Razvijalec CDPR je v težavah – zadnje finančno poročilo kaže na res slabo prodajo igre Cyberpunka 2077

Poljski razvijalec CD Projekt RED je bil leto nazaj na povsem drugem položaju kot je trenutno. Igralci so ga zaradi igre The Witcher 3 kovali med zvezde, pričakovanja za njihov naslednji naslov Cyberpunk 2077 pa so bila naravnost nora. CDPR je bil takrat ocenjen na noro vrednost, saj je bil vreden več kot največja poljska banka in je prehitel tudi francoskega giganta Ubisofta.

Decembra se je končno zgodil izid igre Cyberpunk 2077 in takrat je samo v enem mesecu prodal skoraj 14 milijonov kopij igre. Nato pa je šlo vse samo še navzdol. Sony je zaradi pritoževanj igralcev umaknil igro iz svoje trgovine in začela so se masovna vračila. Nakar se je zgodil še ogromen hekerski napad, ki je razvijalcu odtujil izvorno kodo igre in jim dodobra premešal štrene na strežnikih. CDPR je začel delati na popravkih, vendar pa igra pol leta kasneje še vedno ni popravljena.

To se je seveda poznalo tudi na prodaji. Zadnje finančno poročilo, ki ga je CDPR prikazal za vse svoje investitorje je prikazalo temno sliko. Zaslužka je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani kar za 65 % manj in številka se je ustavila na 32,5 milijonih zlotih, kar je malce več kot 7 milijonov evrov. CDPR manjši zaslužek pripisuje dejstvu, da še vedno večina ekipe dela na popravkih in to seveda zahteva svojo ceno.

Prav tako ni ravno presenečenje, da je prodaja padla, saj večina AAA iger svoj največji dobiček naredi v prvem mesecu izida. A vseeno je padec za Cyberpunk 2077 nenormalno velik in eden od investitorjev je izračunal, da je CDPR v letu 2021 v obtok poslal samo okoli 800k kopij igre, kar je v primerjavi s prvim mesecem naravnost žalostno.

Tepe jih tudi dejstvo, da igre še vedno ni v PlayStation trgovini. CDPR je v finančnem poročilu povedal, da tesno sodelujejo s Sonyjem, a da ta zahteva izpolnitev določenih ciljev v razvoju preden bodo igro vrnili v obtok. Tem ciljem se razvojna ekipa približuje, a kakšnega datuma izida nimamo.

cyberpunk

A veliko več skrbi povzročajo napovedi glede prihodnosti, saj se zdi, da Poljaki niti ne vedo kako naprej. Pravijo sicer, da so vse moči uperjene v razvoj Cyberpunk 2077 franšize, a da še vedno nameravajo naslednje leto začeti delo na dveh večjih projektih istočasno. Vendar pa njihova predstavitev ni vlivala upanja. Investitorjem so prikazali eno sliko, ki kaže napredek glede rušenja igre glede na vpeljane popravke. Vendar gor ni nobenih številk ampak samo neka bleda črta, ki ne pove praktično ničesar.

cyberpunk

Enako zmeden je njihov načrt oziroma “roadmap”, ki napoveduje samo več popravkov in nove vsebine do konca leta, spet brez kakšnega konkretnega datuma. Za prvo polovico tega leta so dolgo napovedovali brezplačne DLC-je, a od tega do sedaj ni bilo nič, za drugo polovico pa napovedujejo predelavo za Xbox Series X in PlayStation 5, a spet o tem ni znanega ničesar.

Tisti velepomembni večigralski del je bil očitno povsem preklican in vse skupaj kaže na temno sliko prihodnosti nekdaj spoštovanega razvijalca. Navsezadnje so upali, da se bo Cyberpunk 2077 dobro prodajal vsaj še dve leti, a zdi se, da je igra zamrla že pol leta po izidu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime