Horizon Forbidden West: Burning Shores – lepa dopolnitev originalne zgodbe

Razvijalec Guerrilla Games nas je letos že dvakrat vrnil v raziskovanje sveta franšize Horizon. Najprej smo preko PSVR 2 naslova Call of the Mountain ugledali nekaj predzgodbe, ki se je pripetila pred igro Horizon Forbidden West, dodatek Burning Shores pa zgodbo drugega dela lepo zaključi in nas hkrati pripravi na tretji del, ki je zagotovo že globoko sredi izdelave.

Roko na srce od DLC-ja, ki v današnjem ekstremno dragem svetu stane vsega 20 € nisem pričakoval preveč in res je, da bo navadni nedeljski igralec iz izkušnje izvlekel nekje 5 ur vsebine, medtem ko lahko tisti, ki radi pretaknete vsak kotiček in izpolnite zahtevo vsake trofeje, ven potegnete nekje 15 ur vsebine.

Vendar pa nam ta kratki dodatek vseeno ponudi kar nekaj kvalitetne zabave, ki sicer ne dostavi ničesar res revolucionarnega, a igralno formulo malce popestri, dopolni in namigne, v kakšno smer se bo morebiti odvil Horizon 3.


NAPOVEDNIK


Razvojna ekipa: Guerrilla Games
Založnik: Sony
Platforme: PS5
Nakup: PlayStation trgovina
Datum izida: 19. april 2023
Cena: 19,99 €

Igrano na: PlayStation 5


Za razliko od dodatka The Frozen Wild, ki je izšel za originalno igro Horizon Zero Dawn, DLC-ja Burning Shores ne moremo začeti igrati kadarkoli, ampak je treba zanj najprej izpolniti nekaj pogojev. To je sicer logično, saj je razširitev neposredno nadaljevanje epiloga iz Forbidden Westa, tako da boste za igranje morali najprej morali zaključiti originalno kampanjo, šele nato pa vas bo poklical Sylens, kar je eden od grenkih trenutkov igre, saj verjetno gledate zadnji nastop legendarnega igralca Lanca Reddicka, ki je nenadoma umrl star samo 60 let.

Sylens ima za Aloy novo nalogo, saj mu je uspelo izslediti potencialno rešitev za tisti titanski problem, na katerega smo naleteli ob koncu kampanje. Vendar pa bo treba za izsleditev potencialne rešitve treba skočiti na področje goreče obale, ki je bila nekoč dom Los Angelesu, zdaj pa se tam pretaka samo še lava skozi zapuščene ruševine.

burning shores
Okolico zapuščenega Los Angelesa sem po Dead Island 2 v enem tednu obiskal kar dvakrat.

Guerrilla Games me je že na tem področju presenetil, saj sem ob prehodu na novi del sveta pričakoval veliko manjšo mapo, a Burning Shores je kar konkreten zalogaj nove okolice, ki ga bomo sprva lahko prečkali samo preko motornega čolna. Aloy namreč na začetku ne more vpoklicati letečega mehanskega dinozavra Sunwinga, kar je problem, saj velik del mape sestavlja morje in majhni otočki, zato bi bilo zračno prečkanje teh razdalj skoraj nuja.

K sreči tudi čolniček ni od muh in tako nam Burning Shores ponudi malce drugačno mehaniko raziskovanja okolice, ki je bomo veliko raziskali tudi pod vodno površino. Tu nam prav pride novost, ki jo lahko vključimo med nastavitvami igre, ta pa naredi raziskovanja globin malce manj strašljivo, kar je kot naročeno za vse tiste, ki jih pesti fobija Talasofobija.

Raziskovanje nas bo nagradilo z novimi surovinami, ki nam bodo prav prišle pri nadgrajevanju opreme, čeprav moram priznati, da bi si želel malce večjega priliva povsem novih orožij in oklepov. Kljub temu se pretikanje skritih kotičkov splača, prevažanje s čolničkom pa doda na raziskovalno žilico nov priokus. To se kasneje malce spremeni, saj Aloy dobi dostop do nove jahalne zverine, ki nas lahko dvigne visoko med oblake in pohitri prečkanje sveta, zaradi tega čolniček postane kasneje žalostno pozabljen, saj nekako izgubi svoj namen.

burning shores
Novost je lava, ki je smrtonosna in doda raziskovanju nov nivo nevarnosti.

Prečkanje sveta je tokrat tudi malce manj samotarsko od prej, razlog pa tiči v novi spremljevalki z imenom Seyka, ki nas bo spremljala na dobrem deležu naše hojene in leteče poti. Sicer novi liki za Horizon franšizo niso nič novega, a Seyka bo očitno igrala veliko vlogo tudi v prihajajočih delih. V mnogih pogledih je Seyka zelo slična Aloy: tudi ona je bojevnica, ki se ne ustraši nobenega izziva, njena dinamika z našo herojinjo pa je odlična. Dekleti se enostavno ujameta in njuno zbadanje vam bo v vmesnih sekvencah na obraz izvabilo nasmeh, k temu dobremu vtisu pa pripomore tudi znova odlično glasovno podajanje. Nekateri sicer pravijo, da se igralka Ashly Burch v vlogi Aloy ni preveč izkazala, a meni je enostavno perfektna za to vlogo, Kylie Liya Page v vlogi Seyke pa je odličen dopolnilni partner.

burning shores
Seyka bo v tretjem delu zagotovo igrala ogromno vlogo.

Žal igra ne popravi ene od mojih glavnih zamer, ki izvira iz Forbidden Westa in ta se tiče boja. V moji recenziji se lani potožil, da nam igra enostavno naloži preveč orožij, posebnih veščin in puščic, ki jih je treba v ustreznem trenutku sprožiti na pravega sovraga. Situacija se tule ne izboljša, ampak v nekaterih pogledih postane še bolj zmedena, saj dobimo novo razvojno drevo z dodatnimi veščinami, kar pomeni še več finomehaničnega prilagajanja fines bitk. Zadeva skozi čas postane prav mučna, saj na najtežji težavnosti nekateri robotski dinozavri preprosto nočejo crkniti, nova pošast Bilegut pa je v bistvu ogromna žaba, ki je mestoma preprosta preveč agilna za naše sposobnosti.

Čakajo vas tudi novi nasprotniki, skupaj s spektakularnim zaključnim šefom.

Situacija na koncu pride do komične ravni, ko se spopademo z glavnim šefom, ki je v bistvu največji v seriji doslej. Vizualno impresiven spopad pa za igranje ni tako užiten, kot pa bi moral biti, saj nas njegovi napadi odbijajo na vse strani in uboga Aloy med bitko več časa preživi na hrbtu kot pa sredi dejanske akcije. Vse ni sicer slabo, saj nam novost izstreljevanja kabla na hrbet živali pride prav za finišerje ali pa za trenutke, ko robota onesposobimo, a smo predaleč, da bi mu lahko še dodatno stisnili uničujočega kritikalca.

Kar se tiče vizualnih elementov je Burning Shores prekrasen naslov. Ne morem sicer reči, da je preskok ekskluzivno na konzolo PlayStation 5 prinesel res neverjetne grafične nadgradnje in čeprav je šviganje med oblaki impresivno, tam gor nimaš kaj res preveč za početi. Vendar pa je bil že Forbidden West eden od vizualnih šampionov konzole PlayStation 5, Burning Shores pa celotni podobi doda samo še češnjico na vrh impresivne grafične tortice.

Horizon Forbidden West: Burning Shores se tako izkaže za prav lep dodatek, ki bi sicer lahko bil vsebinsko malce bolj obsežen, a glede na ceno sem zadovoljen s tem, kar smo dobili. Za veterane serije je tole obvezno preigravanje, saj nam da konec lepo vpogled v prihajajoči tretji del, za katerega upamo, da ga bomo doživeli še na tej generaciji konzol.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Burning Shores za svojo ceno ponudi presenetljivo veliko unikatne vsebine, ki se malce poigra z že vzpostavljenimi mehanikami. Dodatek ponudi nekaj odgovorov na vprašanja, ki so nam belila glavo vse od zaključka Forbidden Westa, a ohrani misterij, saj ponudi nove zaplete, ki bodo razrešeni šele v tretjem poglavju.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Burning Shores za svojo ceno ponudi presenetljivo veliko unikatne vsebine, ki se malce poigra z že vzpostavljenimi mehanikami. Dodatek ponudi nekaj odgovorov na vprašanja, ki so nam belila glavo vse od zaključka Forbidden Westa, a ohrani misterij, saj ponudi nove zaplete, ki bodo razrešeni šele v tretjem poglavju.Horizon Forbidden West: Burning Shores - lepa dopolnitev originalne zgodbe