Embracer bo Gearbox prodal založniku Take-Two in to za ceno 460 milijonov dolarjev

Kolaps švedskega založnika Embracer Group, ki je bil samo dve leti nazaj tako velik, da je lahko kupil celo pravice za franšizo Gospodar prstanov, se nadaljuje. Po propadu pogodbe, ki naj bi jo Švedi lani sklenili s Savdsko Arabijo in katera je bila vredna nekje 2 milijardi dolarjev, so se začela množična odpuščanja, zapiranja studiev in preklici iger. Samo lani je Embracer odpustil 1.400 delavcev in tudi za letos je napovedal ogromne spremembe znotraj svojega poslovanja.

Založnik je prejšnji mesec odprodal razvijalca in tudi založnika Saber Interactive in to za ceno 247 milijonov dolarjev, že dolgo pa se je govorilo tudi o prodaji hiše Gearbox Interactive. Embracer je tega leta 2021 kupil za vrtoglavi znesek 1,3 milijarde dolarjev, včeraj pa je najavil prodajo založniku Take-Two in to za precej manjšo ceno 460 milijonov dolarjev.

Da je kupec Take-Two niti ni takšno večje presenečenje, saj je najbolj znana franšiza Gearboxa zagotovo serija Borderlands, to pa je založil 2K, ki prav tako spada pod Take-Two. Kupčija je bila tako logična in nenazadnje tudi pričakovana, vseeno pa je malce presenetljivo dejstvo, da je Take-Two stvar dobil v roke za manj kot polovično cene tiste, ki jo je Embracer izplačal samo tri leta nazaj.

Ni pa Take-Two prevzel čisto vsega, kar je pod sabo držal Gearbox, saj ta že dolgo ni samo razvijalec, ampak je postal tudi sam založnik. Novi lastnik ima sedaj nadzor nad franšizo Borderlands in tudi serijami Brothers in Arms, Duke Nukem, Homeworld in Risk of Rain. Je pa Embracer obdržal licence, ki jih je imel Gearbox Publishing San Francisco, kar vključuje franšizi Remnant in Hyper Light Breaker.

Vsi vpleteni v kupčijo se strinjajo, da je tole najboljša pot za Gearbox in njegove licence, a vprašanje ostaja, ali je zdaj Embracer končno splezal na vsaj približno zeleno vejo ali pa se bodo odpuščanja in zapiranje studiev nadaljevalo tudi še v nadaljnjih mesecih tega leta.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime