Digitalni boni za upokojence so prava zmeda

Norija okoli digitalnih bonov se je včeraj začela tudi v upokojenskih vrstah. Medtem ko so dijaki in študenti množično pokupili Applove AirPod slušalke brez kakšnih večjih problemov, se je pri starejših malce zakompliciralo. Nekomu se je namreč zdela brihtna ideja, da morajo upokojenci za unovčitev svojega bona najprej opraviti tečaj glede digitalnih kompetenc, a na začetku nikomur ni bilo jasno, kdo bo ta izobraževanja sploh izvajal in kako se na njih prijaviti.

Zdaj je slika malce bolj jasna, a na žalost vse niso dobre novice. Za izobraževanje je namreč na voljo samo 5.000 mest, prijave za opravljanje tečaja pa se očitno ravnajo po pravilu “kdor prvi pride, prvi melje”. Ni treba dvakrat povedati, da je zaradi tega postala nepopisna zmeda, ki je včeraj pri nekaterih poslovalnicah povzročila kar nekaj prerivanja.

Za izobraževanje je bilo izbranih 19 podjetij, med njimi pa je kar 10 mest zasedlo Smart Naris, ki izkušenj glede izobraževanja starejših nima. Po poročanju strani Siol je Smart Naris najprej zbiral prijave preko svojega portala in je obvestila o možnosti vpisa poslal samo tistim, ki so se za izobraževanje predhodno prijavili. Srečnežem je bilo naročeno, da za končni vpis pokličejo na telefonsko številko, se oglasijo na fizičnih vpisnih mestih ali pa vpis spočnejo preko spletne strani.

Glede na to, da govorimo v upokojencih, ki se prijavljajo na razpis ravno zaradi tega, ker jim manjkajo takšne kompetence, kot je opravljanje prijave preko spletne strani, so se vsi zgrnili najprej na telefone. Linije so zaradi navala odpovedale, zato so se upokojenci odpravili na fizične lokacije.

Teh je Smart Naris ponujal v Big Bang centrih na Viču in BTC-ju, tam pa se je hitro nagnetlo cel kup ljudi, ki so stali pred dvema ubogima študentkama. Kakor poroča Žurnal, so morali upokojenci za prijavo najprej odgovoriti na kar nekaj vprašanj, kot je denimo kakšne naprave že imajo doma in kakšen tečaj jih zanima. Problem je v temu, da večini vprašanih odgovorov na ta vprašanja ni imelo, niti niso vedeli, kakšni tečaji so sploh na voljo, zato sta morali študentki z vsakim opraviti individualni razgovor, ki je seveda trajal več kot 10 minut.

Foto: Žurnal24.si

Seveda se ljudem ni dalo stati po več ur na neznosni vročini in hitro je prišlo do prerivanja, glasnih besed in baje je nekdo celo poklical policijo. Tudi Big Bang priznava, da jim telefoni zvonijo ves čas, čeprav so sami samo ponudili prostor za prijave in s samim izobraževanjem nimajo ničesar.

Vse skupaj kaže na to, da se nihče na situacijo ni preveč dobro pripravil, Siol pa pravi, da se v ozadju morda dogajajo tudi kakšne morebitne prevare. Nikomur namreč ni jasno, zakaj je Smart Naris dobil 10 mest in zakaj bo to ljubljansko podjetje ponujala izobraževanje v Celju, medtem ko za to nalogo ni bila izbrana ne lokalna univerzna, izpadel pa je tudi Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis, ki se bavi ravno z digitalnim opismenjevanjem vseh generacij.

Mimogrede, na naši strani smo zagnali uporabno orodje, ki vam na enostaven način omogoči vpogled v stanje vašega digitalnega bona in če se morda na njem nahaja še kakšen neporabljen evro.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime