Grafičnim karticam naj bi zopet poskočila cena

Na področju zalog in cen grafičnih kartic se je rahlo začelo jasniti vreme, a leto 2021 očitno še ni reklo zadnje.

Pristaši PC igričarstva že dolgo trpijo skrajne muke, saj so se na njih zgrnili temni oblaki. Najprej so glavo zopet dvignile kriptovalute, ki so poskrbele za ponorelo kupovanje najnovejših grafičnih kartic serije NVIDIA RTX 3000, nič bolje pa se ni zgodilo tudi pri AMD-ju z njihovo serijo RX 6000. Nato je udaril še koronavirus, ki je celotna industrijo spravil na kolena in kar naenkrat je za izdelavo zmanjkalo čipov. Vse to je poskrbelo za silovito rast cen grafičnih kartic, ki so se povsod prodajale tudi za svojo trikratno maloprodajno vrednost.

Čez poletje se je stanje začelo malce umirjati in začele so padati tudi cene. Pri temu je imela nekaj roke Kitajska, ki je čez noč prepovedala izmenjavanje kriptovalut, malce pa je zobe skril tudi koronavirus. Zdelo se je, da se narava celi in cene so na Kitajskem začele zlagoma padati, situacija pa se je začela širiti tudi v Evropo. Tudi pri nas so se začele pojavljati zaloge in na EIGRE.si lahko celo najdete nekaj kartic, ki zase ne zahtevajo ledvico.

A očitno smo se začeli veseliti prezgodaj. V avgustu so hekerji uspeli zlomiti zaščito, ki je določenim NVIDIA RTX grafičnim karticam preprečevala rudarjenje Ethereuma s polno zmogljivostjo, kar je sprožilo vnovično rast cen. Zdaj pa se bomo morali očitno soočiti tudi z novim pomanjkanjem zalog.

Novica prihaja iz kitajskega foruma Bo Batang, ki je glede takšnih stvari dokaj zanesljiv. Kriza naj bi doletela NVIDIA grafične kartice, specifično serijo RTX 3000, ki naj bi v septembru utrpela za 30 % manj zalog. To je že za tako izstradan trg grozna novica, pomanjkanje pa naj bi se preselilo tudi k nam, saj nam bi dobavitelji že začeli opozarjati trgovce o novem pomanjkanju zalog.

Čeprav so to zaenkrat samo govorice in jih je treba jemati z rezervo, tudi drugod po industriji novice niso pozitivne. Toshiba je nekaj dni nazaj opozorila, da bomo pomanjkanje čipovja čutili ne samo letos, ampak tudi v 2022. Prizadete ne bodo samo grafične kartice, ampak tudi nove konzole, kot sta trenutni generaciji Xbox Series X in PlayStation 5, ki sta po celem svetu še vedno težko dosegljivi. Za vse, ki se želite dokopati do svoje PS5 ali XBOX konzole smo ustvarili sledilnik zaloge, ki je dostopen na naslovu hop.si/sz.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime