Prodaja konzol Xbox Series X v Evropi močno upadla

Spletna stran IGN je nedavno s stranjo GI.biz spočela zanimiv prispevek glede prodaje konzol Xbox Series X v Evropi, ki ne samo da je slaba, ampak se je popolnoma porušila. Sicer je že dolgo znano, da stara celina skoraj v celoti pripada Sonyju in njihovi znamki konzol PlayStation, Microsoft pa je z Xboxom držal majhen a zvesti delež uporabnikov.

Vendar zdaj je začel upadati celo ta delež in to tudi v Združenem kraljestvu, kjer je Microsoft lahko vsaj približno držal neko uravnoteženo razmerje s Sonyjem. Zdaj so se stvari spremenile tudi tam.

Številke glede prodaje kažejo za Sony rekordne dobičke, saj je prodaja konzol PlayStation 5 letos oktobra bila za kar 143 % višja kot lani in konkurenca jim ni niti blizu. Nintendo je v primerjavi z lani utrpel za 20 % slabšo prodajo, a to je nekako pričakovano, saj je Nintendo Switch zdaj star že 7 let in v bistvu zdaj vsi samo še pričakujejo naslednika, ki naj bi izšel enkrat v 2024. Tega izgovora pa si ne more privoščiti Microsoft, saj je njihova konzola Xbox Series X v primerjavi z lani utrpela za kar 52 % slabšo prodajo. Še ena statistika pravi, da je prodaja konzol PlayStation 5 iz septembra na oktober zrasla za 11 %, tesno pa ji sledi Nintendo Switch, ki je prav tako pridobil 10 % zvišanje prodaje. Xbox Series X je medtem v razmaku enega meseca utrpel zmanjšanje prodaje za skoraj 20 %.

Dobički so upadli tudi na trgu Združenega kraljestva, kjer sta konzoli Xbox Series X in S prodali za kar 23 % manj izvodov kot pa leto prej.

Vprašanje je seveda, zakaj vidimo tako enormno razliko dveh konkurenčnih konzol in mnenja so različna. Prva stvar na katero pomisli večina igralcev so ekskluzive, ki jih Microsoft preprosto dolgo ni imel, ko pa so stvari vendarle izšle se na trgu niso obnesle po pričakovanjih. Najbolj tu izstopa igra Redfall, ki se je pri kritikih odrezala res klavrno, čeprav bi ravno ta igra morala pokazati vse zmožnosti konzole Xbox Series X. Nakar se je malce bolje odrezala igra Forza Motorsport, ki pa je imela nekaj težav z optimizacijo, igri Hi-Fi Rush in Pentiment pa sta bili odlični, a nista ravno prodajalki konzol.

Še najbolje se odrezal Starfield, ki je hitro po izidu nabral 10 milijonov igralcev, vendar tudi ta igra očitno ni nagnila tehtnice na pozitivno stran, saj je stvar izšla septembra in kakor smo videli od zgornjih statistik se konzole Xbox kljub temu niso nič kaj bolje prodale.

Drugi problem je oglaševanje, ki je ponekod v Evropi neobstoječe. To velja tudi za Slovenijo, kjer konzola Xbox Series X še vedno ni uradno podprta, enako pa so prikrajšane tudi nekatere druge države kot so Hrvaška, Romunija, Bosna in Hercegovina in Srbija. Sicer se je Microsoft vsaj na tem mestu malce premaknil in omogočil pridobitev naročnine Game Pass, a manjka možnost Game Pass Ultimate, ki prenese širši katalog iger, ki jih lahko nato igramo na PC-ju in konzoli, hkrati pa dobimo še opcijo pretočnega igranja.

Zgoraj omenjeni članek ugiba, da je ravno Game Pass tista stvar, na katero se bo Microsoft v prihodnosti najbolj osredotočil. Zdaj, ko je prevzem založnika Activision dokončno zaključen, se bo katalog te ponudbe zagotovo še bolj obogatil, a to se bo zgodilo šele enkrat v 2024. Microsoft zna zaradi tega v Evropi raje targetirati PC trg, ki je pri nas hudo razširjen in kjer ima Microsoft že dolgo prezenco, medtem ko bo borbo na trgu konzol opustil, saj bi znala to biti trenutno samo potrata časa in denarja.

A kdo ve, kaj za nas skriva prihodnost. Preko nedavno razkritih dokumentov je postalo jasno, da namerava Microsoft za naslednje leto osvežiti konzoli Xbox Series X in S, za leto 2028 pa načrtuje izid naslednika in morda bo z naslednjo generacijo Microsoft začel resneje vlagati v svojo prisotnost preko cele Evrope.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. micrfosoft je že zdavnaj propadel glede igralnih konzol,pri tretji generaciji so se jim začele pojavljati težave in od tam naprej samo nazaduje.Nikoli ne bo niti približno tako dobra kot Sony,ker vse preveč gledajo skozi denar in ne na to da bi uporabnik užival v igranju in možnosti enkeatnega nakupa in igranja iger iz prejšnjih konzol.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime