Pomanjkanje grafičnih kartic in konzol se bo zavleklo v 2022

Kot smo do sedaj že večkrat zapisali, stanje glede grafičnih kartic in konzol je trenutno brezupno in to ne samo pri nas, ampak po celem svetu. In če ste morda upali, da se bodo v letošnjem letu oblaki končno razkadili in da bo človek lahko končno stopil v trgovino in kupil grafično kartico ali pa novo konzolo po normalni ceni, potem imamo za vas slabe novice.

Analitiki namreč pravijo, da je trenutno povpraševanje po takšnih izdelkih rekordno in da močno presega zalogo. Povpraševanje naj bi bilo celo za 30 % večje kot pa lahko večja podjetja tipa NVIDIA, AMD in Intel spravijo iz svojih tovarn in industrija bo potrebovala kar nekaj časa, preden se bo situacija spravila nazaj v normalno.

Problem so seveda čipi, ki jih danes najdemo povsod: ne samo v grafičnih karticah in konzolah, ampak tudi v avtomobilih in drugih pametnih napravah. Vsak proizvajalec se tako bori za svojo zalogo čipov, a takšnih tovarn ni ravno veliko. Glavni proizvajalec teh čipov je tajvanski TSMC, ta pa namerava v tem letu vložiti 28 milijard dolarjev v razširitev svojih kapacitet. A to zahteva svoj čas, saj takšna proizvodna linija za izdelavo zahteva nekaj mesecev. Tudi ko se čipi odpošljejo k naročniku, kot je denimo NVIDIA, bo ta potrebovala nekaj mesecev, da čipe umesti na svoje izdelke in odpošlje v trgovine.

Ta proizvodni proces je tako izredno zamuden, čemur ne pomaga trenutna situacija s koronavirusom. Spletna stran Hardware Times poroča, da proizvajalci kot so Gigabyte, ASUS in MSI za posamezno državo v južni Aziji mesečno dobijo 20 enot grafičnih kartic RTX 3080, le za kitajsko je bila zaloga nekoliko večja. V ZDA situacija ni boljša, saj so nekateri svoje grafične kartice prednaročili že pozno v jeseni, a še vedno ni ne duha ne sluha o odpošiljanju njihovih izdelkov. Če je situacija tako slaba na večjih trgih, si lahko potem predstavljate kako je šele pri nas. RTX 3060 ste ob izidu bolj redko našli, če pa ste na grafično kartico le naleteli, ste lahko ob ceni 900 €+ samo debelo gledali.

Prištejte k vsemu temu še vzpon kriptovalut ter napad preprodajalcev, ki potem kupljene enote prodajajo za nekajkrat večjo ceno in hitro lahko pridete do spoznanja, da bomo igričarji vsaj eno leto težko dihali in da se bo treba za nekaj časa treba zadovoljiti s tem, kar pač imamo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime