Age of Darkness: Final Stand – Predogled | Strateški boj proti nočnim moram

Žanr RTS (realno-časovnih strategij) je tekom let doživel tiho preobrazbo. Nekdaj je veljal za enega najpopularnejših, a v zadnjih desetletjih je bil potisnjen na stranski tir, slavo pa je prevzel potezni polbrat. A ni še odpel zadnje note. Namesto predaje v usodo je izkoristil ta čas, se razvil, preoblikoval in postal nekaj novega, še ne izkušenega. Le kaj bi to lahko bilo?

Po popularnosti izraza “preživetje” v igričarskih krogih ni nobeno čudo, da so se tudi strategije vdale v usodo. Med realno-časovnimi strategijami so najpopularnejša podzvrst trenutno tako preživetvene strategije. Tu izstopajo predvsem neodvisni naslovi, kot sta They Are Billions in The Riftbreaker. Na seznamu pa se jima je predlani pridružil tudi Age of Darkness: Final Stand, o katerem bomo malo več spregovorili prav danes.


Razvojna ekipa: PlaySide Studios
Založnik: Team17
Platforme: PC
Steam: Povezava
Datum izida: 7. oktober 2021 (Zgodnji dostop)
Cena: 21,99 €

Zvrst: Realno-časovna preživetvena strategija


Nevarnosti preživetja: Zgodba o dnevu in noči

Age of Darkness: Final Stand je zares privlačna in intenzivna realno-časovna preživetvena strategija, ki igralca potopi v svet, ovit v temo in obup. Razvita z natančno pozornostjo do podrobnosti, postavi te pred ultimativen preizkus vztrajnosti in strateškega znanja, kjer lahko ena samcata napaka stane par ur napredka. Z edinstvenimi mehanikami igranja, vpleteno zgodbo in osupljivo grafiko je Age of Darkness: Final Stand pravi dragulj za ljubitelje in oboževalce temnih fantazijskih naslovov in strategij, kljub temu, da niti še ni doživel polnega izida.

V osrčju je zahtevno preživetveno igranje, kjer se soočaš z neusmiljenimi valovi nočnih mor, ki so najbolj dejavne tekom noči. V temnem fantazijskem svetu je tvoj cilj voditi zadnje branike človeštva proti smrtonosni megli, ki po zatonu sonca prične biti bitko proti vsemu s srčnim utripom.

A pot do preživetja se začne podnevi, ko imaš priložnost graditi, širiti Luč, zbirati vire in uriti vojsko pod vodstvom močnih in edinstvenih junakov, kot pri Warcraft III. Ti junaki imajo posebne sposobnosti, ki lahko vplivajo na potek bitke z dodatno plastjo strategije. Čeprav lahko, kot kateri koli drug grešnik, tudi junak umre, se kot določen odrešenik krščanske vere po par obratih peščene ure prerodi in znova nemilostno vodi človeštvo v upu, da bi se še kakšen dan izognili neogibni pogubi.

Raziskovanje megle

Običajna pravila žanra so prisotna, na primer potrebe po gradbi, zbiranju virov in izgradnji obrambnih struktur za zaščito, vendar pa lahko v igri najdemo tudi nekaj prilagoditev formule, ki delujejo nekoliko drugače kot pri klasičnih pripadnikih. Za začetek, čeprav za delo potrebuješ naseljence, je vse navidezno in nikoli dejansko ne čakaš, da bi prispeli na gradbišče ali drugo lokacijo in pričeli z delom.

Prav tako to pomeni, da za zbiranje določenih virov, kot sta les in železo, zgolj zgradiš ustrezno stavbo ob sami lokaciji vira, in merilnik ti tu da vedeti, kako učinkovito bo obratovala glede na dano mesto. To je zanimiv preobrat, ki spremeni stvari, zdi se dobro vpeljan in ne odvečen, različnih virov pa je ravno dovolj, da njihovo iskanje ne postane naporno (denar, les, kamen, železo in krvni kristali).

Ko sonce zaide in dežela zapade v objem teme, si se primoran soočiti s plimo nočnih mor, saj tehnologija “SwarmTech” hkrati lahko prikaže več kot 70.000 sovražnih enot. To sicer ni nič novega, saj je tudi They Are Billions posedovala podobno funkcijo, a po mojem mnenju to še zmerom jemlje sapo; intenzivira igranje in te ohranja na trnih, ko se spopadaš z nočnimi izzivi in resnično se počutiš, kot da se boriš proti neizbežni usodi.

Megla v Age of Darkness: Final Stand namreč ni le preprosta zavesa, ki skriva sovražnike; je dinamična živa meglica smrti, ki te postavlja pred velik izziv. Ne samo, da izčrpava življenje, temveč pretvarja zgradbe v gnezda za razmnoževanje nočnih mor. Strateško raziskovanje je ključno in ena izmed tvojih najpomembnejših nalog je razkrivanje proceduralno generirane karte, da ponovno osvojiš sovražno ozemlje in premagaš skrite grožnje ter tako pridobiš dostop do novih virov za zagotovitev širjenja in preživetja tvojega oporišča.

Neskončna globina strategiranja

Ena najbolj vznemirljivih vidikov Age of Darkness: Final Stand je dodatek kampanje “Plameni maščevanja”. Tako se lahko podaš na epsko in dolgo pričakovano potovanje po deželah Erodarja, ki razkriva temno in krvavo preteklost, ki je vodila do katastrofalnega prodora teme v deželo živih. S prologom in sedmimi zanimivimi misijami kampanja zaenkrat ponuja bogato pripoved, ki raziskuje intrigantno ozadje junakov, njihove medsebojne odnose in ozadje vsake izmed (trenutno) treh frakcij, do samega zaključka pa bo sicer potrebno še počakati, saj vsake toliko časa izide nov skupek stopenj, kampanja pa je tako še v delu.

Gre za zgodbo o pogumu in odrešenju, kjer se srečuješ ne le z grozotami, ki prežijo v temi, ampak tudi z drugo tipično nevarnostjo. To so ljudje, ki so se oddaljili od Luči. Ta privlačna zgodba dodaja globino ozadju Age of Darkness: Final Stand in te potopi v usodo sveta in misli osebkov, ki ga naseljujejo.

Igra tako ponuja izjemno igralno izkušnjo za ljubitelje realnočasnih strategij in temnih fantazijskih žanrov. Igralna globina je v vrhuncu z zahtevnimi mehanikami preživetja, kjer vsaka odločitev šteje. Tako moraš skrbno upravljati z viri, izboljševati obrambo in strategično razporejati enote, da preživijo še en neusmiljeni naval nočnih mor.

Poleg tega je neponovljivost skoraj brezmejna. Vsak nov poizkus preživetja predstavlja nove izzive in priložnosti, zagotavljajoč, da nobeni dve izkušnji nista enaki. Dinamična živa megla, proceduralno generirane karte in velikost nočnih mor naredijo iz vsakega podajanja v svet novo, svežo in razburljivo pustolovščino.

Vizualni vtisi in vabljiva zvočna kulisa

Razvijalci Age of Darkness: Final Stand niso varčevali z naporom pri ustvarjanju vizualno osupljivega in vabljivega igralnega sveta. Temni fantazijski svet oživijo s podrobnimi umetniškimi deli, ki ustvarjajo zlovešče vzdušje, ki popolnoma ustreza tematiki igre.

Poleg tega oblikovanje zvoka dodaja še eno plast vživetosti, s srhljivo in atmosfersko glasbo, ki povečuje občutek nevarnosti in kaosa med nočnimi bitkami. Kombinacija vizualnih vtisov in zvočnega ozadja zagotavlja, da so igralci popolnoma potopljeni v temen in nevaren svet.

Glede kritik bi glavna letela na taktičen nadzor, saj v moderni industriji pričakujem določene standarde. Tako pa ob nadzoru večje skupine enot bode občutna odsotnost kakršnih koli formacij ali dodatnih opcij nadzora, kot sta patruljiranje in straženje območij, umetna inteligenca pa je zelo preprosta. Lokostrelci bodo včasih enostavno stekli neposredno v ukrivljene čekane nočnih mor in podlegli pod neusmiljenimi udarci, preden boš zmogel izustiti “prekleti cepci, katero tele jih je učilo taktiziranja”.

Razsodba

(+) Konstanten tok novih vsebin
(+) Fantazijski svet, poln zanimivosti
(+) Dobra vizualna in zvočna podlaga
(+) Zanimivo večkratno preigravanje
(+/-) Kampanja zaenkrat še ni dokončana
(-) Določene pomanjkljivosti glede nadziranja enot

Age of Darkness: Final Stand izstopa med podobnimi igrami, saj ponuja neprekosljivo doživetje realnočasovne strategije in temnega fantazijskega preživetja. S svojimi zahtevnimi igralnimi mehanikami, privlačno zgodbo in osupljivo grafiko zagotavlja neskončne ure strateškega užitka. Ne glede na to, ali si izkušen igralec RTS ali oboževalec temnih fantazijskih žanrov, gre za nepogrešljiva izkušnjo. Age of Darkness: Final Stand bo preizkusil tvojo taktično preudarnost, vzdržljivost in vodstvene sposobnosti kot nikoli doslej.

Vaša reakcija na recenzijo?

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več