Avtor, ki se je s trapasto tožbo spravil nad Tolkiena, je na sodišču izgubil in zdaj mora sam plačati več kot 100k dolarjev kazni

Aprila letos smo poročali o tožbi, ki nam je dala vedeti, da se v Ameriki na sodišče spravi čisto vsak, če ga v to prepriča njegov odvetnik, saj bo ta svojo plačo pobral, za njegovo stranko pa mu je bolj malo mar. To je edina logična razlaga v primeru možakarja Demetriousa Polychrona, ki je spisal knjigo The Fellowship Of The King: The War Of The Rings in nato še nadaljevanje The Two Trees, saj je sam brez dovoljenja ukradel vsebino slavne Tolkienove franšize Gospodar prstanov in nato knjige celo prodajal na Amazonu, a očitno mu to ni bilo dovolj. Tip je bil namreč mnenja, da je zdaj ta ukradena roba postala njegova, zato se je s tožbo spravil na Amazon in Tolkien Estate, češ da sta mu izmaknila ideje iz njegove lastne knjige in jih uporabila za snovanje televizijske serije The Rings of Power.

Demetrious je v tožbi zahteval 250 milijonov dolarjev in jo je seveda izgubil. V bistvu jo je kalifornijsko sodišče zavrnilo že v avgustu, zraven pa so mu še prepovedali nadaljnjo prodajo in distribucijo njegove knjige The Fellowship Of The King in nadaljevanje The Two Trees, zraven pa je moral uničiti tudi ves material, tako v fizični kot tudi elektronski obliki in to ne samo teh dveh knjig, ampak tudi vsega drugega materiala, ki ga je nameraval spisati znotraj “svojega” vesolja The Fellowship Of The King. Demetrious je namreč nameraval spisati sago, ki bo štela 7 knjig in zdaj bo moral ves ta materiali zakopati globoko v zemljo.

A to sploh še ni njegova največja kazen. Tolkien Estate je namreč zdaj proti njemu vložil svojo tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic in tudi to je Demetrious izgubil, zato morda zdaj izplačati kazen, vredno 134.637 dolarjev. Od kje bo tip potegnil takšno vsoto ni znano, saj se njegove knjige niso dobro prodajale in v bistvu za njih nihče ne bi vedel, če se ne bi spravil v tožbo, kar je ironično pripeljalo zdaj do tega, da bo moral vrsto let odplačevati debele mesečne obroke.

Njegove knjige so že prej bile umaknjene iz Amazona, a na Google Books si še vedno lahko preberete kratki uvod knjige, ki nam predstavi Hobitko Elanor Gamgee, hčerko Sama, ki se znajde ravno sredi praznovanja svojega 21. rojstnega dne in… No, že uvodnih nekaj stavkov vam da vedeti, da je bila tožba blagoslov in da so nam bile zaradi tega prihranjene nadaljnje knjige tega avtorja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime