Noctua NH-L12S – test CPU hladilnika | Hlad za majhne flaške |

Verjamem, da mi po seriji člankov na temo procesorskih hladilnikov in ventilatorjev, Noctue več ni potrebno posebej predstavljati. Avstrijsko podjetje slovi zlasti po izjemno kvalitetnih hladilnih rešitvah, ki zaidejo v marsikatero ohišje entuziastov. Čeprav njihovo ime pogosto povezuješ s premijsko ceno, se tega instinkta kar hitro znebi. Njihova linija je raznovrstna in zaobsega vse cenovne razrede, razen resnično najnižjega.

Po svoje je zanimiv njihov pristop, saj od prvenstvenih barv in rdečelase bejbike ne odstopajo. Za vse pljuvače so v zadnjih letih sicer vpeljali linije Redux, Industrial in Chromax, kjer lahko nabavijo ventilatorje temnejših odtenkov, v kolikor jim bež-rjava še po toliko letih kravžlja možgančke.

Tako sem bil izjemno vesel kontakta z Noctuo, kjer so mi v test ponudili NH-L12S hladilni sistem. Ne gre za klasični hladilnik, saj je zaradi svoje kompaktnosti in nizkih dimenzij po višini v prvi vrsti namenjen manjšim ohišjem.


Video opis


Tehnične specifikacije

  • Dimenzije: 128 x 70 x 146 mm (Š x V x D, vključen ventilator)
  • Material: baker (stični del nikelj, odvodne cevi baker), aluminij (hladilna rebra)
  • Odvodne cevi: 4
  • Teža: 520 g (vključen ventilator)
  • Ventilator NF-A12x15 PWM:
    • Dimenzije: 120 x 120 x 15, 120 x 120 x 25 mm
    • Najvišja glasnost: 23.9 dB (A)
    • Hitrost: 450 – 1,850 rpm
    • Pretok: max 94.2 m³ / h
    • Statični pritisk: max. 1.53 mmH2O
    • Konektor: 4-pin PWM
  • Kompatibilnost:
    • Intel 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-V3, 2066
    • AMD AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, AM4, FM1, FM2, FM2 + (potrebna zadnja ploščica plošče)
  • Cena: ~50€

Vsebina škatle

  • 1x NF-A12x15 PWM ventilator
  • 1x Upornik za nižanje glasnosti (L.N.A.)
  • NT-H1 termalna pasta
  • SecuFirm2 namestitveni set   
  • Noctua metalna okrasna nalepka

Kot že nekajkrat v zadnjih letih, se tudi tokrat niso odločili za nov dizajn, temveč revizijo modela iz leta 2012 NH L12. Termalna kapaciteta ostaja enaka, so pa zato dimenzije še nekoliko manjše. Z 70mm je NH L12S tako kar 23mm nižji, vendar pričakujem podobne termalne rezultate.

Ventilator je pri novincu mogoče namestiti tako zgoraj, kot tudi spodaj, odvisno od prostora, ki je na voljo. V kolikor je ventilator obrnjen navzgor, se višina poviša za 15mm na 85mm. Prednost potisne konfiguracije (ventilator zgoraj-navzdol) so 3-4 stopinje manj, ob tem pa so bolje hlajeni tudi VRM ob procesorju.

Podprti so praktično vsi novodobne procesorske reže. Zaobsega vse od 2066 do FM1, izjemno zadovoljiv podatek za lastnike starejših mlinčkov. Z ventilatorjem tehta 520g (brez 392g), s čimer spada med lažje hladilnike. Osnova je zgrajena iz bakra, kot tudi štiri odvodne cevi s 6mm premerom. Slednje so na stično ploskev spajkane, kar vodi v boljši pretok toplote.

Namesto NF F12 PWM ali NF FB9 PWM, ki sta pritekla NH L12, tokrat zraven prejmeš NF A12x15 PWM ventilator. Kljub debelini zgolj 15mm specifikacije obetajo. Ob maksimalnih 1850 vrtljajih je sposoben potisniti 94.2 kubična metra zraka v uri. Če omenim še statični pritisk 1.53 mmH2O in 23.9dBA nalepko je rezultat nedvomno impresiven.

Kot priteče premijskemu produktu, je takšna “žal” tudi cena. Ni nerazumna a iz denarnice bo potegnila kakšen cekin več od konkurence. Za 49.99€ lahko kupiš že marsikateri hladilnik, ampak NH L12S prvovrstno nikoli ni bil mišljen, kot masivna hladilna rešitev.

Embalaža

Gre za tipično embalažo, ki jo zveste stranke že pričakujejo. Obarvana je belo in odtenke rjave. Na predstavitvenem delu je z velikimi črkami napis modela, ob njem pa še namembnost in prednosti njihove hladilne rešitve, napram konkurence.

Na desni strani so slikovno razloženi nekateri izrazi, za podrobnejšo razlago je dodan še tekst. Zadaj je zgolj kratek opis v večih jezikih in koda hladilnika, na levi pa specifikacija in spisek dobrot, ki se v notranjosti nahajajo.

Od nekdaj me je privlačila preprosta, a hkrati urejena notranjost, ki ji pri Noctui že standard. V kartonasto embalažo na vrhu, so zapakirani vsi dodatki, od termalne paste in namestitvenih elementov, spodaj pa se nahaja v celulozno zlitino ovit hladilnik. Med transportom bo moral poštar doživeti pošten kratek stik, v kolikor želi lepotca poškodovati. Ventilator je tovarniško že nameščen na spodnjo stran, pred poškodbami ga varuje kos kartona.

Izgled

Hmm, kaj pa naj rečem o hladilniku samem? V oči mi je najprej padla svetleče sive barva aluminijastih reber, ki se zliva z rjavkastim ventilatorjem. Vse več kot očitno kaže na Noctuin hladilnik in upam si trditi, da bi ga prepoznal tudi v alkoholiziranem stanju ali še huje smrtni postelji. Ne vem točno kako bi razložil, ampak nelogično barvno kombinacijo preprosto začutiš z očmi.

Če hejtaš RGB boš navdušen, Noctua se v vode kiča zaenkrat še ni podala. Kako bi opisal, hmm, na nek način v vsem soju luči njihovi hladilniki ostajajo v prvi vrsti presneto tradicionalni in topli. Kot babica, ki ti v hladnem jutru postreže kozarček kakava in rogljiček. Preprosti vendar praktični in učinkoviti. Noctua RGB cirkusa več kot očitno ne potrebuje.

Aluminijasta jedra so na vidnih straneh zapolnjena, prepustna zgolj pri zaponkah, ki pričvrstijo ventilator. Nad stično površino se nahajata dva vijaka z notranjim navojem. Zaradi same oblike bi bilo hladilnik preprosto nemogoče privijačiti od zgoraj. Tako se na zgornji ploskvi nahajata dve majhni odprtini, ki sta namenjeni privijačenju dveh vijakov. Štiri odvodne cevi skladno potekajo od stične ploskve do hladilnih reber. Potrebno bo paziti pred zvini. Ob nepravilnem ravnanju kaj hitro povzročiš razpoke v materialu, saj so hladilne cevi vpete zgolj iz ene smeri.

Stična ploskev je bakrena, prevlečena s premazom iz niklja. Zaradi boljšega stika je površina rahlo zaobljena, da ob privijačenju doseže tem popolnejši stik.

Ventilator nima standardnih dimenzij. Šteje le 15mm, kar ga naredi izjemno tankega, kar je pri kompaktnih ohišjih, kjer je prostora vedno premalo, bistvena lastnost. Za razliko od nekaterih konkurentov je obrnjen navzgor, kamor tudi odvaja toploto. Deluje na podoben princip kot stolpični hladilniki, posledica bo kakšno stopinjo toplejša matična plošča in VRM-ji – za razliko od top down rešitev. Priklopiš ga prek 4-pinskega PWM priklopa. Ravno tem je prvovrstno namenjen. Na obeh straneh je vpet preko zaponke, ki sega preko aluminijastih hladilnih reber, ukleščen za aluminijast rob. Slednji ga drži na mestu in uporabnika prisili v točno določeno postavitev ventilatorja. Preprosto moram pohvaliti koncept, sponke namreč ni težko odstraniti, celoten postopek pa je trivialen.

Spregledati ne moreš niti Noctua zapisa in njihovega loga, ki so ga skrbno namestili na obe strani tako hladilnika kot ventilatorja. 

Hladilna rebra iz aluminija niso tako številčna kot pri višjecenovnikih, niti ne dosegajo podobne masivnosti. Zadovoljen sem z uporabo 120mm ventilatorja, saj so lahko tako na račun nižje višine, kapaciteto izpeljali po tanjši ampak obsežnejši površini. Odvodnim odvodnim cevem pri delu pomaga 58 aluminijastih reber. Slednja so izjemno zgoščena. Zaradi boljšega hlajenja so postavljena pod različnimi koti.

Če pogledaš od zgoraj vidiš 4 vrste zaklopk, ki doprinesejo k sami stabilnosti in preprečujejo deformacijo zaradi neenake distribucije teže.

Dobrote

Visokokakovostni izdelki ob osrednjem izdelku običajno vsebujejo še razne bonbončke, pri čemer je Noctua tudi tokrat zadovoljila pričakovanja. Zraven prejmeš zadnjo ploščico za Intel procesorje, distančnike, vijake in kovinske namestitvene ploščice.

Pri AM4 ploščah bodi pozoren, da ne založiš zadnje plošče na matični. Brez nje namestitev ni mogoča.

Do tega trenutka sem izpostavil zgolj bistvene dodatke, od preostalih drobnarij v zavitku najdeš kovinsko nalepko z logotipom, vijačnik, NT-H1 termalno pasto in upornik za znižanje voltaže ventilatorja – posledica nižji obrati (Low Noise Adapter NA-RC7).

Tukaj je še šop navodil za namestitev. Napisana so razločno, čeprav mi je pristop Arctic v teh primerih skorajda všečnejši (QR koda). Kakorkoli, pred namestitvijo jih vsaj preleti, kar ti bo prihranilo morebitne težave pri sami namestitvi.

Testni sistem:

  • Plošča: MSI Gaming M7 (Intel Z170)
  • Procesor: Intel Core i5 6400 (4.72GHz)
  • Pomnilnik: Crucial Ballistix 2933MHz 2x8GB
  • Grafična: RX 570 4GB Asus
  • Prostor: ADData 250GB SSD, Intenso 256GB, 1TB Intenso HD, 1TB SSHD Seagate
  • Ohišje: BitFenix Aurora bel
  • Napajalnik: Chieftec 1000W bronze modularni
  • OS: Microsoft Windows 10 Home 64-bit 1803
  • Programska oprema: RealTemp 3.70, AIDA64 Engineer 5.75.3900, and CPU-z 1.77.0 x64

Metodologija dela

Kot vedno sva s ploščo tudi tokrat šahirala kar na mizi, brez varnega zavetja aluminijastega ohišja. Temperature sem beležil zgolj pod obremenitvijo, saj tiste na namizju preprosto nesmiselne (tudi če za izračun uporabim standardni odklon). Preprosto je njihova vrednost smešno nizka in še danes mi ni jasno, zakaj se ga nekateri poslužujejo s tolikšnim veseljem. Dejansko bi bile slednje smiselne zgolj ob postavki, da ventilatorji do določene temperature mirujejo. Veliko bolj zgovoren podatek je glasnost.

Temperature v grafih sicer ne bodo navedene v obliki ΔT, ker si jih marsikdo ne bi znal pravilno razložiti. Uporabil sem standardno metodo 20C, kjer bom po potrebi, glede na temperature v času testiranja, vrednost prilagodil (pri 23C od rezultata odštejem -3C).

Vsi testni programi in igre bodo zagnani 30 minut, predvsem zaradi primerjave z vodnimi hladilniki, ki za dosego maksimalne temperature potrebujejo dlje časa. Spremljal sem jih s programi: MSI Afterburner, Core Temp in HWinfo. Zaradi znižanja možnosti merilne napake, bom test ponovil tri krat.

Rezultati

NH L12S se je v testiranju obnesel dobro. Čeprav na fotografijah ne deluje kaj preveč masiven, njegova površina ni od muh. Na plošči MSI Gaming M7 je segel kar do druge reže za ram, ki ga je potrebno namestiti pred inštalacijo hladilnika samega – tako, ne ponovi moje napake. Seveda lahko pridobiš 15mm po višini, če ventilator prestaviš na zrcalno lego.

Temperature v Battletech so sorazmeroma nizke na vseh hladilnih sistemih. Čeravno je igra procesorsko zahtevna, so vsi prikazali dobre rezultate. Pričakovano se je najslabše obnesel Intel hladilnik, Noctua pa je za nekaj stopinj zaostala za Leto in Arctic eSports One.

Pri navitju se rezultati ne razlikujejo od pričakovanj. Najboljše stopinje sta tudi tokrat dosegla vodna hladilnika, NH-L12S pa je dosegla hladnih 49 stopinj.

Enaka zgodba kot zgoraj. NH-L12S, eSports One in Leto si ponovno izmenjujejo udarce.

Čeravno je bila Noctua kakšno stopinjo toplejša od Leta in eSports One, je bila to tudi posledica počasnejšega vrtenja ventilatorja, kar jo naredi tišjo od vseh konkurentov.

Nikakor pa mi ni uspelo razjasniti glasnosti pod navitjem. Zgolj 40dB močno odstopa od preostalih hladilnikov, a če bi oceno dajal zgolj na podlagi sluha bi rekel, da so z BeQuiet Pro Wings 2 in Arctic BioniX bližje, kot kažejo rezultati. Meritev za NF-A12x15 sem dvakrat ponovil in rezultata sta bila 40dB in 41dB. V naslednjih dneh bom ponovil še meritve na vsaj zgoraj omenjenih ventilatorjih in v kolikor bo potrebno rezultate “popravil”. 

Kakorkoli, pričakovano je NH-L12S v vseh testih močno odskočil od Arctic 12 in Intel privzetega, kar sem pričakoval od samega začetka. A dokler sistema nisem navil razlike niso bile popolnoma očitne in z lahkoto bi tudi zagovarjal in upravičil smiselnost nabave Alpine 12 (vsaj za i5 6400). Z višanjem voltaže pa se odpre nov svet, kjer si lahko privoščiš pivce, namesto iskanja najnižje možne stabilne voltaže.

Vodna hladilnika Silent Loop in LiquidMax sta v lastnem razredu, NH L12S pa si udarce izmenjuje z Leto Pro in Arctic eSports One. Čeravno je kakšno stopinjo toplejša to nedvomno nadomesti s svojo tišino, saj gre za najtišji hladilnik izmed testiranih.

Sklepna misel

Noctua NH L12S je nedvomno izjemen hladilnik za uporabo v bolj kompaktnih ali ITX sistemih. Čeprav sem bil na začetku malce skeptičen glede hladilne zmogljivosti tankega ventilatorja, me je NH L12S uspel navdušiti. Pozna se uporaba visokokakovostnih materialov in izjemno visoke kakovosti. Pozoren bodi zgolj ob nakupu pomnilnika, saj je tovarniško ventilator na spodnji strani, kamor boš visok ram spravil le s težavo. Če je v ohišju dovolj prostora lahko slednjega prestaviš navzgor in si nekoliko olajšaš življenje.

Čeprav so uporabili 120mm ventilator z debelino zgolj 15mm, se slednji obnese bolje od marsikaterega debelejšega konkurenta. Ni sicer popolnoma tih, po drugi strani pa nikoli ne preseže preostalih ventilatorjev  v ohišju, kjer bi bil izvor hrupa jasen.

Čeprav je primarno namenjen relativno nizkemu TDP, se je nad pričakovanji obnesel v zahtevnejših scenarijih in ob korektnem navitju. Lahko rečem, da sem bil nad rezultati šokiran v pozitivnem smislu.

Tako lahko nakup zgolj priporočam lastnikom tako večjih kot tudi manjših ohišij. Ko si dober, si pač dober kajne? Nobenih težav nimam s cenovno postavko, saj hladilnik svojo ceno okoli 50€ upraviči.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Fantastičen hladilnik z malo pomanjkljivostmi in kvalitetno izdelavo. Če imaš majhno ohišje in te srbijo prsti se v tem trenutku odpravi v najbližjo trgovino in se mi zahvali. Ni za kaj ;) .

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Fantastičen hladilnik z malo pomanjkljivostmi in kvalitetno izdelavo. Če imaš majhno ohišje in te srbijo prsti se v tem trenutku odpravi v najbližjo trgovino in se mi zahvali. Ni za kaj ;) .Noctua NH-L12S - test CPU hladilnika | Hlad za majhne flaške |