične in s svojim služabnikom mora skovati načrt, kako rešiti svojega očeta. Pri reševanju se združi z vilinko Holly, vizualno podobo ji je dala Lara McDonnell in škratom po imenu Mulch, ki ga je odigral Josh Gad. V stranski vlogi vodje vilinske policije vidimo tudi prvo damo angleškega filma Judy Dench. Skupaj morajo najti najsvetejši vilinski artefakt Akulos in z njim rešiti očeta. 

Dama Judy Dench je še vedno dodana vrednost vsakega filma, tudi Artemis Fowl je zaradi nje boljši. Foto: Imdb

Film Artemis Fowl je vizualno spektakularen. Dobro narejen CGI skupaj s posnetki čudovite Irske gledalca kar vleče v ta namišljeni svet vil in trolov. Scenografsko in kostumografsko gledano ni pripomb, kvečjemu kakšna opazka na to, da so preko tega počastili tudi kakšno drugo delo. Tudi igralska zasedba mi je bila več kot zadovoljiva, predvsem me je navdušila legendarna Judy Dench, ki kljub svojim letom dokazuje, da spada v sam vrh igralske smetane. Tudi pojava Colina Farrella je več kot dobrodošla, saj ga že nekaj časa nisem zasledil v kakšnem večjem filmu (če izvzamem lanski The Gentleman). 

Kljub temu, da nisem poznal knjig, po katerih je Artemis Fowl povzet, sem v zgodbi tudi sam začutil določeno praznino. Film se odvija s prehitrim tempom in gledalcu ponudi premalo globine. Kot bi jedel Monte Zotta in bi ti dali le čokolado in ne tiste zgornje mlečne plasti, ki bi jo lahko jedel v litrih. Liki nimajo nobenega karakterja in o njim ne izvemo prav veliko, zato razumem nasprotnike filma, ki so prebrali knjige, saj so verjetno dobili veliko lepšo predstavitev junakov. Prav tako me je zmotilo, da se antagonist pojavi le parkrat za nekaj sekund in to je vse. Tudi reševanje očeta poteka na daljavo s pomočjo Akolusa in magije. Vse skupaj je kot ena resnično bedna uporaba Deus Ex Machine, v katero so bili primorani, ker je pač zmanjkalo proračuna. Film bi si zaslužil še vsaj štirideset minut dodatne dolžine s katero bi predstavili like in zgodbo. Tako pa so ga zapakirali v dobrih 95 minut in prikrajšali gledalce za res dober film. Pod črto lahko rečem, da gre za lapsus studia Disney, ki načeloma ponuja odlična mladinska dela.

Artemis Fowla bi priporočal družinam z mlajšimi otroki med devetih in petnajstim letom, ki neobremenjeno gledajo vizualno spektakularno, a vsebinsko prazno delo. Počitnice ali kakšen vikend je kot nalašč za dozo irske mistike. 

Zanimivosti:

  • Disney je pravice za film kupil še pred izidom prve knjige. Knjiga je izšla leta 2001.
  • Film je v predprodukciji preživel devetnajst let, saj so ga začeli pripravljati že leta 2001.
  • Vloga Judi Dench je v knjigi moškega spola, a so jo predelali zanjo in jo na ta način počastili za dolgoletno vlogo M v filmih Jamesa Bonda.
  • Producent filma je bil tudi Weinstein, a so ga po izbruhu škandala odstranili in zamenjali produkcijsko hišo.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Artemis Fowl je super inteligenti deček, ki se mu svet obrne na glavo ko izve, da so vile, troli in škrati resnični. Ko mu zlobna vila ugrabi očeta mora združiti moči s mističnimi bitji in ga rešiti. Vizualno izredno gledljiv mladinski film, ki pa mu manjka vsebinske globine. Tako ostane žal povprečen.

Sveže recenzije

Več

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Artemis Fowl je super inteligenti deček, ki se mu svet obrne na glavo ko izve, da so vile, troli in škrati resnični. Ko mu zlobna vila ugrabi očeta mora združiti moči s mističnimi bitji in ga rešiti. Vizualno izredno gledljiv mladinski film, ki pa mu manjka vsebinske globine. Tako ostane žal povprečen.Artemis Fowl - visokoproračunska nesreča