Biblos se poslavlja

Največja slovenska digitalna platforma za izposojo knjig se poslavlja. Oziroma se je že poslovila in ugašanje platforme Biblos je bilo tako nenadno, da v bistvu sploh nismo imeli časa procesirati slovesa in si morda pred njim še izposoditi večjo zalogo knjig, ki bi morda potem za vedno ostale pri nas.

Biblos je namreč svoje slovo napovedal na MMC-ju in to 31. maja, nakar je že takoj naslednji dan, 1. junija, izposoja knjig postala nemogoča. Spletna stran sicer še vedno obratuje, a če pri kakšni knjigi stisnete gumb za izposojo, vas pričaka nekako enako sporočilo kot so ga podali na MMC-ju: založnik Beletrina za letos ni uspel doseči dogovora z Združenjem slovenskih splošnih knjižnic za nadaljnje sodelovanje, zaradi česar so se odločili platformo preprosto zapreti.

biblos

V bistvu Beletrina od države ni prejela nobenih finančnih sredstev že zadnjih 5 mesecev, zaradi česar so delovanje Biblosa financirali iz lastnih sredstev. In ta stvar ni bila poceni, saj je mesečni znesek obratovanja dosegel številko 150.000 €, v ponudbi pa so imeli skoraj 7.500 knjig ter široko bazo uporabnikov – po njihovih podatkih je Biblos uporabljalo skoraj 10 % članov splošnih knjižnic, kar nanese okoli 40k uporabnikov. Beletrina je v tem vmesnem času spočela tudi svoj lastni bralnik knjig inkBook Calypso, ki se je na našem testu dobro odrezal.

Biblos je tako mrtev, a Beletrina v prihodnost gleda optimistično. Zagnali so že nov servis Beletrina Digital, ki ponuja elektronske in zvočne knjige, podkaste in celo filme. Knjig je sicer nekam manj: na uradni strani jih je zabeleženih 3k in v zbirki najdemo mojstrovine, kot je prevod knjig pisatelja Stephena Kinga, manjka pa Jo Nesbo, ki je imel na Biblosu celo poplavo naslovov, medtem ko tu najdemo samo eno knjigo z njegovim podpisom. Beletrina Digital seveda ni brezplačna: mesečno je za dostop treba odšteti 8,99 €.

Uporabniki splošnih knjižnic boste primorani preklopiti na nov servis, ki mu je COBISS nataknil ime Ela. Beletrina bo uporabnikom tega omogočila prenos vseh kupljenih licenc iz Biblosa, Ela pa bo začela obratovati 17. junija in se bo zavzemala za čim širšo dostopnost elektronskih knjig v slovenskem jeziku.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime